Criticul Andrei Moldovan îm revista „Polemici”
Prin ultimul număr (11-12, 2016), revista „Polemici” se conturează tot mai consistentă și cu un conținut incitant. Într-un amplu interviu (realizat de Daniela Sitar-Tăut), sub titlul „Reprezentanții României sunt, din nefericire, fără idei, șterși”, Andrei Marga face o radiografie a actualității românești și a prezenței noastre pe scena europeană. El afirmă în final: „Față de toate aceste soluții superficiale, este o soluție mai simplă și singura legitimă și aducătoare de rezultate durabile: democratizarea. Formulat mai simplu: numai democratizarea în continuare, o democratizare curată, cum s-a spus în tradiția transilvăneană, o democratizare unită din nou cu meritocrația, aduce normalitatea în interior și poate pune România în mișcare.”
Mai remarcăm în paginile revistei rubrica „Paradigma Goma” de Flori Bălănescu, mereu interesantă, paginile de istorie literară dedicate lui Dimitrie Bolintineanu și Luca Ion Caragiale, comentarii la volume de Niculae Gheran (Monica D. Cândea), Matei Călinescu (Mihaela Albu), Andrei Marga (Adriana Cînța), Marian Ilea (D. Sitar-Tăut) și, nu în ultimul rând, rubrica „Trăirea românească”, cu eseul „Automobilul, acest zeu al românilor” de Alexandru Buican.
Conjudețeanul nostru, criticul și istoricul literar Andrei Moldovan, titular al rubricii „Inedit”, scrie despre „Tânărul Ion Minulescu sub protecția lui Ilarie Chendi”, cu referire la perioada de tinerețe a scriitorului: „...Tânărul Ion Minulescu, la numai 19 ani, a plecat la Paris ca să studieze dreptul. Adevărat, a rămas în capitala Franței până în 1904, dar a cam uitat de studiile juridice, mult mai atras fiind de boema literară și artistică pariziană și de compania poeților simboliști ai vremii. Întors în țară, devine un obișnuit al cafenelei bucureștene Kubler, alături de Dimitrie Anghel, Șt. O. Iosif, Ilarie Chendi și Panait Cerna. El surprindea și prin vestimentația care nu putea trece neobservată, inspirată din dandismul artiștilor rebeli de pe malurile Senei.”
Adaugă comentariu nou