În comuna Petru Rareş, priorităţi absolute: canalizarea şi introducerea gazului metan

Dacă te naşti dintre oameni cumsecade, aşa rămâi toată viaţa

         Aflat la al cincilea mandat de primar al comunei Petru Rareş, Vasile Cocos a rămas acelaşi om implicat în viaţa comunităţii, în funcţia căreia se află. Şi înainte de a fi primar a fost tot slujitor al gospodarilor din Reteag şi Baţa, dar nu numai. A lucrat mulţi ani în zootehnie, aşa că a avut posibilitatea să viziteze aproape pe fiecare gospodar în parte şi să le cunoască problemele, cu greutăţile şi împlinirile perioadei respective. Prin acei ani, aproape toţi gospodarii creşteau în bătătură animale. Şi cum numai ţăranul ştie să le preţuiască, a fost mereu în sprijinul acestora. „Dacă te naşti dintre oameni cumsecade, aşa rămâi toată viaţa, indiferent ce funcţie ocupi de-a lungul anilor”, ne spunea primarul.

Un „palat” pentru o administraţie europeană

         În întâlnesc pe Vasile Cocos în Primărie, în primele ore ale dimineţii, în biroul său din Palatul Administrativ. Am folosit cuvântul palat în mod intenţionat, fiindcă aşa este. Ridicat în anul 2011, într-o perioadă foarte scurtă, clădirea multifuncţională oferă condiţii dintre cele mai bune unei administraţii europene. Taxe şi impozite, relaţii cu cetăţenii, registrul agricol, birou de informaţii, sunt spaţii la parter, la care se adaugă, cel mai important, o servire operativă a cetăţenilor comunei. Primarul verifică şi semnează câteva documente, urmând să iasă în comună, aşa cum şi-a stabilit pe agenda de lucru. Viceprimarul Ioan Măluţan, era deja în teren cu câţiva cetăţeni, participau la acţiunea de curăţenie de primăvară. Nu atât că vin sărbătorile, dar trebuie să ne facem spaţiul în care trăim cât mai curat, e de părere primarul.

Asfaltarea străzilor, după canalizare

         Comuna Petru Rareş nu este uşor de administrat. Deşi este multiconfesională,  primarul a găsit totdeauna metoda cea mai eficientă de rezolvare ori de a explica de ce nu se face un lucru ca şi în altă parte. Bunăoară, îmi exemplifică prin dorinţa justificată a cetăţenilor de asfaltare a străzilor din incinta celor două sate. Şi primarul are o explicaţie logică: asfaltăm nu ca să ne aflăm în treabă, ci doar după efectuarea lucrărilor de canalizare. Nu asfaltăm, apoi spargem asfaltul şi intrăm cu canalizarea. Este o cheltuială în plus şi nu ne permitem acest lucru. Există, la ora actuală, 4 km de reţea – canalizare, între Baţa şi Reteag, reţea legată la staţia de epurare Beclean. Etapa a II-a va cuprinde 25 km şi 4 km apă pentru care există finanţare. La capitolul reţea de apă, să menţionăm că cele două sate beneficiază, la ora actuală, de apă la robinet.

Speranţe pentru gazul metan

         De la geamul biroului său, primarul îmi arată capătul magistralei de gaz. Există gaz în comuna Petru Rareş, dar care încă n-a ajuns în casele gospodarilor. E o problemă grea, dar sunt speranţe. „Am avut, recent, o întâlnire la Bistriţa cu ministrul Energiei, domnul Anton, care a promis că se va modifica legislaţia actuală şi se vor găsi soluţii, prin asocierea mai multor unităţi administrativ-teritoriale, pentru facilitarea extinderilor de reţele de gaz. Şi în comuna noastră, ne spune Vasile Cocos, sunt foarte mulţi doritori care aşteaptă ca reţeaua de gaz să fie implementată.

Centrul civic, în reabilitare

         Împreună cu edilul şef al comunei, ieşim în centru. Este viitorul centru civic al Reteagului, o zonă aflată acum în reabilitare. Va cuprinde parcul, cu locuri de recreere şi joacă, cu spaţii verzi, rondouri cu flori. În acelaşi perimetru se află farmacia, dispensarul medical, cabinetul stomatologic, căminul cultural, sediul Poliţiei, spaţii comerciale. O zonă ce va deveni un punct de atracţie şi de recreere.

 

Şcoli moderne, cu dotări corespunzătoare

         În comună funcţionează patru şcoli, la Reteag şi la Baţa, la care se adaugă grădiniţele. Sunt condiţii dintre cele mai bune. Dotări de ultimă generaţie, sală de sport, spaţii de joacă pentru cei mici, grupuri sociale funcţionale, condiţii de nivel european. La şcoala din Reteag – Poieni, spre exemplu, învaţă 51 de elevi şi 20 de preşcolari. Învăţătoarea Alina Bâzdâră predă aici de 19 ani, alături de colegele Mirela Mic şi Maria Gal. Nu este uşor, copiii vin la şcoala primară, dar după clasa a patra, în special fetele, abandonează şcoala. Aici, copiii din ciclul primar primesc o masă caldă, îşi fac temele până la ora 15.00, împreună cu cadrele didactice. Tot la capitolul învăţământ, primarul ne spune că în centrul de comună, la Reteag, se va ridica o grădiniţă modernă pentru două grupe de copii. A fost predat amplasamentul, iar lucrările vor fi demarate în cel mai scurt timp.

         Şi alte noutăţi ni le comunică edilul şef al comunei. Se lucrează la asfaltări în satul aparţinător Baţa, acolo unde canalizarea este finalizată, fiind vorba de 1,2 km. Va începe asfaltarea drumului judeţean Reteag – Braniştea – Cireşoaia (DJ K), cu un pod peste Someş, aşa că, luntrea de la Braniştea va rămâne doar o amintire. Dar până atunci, barca funcţionează. Iluminatul stradal, o altă prioritate pentru care a fost alocată suma de 400.000 lei. Şi nu în ultimul rând, să amintim că există în comuna Petru Rareş, atât la Reteag, cât şi la Baţa, cămine culturale cu o dotare corespunzătoare care oferă condiţii propice desfăşurării actului cultural-artistic şi educativ.

         Am întâlnit, la Petru Rareş, o echipă competentă şi implicată în viaţa comunităţii, primar – Vasile Cocos, viceprimar – Ioan Măluţan, şi consilieri cu atribuţii precise care, împreună, acţionează pentru ridicarea gradului de confort şi civilizaţie al celor peste 3800 de locuitori ai comunei.

 

Comentarii

10/04/19 14:15
Remus

Minciuni...in satul Bata nu e gata canalizarea..si la școli inca trăim în epoca de piatră cu copii care își fac nevoile afara..deci wc se află în curte cu o gaură în mijloc...asa ca fiti corecți și ieșiți pe teren sa vedeti..Nu din spuse.. ori el ori Dragnea..

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5