Cristian Pomohaci a cântat la inaugurarea Căminului Cultural ”Grigore Pletosu”, în satul natal al preşedintelui Radu Moldovan, Chintelnic

Cel mai frumos Cămin Cultural din comuna Şieu Măgheruş a fost inaugurat la Chintelnic, satul natal al preşedintelui Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.
Căminul Cultural ”Preot profesor Grigore Pletosu” din Chintelnic a fost modernizat, extins, racordat la alimentarea cu apă, gaz și la canalizare. Costul lucrării, executate de firma Miron Construct SRL din Beclean, s-a ridicat la 4,9 miliarde de lei vechi. Banii au provenit din fondurile proprii ale administrației locale. Primarul Sorin Aurel Mititean ne-a declarat: ”Noi suntem foarte mulțumiți de ce s-a făcut, ne-am bucurat că a câștigat licitația Miron Construct și o recomandăm celor care au de efectuat asemenea lucrări.” Sala are 200 de locuri şi va fi în folosul comunităţii, pentru toate evenimentele.
Era firesc ca noul edificiu cultural să primescă numele celei mai ilustre personalităţi de aici, preot, pedagog, protopop Grigore Pletosu, care se naşte în anul 1848, la data de 9 iunie, la Chintelnic, cel care va deveni, peste ani, primul protopop ortodox al Bistriţei şi întâiul dascăl de Limba şi literatura română al poetului George Coşbuc, profesor ilustru al Mitropolitului Nicolae Bălan şi al Patriarhului Elie Miron Cristea. E demnă de remarcat activitatea lui editorială (şi nu numai), prodigioasă în domeniul pedagogiei, filosofiei şi teologiei. Amintim, în acest sens, câteva titluri: Propedeutica filosofică în învăţământul secundar, Retorică şi carte de cetire, Dogmatica ortodoxă. Numele lui e trecut la loc de cinste pe piatra de pisanie a Catredalei Mitropolitane din Sibiu.
În cinstea lui, sub păstorirea părintelui Ioan Pintea, actualul director al Bibliotecii Judeţene, a fost ridicat un monument, lucrare a sculptorului Maxim Dumitraş, în curtea Casei parohiale şi s-a editat o carte despre viaţa şi opera acestuia. Un alt volum a fost lansat acum ”Dogmatica ortodoxă a lui Grigore Pletosu”, despre care a vorbit directorul Ioan Pintea şi părintele paroh Grigore Linul.
Spectacolul realizat de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a avut ca invitat special pe părintele Cristian Pomohaci, alături de Ansamblul Poenița din Poiana Stampei și Ansamblul profesionist Dor Românesc, cu artiştii Domnica Dologa, Mirela Petruş, Nicu Cioanca, Ioachim Spînu, Cristina Retegan, Felix Gălan.
Alături de preşedintele Radu Moldovan, s-au aflat ca invitaţi deputatul Ioan Oltean, senatorul Cristian Florian, consilierul judeţean Monica Săsărman, administratorul judeţului, Florin Moldovan.

Comentarii

01/01/14 15:16
Andrei

Primele mele mirari de Anul Nou: de ce nu; " Ansamblul Folcloric DOR ROMANESC a sustinut un spectacol cu ocazia..." ? In definitiv cu ce e mai special "parintele " Pomohaci decat preotul Pintea? Daca n-a tinut o predica ci a cantat, oare cand se limpezeste dualitatea acestui individ versatil?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5