Cum să alegi corect bateria de camion
Orice vehicul, mai vechi sau mai nou, are nevoie de performanțe ridicate și de fiabilitate, mai ales cele grele, prevăzute cu echipament complex cum sunt: camioanele, autobuzele, autocarele.
Bateria auto se înscrie pe lista principalelor componente care are nevoie de îngrijire atentă deoarece asigură buna funcționare a mașinii.
Acumulatorii pentru camioane trebuie să aibă performanțe ridicate de pornire și rezistență sporită la vibrații, de aceea, atunci când ai nevoie de o nouă baterie va trebui să iei în calcul specificațiile tehnice ale fabricantului. Așadar, pentru a face alegerea corectă în materie de baterii pentru camioane, consultă mini ghidul de mai jos:
1. Compatibilitatea
Atunci când trebuie să alegi o baterie de camion, trebuie, în primul rând, să fii atent la compatibilitatea cu vehiculul rutier, dar și cu zona climatică în care vei circula. De regulă, țara noastră nu are condiții prielnice pentru acumulatorii auto, astfel că mulți șoferi se plâng de deteriorarea prematură a bateriilor din cauza iernilor geroase și a verilor caniculare. Consultă și respectă cu rigurozitate instrucțiunile prezentate în cartea tehnică a mașinii. Specialiștii recomandă alegerea unui model care să respecte dimensiunile descrise în manualul tehnic. De asemenea, ar trebui să te orientezi către un tip de acumulatori cu un consum redus de apă și electroliți deoarece în acest caz, autodescărcarea se va face la nivelul cel mai scăzut. Pentru a evita probleme ale funcționalității, este bine să alegem o baterie rezistentă pentru camion.
2. Capacitatea bateriei - se referă la cantitatea de energie stocată de aceasta și se măsoare în A.h (Amper pe oră). Aceasta constituie cantitatea de sarcină transferă de curent electric constant de un amper timp de o oră și este echivalentă cu 3600 de coulombi în general. De altfel, nu este recomandată achiziționarea unui acumulator cu o capacitate mai redusă decât cea specificată în manualul tehnic.
4. Tensiunea bateriei – Este tensiunea electrică generată la bornele acumulatorului și se măsoară în V(Volți). În cazul unui autoturism convențional, este recomandată alegerea unei baterii care are o tensiune de 12 V. Pentru mașinile cu un gabarit mare, ai nevoie de o baterie auto cu o tensiune mult mai mare, de 24 V.
5. Curentul de descărcare la rece – reprezintă curentul pe care o baterie nouă, complet încărcată, poate să îl furnizeze continuu, timp de 10 secunde și să asigure la – 18 grade o tensiune de minim 7,5 V.
6. Durata de viață – se referă la timpul în care acumulatorul auto are performanțe acceptabile și se măsoară în ani. De regulă, bateriile eficiente pot avea o durată de viață de până la 5 ani în condiții normale de utilizare.
Componentele și rolul unui acumulator auto
Bateria este un grup de celule galvanice care are rolul de a transforma energia chimică în energie electrică. De regulă, o baterie este formată din mai multe componente:
- borne;
- plăci bioxid de plumb (+);
- plăci plumb (-);
- electrolit;
- carcasă.
Bateria constituie o sursă de energie pentru sistemul de pornire și aprindere inițială a motorului mașinii. De asemenea, aceasta mai poate constitui o sursă de energie suplimentară - când cerințele electrice ale vehiculului depășesc capacitatea de livrare a sistemului de încărcare. Un alt rol pe care îl poate avea acumulatorul auto este acela de stabilizator de tensiune în sistemul electric (reduce tensiunea înalta tranzitorie care ar deteriora componentele sistemului).
De unde pot lua o baterie pentru camion?
Majoritatea conducătorilor auto își doresc baterii ieftine și din acest motiv optează pentru varianta achiziționării unui acumulator second hand. Dar aceasta nu este o soluție pe termen lung întrucât bateria pentru camion se va defecta mult mai ușor ceea ce va duce în mod automat la costuri suplimentare.
Așadar, atunci când camionului tău îi lipsește un acumulator funcțional, cel mai bine ar fi să achiziționezi o baterie nou-nouță de la un magazin de specialitate.
Citiţi şi:
- Ce se intampla cand bateria masinii moare
- La ce anume trebuie sӑ fii atent/ӑ atunci cȃnd cumperi o baterie auto?
- Cum să îți menții mașina cât mai „energică”? Aspecte de urmat
- Importanța redresoarelor de baterie auto- siguranță, economie și confort la drum
- 3 reparații auto pe care le poți face singur, pentru economie
Adaugă comentariu nou