„Crucea Transilvană”, acordată primarului Sorin Mititean, la Chintelnic, de Mitropolitul Andrei
Biserica parohiei Chintelnic din protopopiatul Bistrița, renovată în ultimii ani, a fost binecuvântată în Duminica a 24-a după Rusalii, de Mitropolitul Clujului. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și a fost urmată de Sfânta Liturghie, în sobor de 15 preoți și diaconi, dintre care-l amintim pe protopopul de Bistrița, părintele Alexandru Vidican. Lucrările de renovare a bisericii, ridicată de mai bine de o sută de ani , au început în anul 2009.
În cadrul cuvântului de învățătură, Înaltpreasfinția a le-a explicat credincioșilor pericopa evanghelică a zilei: “Domnul Iisus Hristos a venit să biruiască păcatul, moartea și iadul. A venit să ne dăruiască nouă tuturor viață veșnică”. Răspunsurile la Sfânta Liturghie, la care au luat parte sute de credincioși, autorități locale, județene și centrale, au fost date de corala “Andrei Mureșanu” din Bistrița, dirijată de arhid. Cornel Pop.
Pentru lucrarea pastoral-misionară realizată Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a ridicat pe părintele paroh Grigore Linul la rangul de iconom stavrofor. Preoții care au un asemenea rang poartă, ca semn distinctiv, un brâu roșu și o cruce pectorală. De asemenea, primarul Mititean Sorin Aurel, pentru sprijinul acordat acordat bisericilor de pe raza comunei, a primit din mâna ierarhului „Crucea Transilvană”, cea mai mare distinctie a Mitropoliei Clujului. Mitropolitul Clujului le-a prezentat credincioșilor din Chintelnic volumul „Restituțio Grigore Pletosu”, scrisă de teologul Iuliu-Marius Morariu și apărută recent la editurile Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului și Eikon. „Acest sat este unic din punct de vedere al credinței și al păstrării tradițiilor și al oamenilor care au răsărit de aici. Părintele Grigore Pletosu este un simbol pentru dumneavoastră și un exemplu pentru noi, pentru cei de astăzi, când toate sunt relative, și care ar trebui să ne uităm în sus, la credința lui. Părintelui Grigore Pletosu i s-au dedicat mai multe lucrări dar de data aceasta, un tânăr al nostru, Iuliu Morariu, care a făcut teologia la Cluj, a scris această monografie și-l felicităm. Deasemenea vă felicităm pe dumneavoastră că de aici își are obârșia părintele Pletosu”, a precizat părintele Mitropolit Andrei.
Protopopul Grigore Pletosu, născut în localitatea bistrițeană Chintelnic, este o figură marcantă atât pentru viaţa bisericească transilvăneană cât şi pentru cea culturală. El este ctitorul sediului Protopopiatului Bistriţa şi al Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, în curtea căreia este şi înmormântat.
Au fost prezenţi preşedintele CJ Radu Moldovan, parlamentarii Ioan Oltean, Stelian Dolha şi Cristian Florian, directorul Bibliotecii Judeţene-Ioan Pintea, scriitorul Nicolae Băciuţ.
Citiţi şi:
- Mitropolitul Andrei la Chintelnic. Eveniment comemorativ dedicat protopopului Grigore Pletosu
- Sărbătoare la Livezile: Rangul de iconom stavrofor pentru părintele Stelian Părăscan, iar pentru ctitorul principal al bisericii, Adrian Pomană, „Crucea Transilvană” din partea Mitropolitului Andrei
- Prefectul Ioan Țintean a primit Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție oferită de Mitropolitul Andrei
- Personalitatea lui Grigore Pletosu, evocată în prezenţa Mitropolitului Andrei
- Mitropolitul Andrei a resfințit Biserica din Viile Tecii. Părintele Daniel Bogdan, hirotesit iconom stavrofor cu dreptul de a purta crucea pectorală, iar antreprenorul Simion Drecșan a primit Crucea Transilvană
Adaugă comentariu nou