Cristina Retegan şi Dor Românesc, într-un concert extraordinar alături de invitaţi speciali. Două reprezentaţii, în aceeaşi zi, la Centrul Cultural Dacia

Momente de sărbătoare la Centrul Cultural Dacia, în cadrul spectacolului aniversar .Nu mai puţin de două reprezentaţii având loc la cererea publicului, ale spectacolului 33 & 3, în cadrul căruia Cristina Retegan a fost protagonistul principal la 33 de ani de viaţă, alături de colegii dansatori, coordonaţi de coregraf Adrian Paşcu, care au marcat trei ani în familia Dor Românesc.
Spectacolul a debutat într-un mod cu totul aparte, cu un dans în care Cristina Retegan a fost alături de colegii ei, în paşi de Someş. De altfel, artista a adus de-a lungul spectacolului cântece din Sălaj, Banat, Ialomiţa şi de acasă, de pe Valea Ţibleşului, fiind costumată în toate aceste zone etnofolclorice, dovedind faptul că este un adevărat profesionist, după cum remarca şi managerul Centrului Judeţean pentrru Cultură, Gavril Ţărmure.
În coregrafia lui Adrian Paşcu au putut fi urmărite suite de dansuri din zona Someşului, Sălaj, Banat, Ialomiţa, Câmpia Transilvană, Maramureş, în final zeci de dansatori ce fac parte din pepiniera Dor Românesc, urcând alături de profesionişti pe scenă.
Prezentatorii evenimentului au fost scriitorul Menuț Maximinian – realizator emisiuni radio-tv şi artista Oana Matei, pentru prima dată împreună în această ipostazăm care au reuşit să antreneze publicul şi să realizeze un portret altfel al fiecărui invitat: Ioan Dordoi, Felix Gălan, Alexandru Pop, Anuța Motofelea, Nicu Cioancă, Laura Erhan, Lenuța Filipoi, Mădălina Mîrza.
Regia şi scenografia spectacolului au fost semnate de artista Matilda Pascal Cojocăriţa, directorul ansamblului, care a declarat: „înca o reusita a Ansamblului Profesionist ,,Dor Romanesc: spectacolul aniversar cu Cristina Retegan la cei 33 ani frumosi si 3 ani de cand mai tinerii nostri colegi dansatori au intrat in familia profesinista ! Felicitari pentru munca depusa tuturor si va multumesc fiecaruia in parte pentru prestatie. Multumim pentru sprijin scriitorului Menut Maximinian”. Partea muzicală la coregrafie a fost asigurată sub bagheta dirijorului Anghel Urs, iar întregul concert a fost realizat sub bagheta maestrului Ştefan Cigu, implicat în eveniment fiind şi Ramona Bugnar Creţa – directorul instituţiei gazdă.
La spectacol au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean – Radu Moldovan şi prefectul Ovidiu Frenţ.
Având rădăcini pe Valea Ţibleşului, Cristina Retegan a visat să se facă învăţătoare şi nicio clipă nu s-a gândit că vocea ei ar putea-o duce mai departe. Anii au trecut şi viaţa i-a demonstrat că pasiunea de-a cânta poate să îi transforme viitorul.Călăuzită pe drumul cântecului popular de către Maria Lar şi George Harosa de la Casa Orăşenească de Cultură Beclean. Câştigătoare a concursului „Moştenitorii”, organizat de TVR şi realizat de Marioara Murărescu, pe care l-a luat cu nota maximă. Din 2004 este angajată a ansamblului profesionist “Dor Românesc”. Fire cumpătată, Cristina Retegan îşi croieşte drumul în muzică treptat. Trecând prin inima ei cântecul de pe valea dragostei, Cristina Retegan vine în faţa publicului, pe care-l respectă, cu două albume „Sunt fată transilvăneană” şi „Poartă-mă, dorule, iară”.
„Am încercat să aduc în faţa publicului portul şi cântecul de pe această vale a dragostei de unde sunt eu, unde ţăranul şi cucul se întrec în cântec. Îmi place enorm muzica populară. Cred că o am în sânge. Însă mai am de învăţat multe lucruri şi îmi doresc cu adevărat să învăţ. Sunt foarte fericită că mi s-a oferit această şansă “Dor Românesc”, de care sper să profit cât mai bine pentru a ajunge ceea ce îmi doresc” spune Cristina Retegan.
“Astăzi am avut una dintre cele mai frumoase aniversari din viata și totul se datorează bunului Dumnezeu, mamei mele care mi-a dat putere de sus din ceruri și vouă dragi colegi, prieteni și oameni dragi sufletului meu. Am muncit mult împreună cu colegii de la ansamblu și am realizat doua spectacole inedite pentru publicul iubitor de folclor! Va mulțumesc tuturor pentru ca a-ți fost alături de mine! Va iubesc și va îmbrățișez cu drag” a declarat Cristina Retegan .
La rândul lui, coregraful Adrian Paşcu a spus: “O zi minunată...ne-am autodepășit cu toții și țin să vă mărturisesc că sunteți a doua mea familie”.
A fost un spectacol de o ţinută deosebită, artiştii fiind aplaudaţi la scenă deschisă. La mulţi ani, Cristina Retegan, la mulţi ani, dansatorilor care au întregit frumuseţea ansamblului şi zeci de ani de acum înainte pe scenele lumii!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5