Comemorea zilei Holocaustului la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Bistrița

Elevii Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Bistrița au marcat Ziua Națională de Comemorare a victimelor Holocaustului, deoarece subiectul delicat al morții câtorva milioane de oameni, aduce în cadrul orelor de istorie discuții, curiozități, dezbateri și de cele mai multe ori, emoție sau empatie. Familiarizați cu tematica, abordată încă de la nivelul clasei a VII-a, elevii au urmărit filmul Freedom Writers, în care o profesoară reușește să reabiliteze elevi cu probleme prin intermediul Holocaustului, dar mai ales a Jurnalului Annei Frank. De altfel, cartea a stârnit un mare interes în rândurile elevilor dornici să intre în posesia acesteia.

După vizionarea filmului, elevii au luat parte la un atelier în care, împărțiți pe grupe au realizat anumite cerințe, precum identificarea celor mai cunoscute filme cu tematica centrală Holocaustul, suferințele produse copiilor în lagăre, care sunt cele mai importante lagăre de concentrare și de exterminare, eroi și supraviețuitori din cadrul Holocaustului, modalitățile prin care survenea moartea în lagăre sau ghetouri și Holocaustul în România. Pentru realizarea acestor cerințe elevii au folosit telefoanele sau laptopul din dotare, fiind un exemplu de bună practică în care telefonul mobil și internetul pot fi utilizate în cadrul orelor de curs.

Prezentarea produselor finite a avut loc în sala Jean Monnet a școlii, unde doamna bibliotecară Mariana Clapa, a amenajat o expoziție interesantă și captivantă, cu planșe și poze ce nu aveau nevoie de nici o descriere. De asemenea, au fost aduse și cărțile din biblioteca școlii ce au element central tematica Holocaustului, fiind făcute anumite recomandări în acest sens din partea doamnei bibliotecare, venite la pachet alături de alte informații referitoare la supraviețuitori și amintirile acestora. Comemorarea unui astfel de eveniment reprezintă un tribut adus celor care și-au pierdut viața datorită ororilor comise de un regim criminal. Avem certitudinea că filme precum Lista lui Schindler, Pianistul, La vita e bella sau cărți precum Jurnalul Annei Frank, Cinci ani la Auschwitz, Copii evrei ascunși vor fi vizionate sau citite măcar de o parte a celor prezenți la activitate. Nu poate fi omis nici scopul activității, de a nu repeta greșelile trecutului, deoarece cel ce nu iși amintește trecutul este condamnat să îl repete.

 

Pop Marius, profesor de istorie

                                                                                                 Șc. Gim. ”Lucian Blaga” Bistrița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5