Cum poți preveni riscurile cibernetice care amenință compania ta? 8 soluții recomandate

Securitatea cibernetică este sau ar trebui să fie una dintre principalele preocupări ale unei companii. Aproape orice afacere, indiferent de mărime și domeniu, este dependentă, într-o măsură mai mare sau mai mică, de online. În aceste condiții, un atac cibernetic poate avea consecințe devastatoare, și nu doar din punct de vedere financiar. 

Din fericire, există soluții la care poți apela pentru a preveni riscurile cibernetice și pentru a te proteja de efectele unui atac, iar în continuare vom vorbi despre câteva dintre acestea. 

  1. Audit de securitate 

Când vine vorba de securitate cibernetică, prima soluție la care poți apela este un audit al rețelelor și sistemelor informatice. Vor fi evaluate toate politicile, procedurile și măsurile de protecție deja implementate, riscul de penetrare a infrastructurii informatice a companiei tale și securitatea aplicațiilor web și mobile folosite. 

Scopul final este acela de a identifica disfuncțiile și vulnerabilitățile existente, precum și soluțiile potrivite pentru înlăturarea acestora. 

  1. Firewall 

Instalarea unui firewall este o metodă simplă la care poți apela pentru a-ți proteja rețeaua. Rolul său este de a gestiona traficul care intră și iese din rețea, dar și de a bloca atacurile înainte ca acestea să producă vreo pagubă. Un firewall poate fi un dispozitiv hardware sau o aplicație software.

  1. Servicii de back-up  

În cazul unui atac, existența unor copii de rezervă îți va permite să recuperezi datele pierdute și să limitezi pierderile suferite de compania ta. Este important ca aceste copii să fie realizate ori de câte ori este posibil și să fie stocate pe un server separat ori în cloud.  

Dacă aceste copii de rezerve sunt stocate pe un dispozitiv separat, este recomandat ca acesta să fie păstrat într-o altă locație. 

  1. Instrumente de gestionare a patch-urilor 

Dacă sistemul de operare și orice software sau aplicație folosite nu sunt actualizate, apar punctele slabe pe care hackerii le pot exploata pentru a obține acces la rețeaua companiei. Poți preveni asta printr-un instrument de gestionare a patch-urilor, care îți va permite să menții dispozitivele în siguranță. 

  1. Anti-DDoS

Atacurile de tip Distributed Denial of Service (DDoS) reprezintă una dintre cele mai serioase amenințări cu care  se poate confrunta o companie. Tocmai de aceea este înțelept să investești în soluții special create pentru a-ți oferi protecția împotriva unor astfel de atacuri. 

  1. Endpoint protection 

Soluțiile de acest tip sunt necesare pentru a oferi companiei tale siguranță și în zona de endpoint. Desktop-uri, laptopuri, dispozitive mobile - toate acestea pot reprezenta o posibilă cale de acces pentru atacatori. Trebuie să te asiguri că orice dispozitiv conectat la rețeaua companiei este protejat. 

  1. Plan de recuperare în caz de incidente 

Este important să ai și un plan de recuperare în cazul unui atac cibernetic, a unui dezastru natural ori pur și simplu a unei erori umane. Acesta va permite restaurarea sistemelor, a infrastructurilor și a datelor sensibile în timp util, ceea ce înseamnă că vei putea relua activitatea înainte de a înregistra pierderi prea mari. 

  1. Instruirea personalului 

Poate că aceasta nu este prima soluție la care te gândești când vine vorba de prevenirea riscurilor cibernetice, dar poate fi una dintre cele mai eficiente forme de protecție în fața unui atac. 

Dacă angajații tăi sunt pregătiți pentru a recunoaște și gestiona diversele amenințări cibernetice, riscul producerii unui astfel de incident scade. Chiar și lucruri simple, precum alegerea unor parole puternice, pot face o diferență. 

 

Poate fi dificil să alegi cele mai bune soluții pentru a-ți proteja compania de amenințările cibernetice. Dacă nu știi de unde să începi, cel mai simplu este să ceri sfatul unor specialiști. În urma unui audit de securitate, aceștia îți vor putea recomanda soluțiile și serviciile potrivite pentru tine și angajații tăi. 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5