Cum alegi bateria potrivită pentru cadă și chiuvetă?

Mulți dintre proprietarii care și-au construit o casă ori s-au apucat să-și renoveze locuința s-au văzut puși în situația de a nu se putea decide în privința tipului de baterie pentru instalația sanitară. Alegerea este dificilă pentru că pe piață există o gamă foarte variată de baterii sanitare și accesorii pentru baie sau bucătărie, cu dimensiuni și designuri diferite.

De aceea, am considerat util să prezentăm principalele criterii de care trebuie să ții cont când îți alegi o baterie sanitară pentru cadă sau chiuvetă.

Calitatea materialului

Când cauți o baterie sanitară, vrei ca aceasta să fie durabilă și să te țină cât mai mult timp. Din acest punct de vedere, contează foarte mult materialul din care este realizată. Cele mai rezistente sunt inoxul și alama sanitară, de aceea, majoritatea bateriilor pe care le vei găsi pe piață sunt realizate din aceste materiale.

Baterile din inox sunt mai scumpe, însă diferența de preț se reflectă în calitatea superioară a acestui material. Asta nu înseamnă că bateriile din alamă sanitară nu trebuie luate în considerare, doar că în acest caz trebuie să fii atent la proporția materialelor componente. Specialiștii recomandă bateriile care conțin concentrație de cupru de cel puțin 59%. De obicei, cu cât o baterie este mai grea, cu atât va fi mai rezistentă fiind exclus riscul de a se sparge din cauza presiunii apei. 

Posibilitatea de a monta un economizor

Bateria sanitară ideală este cea care vine dotată cu un economizor. Acesta este un dispozitiv care reduce debitul de apă îmbogățindu-l cu aer, reducând astfel consumul și păstrând nivelul de confort resimțit în special la duș. Un astfel de dispozitiv poate diminua consumul de apă cu până la 50%, astfel că se merită să plătești ceva mai mult pe o baterie astfel echipată. Există însă și posibilitatea de a achiziționa separat un economizor, pentru a-l instala ulterior, dar în acest caz trebuie să ai o baterie care să permită acest lucru. Așadar, dacă nu vrei să alegi o baterie cu economizor inclus, e bine să te orientezi către un model care permite montarea unui astfel de dispozitiv.

Compatibilitatea cu instalația sanitară

Bateriile sanitare standard dispun de o singură gaură mare, situată central, însă există și alte modele realizate diferit pentru a fi compatibile cu alte tipuri de instalații sanitare. De asemenea, trebuie să te asiguri că bateria este compatibilă și cu dimensiunile țevilor de apă. De aceea, trebuie să îți notezi aceste date când mergi la magazin și să cauți un produs care să corespundă. Specialiștii mai recomandă să alegi un model de baterie care include în pachet și racorduri fixe, pentru a fi mai ușor de montat.

Tipul de comandă

În funcție de acest criteriu, există două tipuri de baterii, respectiv cele cu monocomandă și cele cu dublă comandă. Acestea din urmă sunt modele clasice, dotate cu două robinete - pentru apă rece și apă caldă – însă au dezavantajul că sunt mai greu de utilizat când vine vorba să reglezi temperatura potrivită a apei. În acest caz, trebuie să folosești ambele robinete, ajustând presiunea fiecăruia până când apa ajunge la temperatura dorită.

Pentru a elimina acest inconvenient, au fost create bateriile monocomandă, care sunt prevăzute cu un singur mâner. Prin mișcarea acestuia spre stânga și dreapta se reglează mult mai ușor temperatura apei, în timp ce deplasarea sus-jos reglează presiunea.

Nu în ultimul rând trebuie să ții cont și de considerentele estetice și să alegi  modele care să se potrivească perfect stilului în care ai amenajat baia și bucătăria. De asemenea, este important ca toate bateriile sanitare din locuință să fie din aceeași gamă, pentru un plus de uniformitate.  

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5