Cum te pregătești pentru un test la istorie? 7 trucuri

Istoria este o disciplină frumoasă și interesantă, însă îți poate da bătăi de cap atunci când vine vorba de pregătirea pentru teste și diverse examene. Sunt foarte multe date, nume și denumiri pe care trebuie să le reții, ceea ce nu este întotdeauna ușor, mai ales dacă nu ai fost atent atunci profesorul a predat, nici nu ești pasionat de acest subiect sau nu ai o memorie prea bună. Ți-am pregătit câteva trucuri care te vor ajuta să te pregătești mai ușor pentru următorul test.

1.  Învață din timp 

Una dintre cele mai mari greșeli pe care o poți face este să lași pregătirea pe ultima sută de metri. Sunt șanse mari să nu reușești să parcurgi toată materia sau să o faci doar superficial. În plus, nici nu vei reține prea mult timp ceea ce ai citit. Rezervă-ți câteva zile pentru pregătire; 30 de minute de învățat zilnic se vor dovedi mai eficiente pe termen lung decât o noapte albă petrecută aplecat deasupra manualelor și caietelor cu notițe. 

2. Fă-ți propriile flashcarduri 

Acesta este un truc pe care îl poți folosi și pentru alte discipline, nu doar Istorie. Fă-ți o listă cu cele mai importante evenimente, date, personalități și folosește-le apoi pentru a-ți crea propriile flashcarduri. Dacă nu ești familiarizat cu conceptul, asta înseamnă să iei un cartonaș, un post-it sau o foaie mai mică de hârtie și să notezi pe o parte un cuvânt cheie, iar pe cealaltă definiția sau explicația acestuia. De exemplu: 24 ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. 

3. Organizează-ți notițele în ordine cronologică 

Îți va fi mai ușor să reții informații dacă există un șir logic al evenimentelor. Organizează-ți notițele în ordine cronologică și încearcă stabilești conexiuni între diverse evenimente și personalități. Concentrează-te pe cele mai importante. 

4. Autoevaluează-te 

Un mod bun de a afla cât de multe știi despre subiectul respectiv este să încerci să rezolvi câteva teste de Istorie online. De obicei, acestea respectă programa școlară în vigoare și te vor ajuta să-ți identifici punctele forte, dar și punctele slabe.  În plus, te pot ajuta și să înveți să te organizezi astfel încât să poți răspunde la toate întrebările în timpul pe care îl ai la dispoziție.

5. Folosește tehnici mnemonice

Cu siguranță ai auzit de tehnicile mnemonice. Poate ai și folosit câteva dintre ele. Dacă nu, este timpul să o faci. Sunt perfecte pentru o disciplină precum Istoria. Poți să corelezi un nume pe care nu reușești să-l reții, de exemplu, cu o glumă, un cântecel sau un lucru ușor de ținut minte.  

6. Citește 

Manualul de istorie și notițele de la clasă nu trebuie să fie singurele surse de informații pe care te bazezi. Există numeroase cărți de istorie bine scrise si, mai important, bine documentate, care te vor ajuta să-ți dezvolți cultura generală și să afli lucruri interesante despre trecutul omenirii. Nu-ți place să citești? Poți încerca să urmărești filme sau documentare despre subiectul care te interesează, dar ai grijă: acestea nu respectă întotdeauna adevărul istoric. 

7. Ține cont de formatul testului 

Va fi un test grilă? Atunci va trebui să te concentrezi mai mult pe memorarea datelor, evenimentelor și numelor. Vei avea de făcut un eseu? Trebuie să fii pregătit să analizezi evenimente istorice sau să compari anumite personalități. Cu alte cuvinte, nu este suficient să memorezi niște date și nume, trebuie să înțelegi semnificația evenimentului respectiv și a împrejurărilor în care s-a produs acesta. În funcție de formatul testului, vei stabili pe ce tip de informații trebuie să te concentrezi atunci când înveți. 

Nu este ușor să te pregătești pentru un test la Istorie, dar nici imposibil. Cel mai bine ar fi să începi să înveți cu cel puțin câteva zile înainte de test. Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție, încearcă să te concentrezi pe cele mai importante date și evenimente. Trucurile de mai sus te vor ajuta cu siguranță.

Sursa foto: Freepik https://www.freepik.com/free-photo/doing-homework-together_5400659.htm#query=studying&position=23&from_view=search

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5