Cum să îți menții mașina cât mai „energică”? Aspecte de urmat

Orice automobil are nevoie de o sursă auxiliară de putere pentru a iniția procesul ardere a combustibilului care pune roțile în mișcare, sursă care este vitală ca și componentă a autoturismului, iar calitatea acesteia trebuie să fie înaltă, iar performanțele să se afle în parametri optimi. Nu de puține ori se poate întâmpla ca bateria să te „lase” fix în anotimpul rece, când temperaturile pot să scadă sub -15 grade Celsius, fiind o adevărată pacoste pentru șofer, fiind nevoit să ceară curent de la alți șoferi.

            Iată cum poți să îți menții mașina în „priză” mereu și care sunt caracteristicile cele mai importante ale unei baterii auto

1. Capacitatea

Fiecare model de autoturism necesită o baterie cu o putere și capacitate diferită, care va fi compatibilă cu alternatorul. Deoarece majoritatea acumulatorilor pentru mașină sunt compuși din electrolit lichid, este important să cunoști capacitatea de încărcare oferită de către mașina ta, pentru a evita fierberea electrolitului și deteriorarea prematură. În cazul în care nu cunoști acești termeni specifici, se recomandă citirea cu atenție a manualului autoturismului, unde producătorul a prescris ce capacitate de încărcare oferă mașina ta. De știut, consumul energetic al unei baterii auto se măsoară în amperi pe oră (Ah), existând baterii cu o capacitate de la 45 la 100 Ah.

2. Polaritatea bornelor

Asemenea unor baterii pentru telecomanda unui televizor, chiar și bateriile de mașină au cele două semne „+” și „-”, care indică faptul că sunt pozitive în stânga sau în dreapta. Dacă nu ai înțeles de ce pe site-ul celor de la Sorgeti.ro sunt două feluri de baterii, este important de reținut că gama de acumulatori auto este împărțită în continentele de unde provin mașinile, anume Asia și Europa. De obicei, producătorii auto europeni au poziționat bornele în stilul clasic, anume semnul pozitiv în dreapta, iar ce este vital pentru sănătatea atât a mașinii tale cât și a bateriei este păstrarea aceluiași tip de polaritate în momentul schimbării acumulatorului.

3. Tipul bateriei

Există două mari feluri de baterii: cele cu acid și cele alcaline. Bateriile cu acid sunt cele mai populare, fiind mai ieftine decât celălalt tip. Acestea dețin electrolit lichid sau gelificat, cele lichide fiind mai presupuse la mentenanță, fiind necesară alimentarea cu lichid din când în când, iar cele gelificate nu au nevoie deloc de mentenanță, fiind mai durabile și ușor de utilizat. Bateriile alcaline sunt mai rare, fiind mai scumpe, dar oferind o durată de viață mai lungă și o putere mai mare. De asemenea, mașinile moderne dotate cu sisteme inteligente de tip Start/Stop pot folosi și baterii precum cele EFD sau AGM, construite pentru a fi cât mai sigure, pentru a preveni scurgerile de electrolit în cazul vibrațiilor excesive, dar care pot fi utilizate și iarna, la temperaturi scăzute.

4. Întreținerea bateriei și utilizarea în sezonul rece

Pentru o durată de viață crescută, se recomandă curățarea periodică a lăcașului bateriei, pentru a evita depunerea prafului, dar și încărcarea acesteia atunci când mașina o indică, pentru a nu distruge bateria. Dacă locuiești într-o zonă cu temperaturi foarte scăzute iarna, este bine să te orientezi către o baterie cu o capacitate mai mare, pentru a putea face igniția chiar și în cele mai grele condiții.

Așadar, dacă ai nevoie de o baterie nouă pentru mașina ta, alege-o pe cea potrivită și bucură-te de momente fără griji atunci când ești la volan.

Sursa foto: Unsplash.com

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5