De ce românii nu își plătesc la timp facturile?
Economia României este afectată de nivelul de creanțe neîncasate. În prezent acesta este de 4%, deci cu un procent mai mare ca în Europa de Est (unde nivelul mediu de creanțe este de 3%). Statisticile arată că în țara noastră media plăților întârziate este de 22%. Ca și în anul 2017, și în acest an apar consecințe nefaste din cauza faptului că românii au restanțe mari sau întârzie cu plata facturilor.
Companiile din România se confruntă cu: pierderi de profit(mii de facturi neplătite ajung să fie de milioane de euro), probleme de cash flow saude flux de numerar, cu dobânzi mai mari.
Odată cu creșterea împrumuturilor, a început să se dezvolte de câțiva ani piața de colectare de creanțe din România. În prezent există și câteva fonduri de investiții internaționale mari, care au un rol activ pe piața de colectare a creanțelor.
Statisticile arată că 48% dintre companiile românești colaborează cu furnizori externi care se ocupă cu servicii de management al creanțelor și deja au creanțe gestionate în colaborare cu furnizori externi. Astfel, 6% din veniturile companiilor rezultă din această colaborare și le folosesc pentru plata datoriilor, a propriilor facturi, pentru crearea de noi locuri de muncă,ori securizarea celor actuale. Deși colectarea de creanțe nu este văzută cu ochi buni, se pare că și consumatorul are anumite beneficii, datorită lichidităților returnate companiilor. Furnizorii de colectare de creanțe au o contribuție la stabilitatea locurilor de muncă, ceea ce este foarte important în societate.
Lipsa banilor este unul din motivele pentru care facturile nu sunt plătite la timp.
Persoanele fizice întârzie cu plata facturilor din cauza lipsei banilor sau a supraîndatorării. Acestea sunt principalele motive pe care le-au spus oamenii în cadrul unui studiu care s-a realizat în țata noastră. Un procent de 72% din cei chestionați nu plătescla timp facturile pentru că au probleme cu lichiditățile, iar un procent de 59% nu plătesc din cauza restanțelor, a sumelor de plată foarte mari.
Românii care au firme spun că nu plătesc facturile la timp deoarece nu au încasat banii de la proprii clienți. Datele arată că 74% dintre companiile din România care au participat la studiu spun că acesta este principalul lor motiv pentru neplata facturilor la timp. Un alt motiv este utilizarea liniilor de credit de la furnizori.
Termenul de plată în anul 2018 a rămas ca anul trecut, scadența medie acordată fiind de 37 de zile. Probabil acesta este un alt motiv pentru care sunt probleme în ceea ce privește punctualitatea plăților în acest an. Studiul arată și faptul că România, alături de Slovacia și Grecia, se află în categoria țărilor est-europene cu cel mai redus număr de facturi achitate la timp.
Românii au restanțe mari și la întreținere, pe care nu mai reușesc să le plătească. Cele mai multe întârzieri la au însă la plata energiei electrice. Principala problemă este în nerespectarea termenului de plată. Neglijența de care dau dovadă este un motiv pentru neplata datoriilor și a facturilor la timp. Un alt motiv este că nu vor să plătească la timp.
Multe familii au venituri mici care nu pot acoperi cheltuielile. Un procent de 20% dintre gospodăriile din România au venitul net lunar de 500-2000 lei. Pentru a putea plăti la timp facturile, pentru a nu avea restanțe mari și a-și putea acoperi cheltuielile, ei spun că au nevoie de venituri mai mari. Uneori sunt nevoiți să facă împrumuturi.
Orice consumator din Romînia își poate schimba furnizorul de energie electrică și gaze dacă nu este mulțumit de cel pe care îl are în prezent. El poate alege un furnizor cu o ofertă de preț mai bună cum este de exemplu Nova Power & Gas la care apar și alte avantaje: contract flexibil fără penalități, contractarea simplă, rapidă, online, posibilitatea de administrarea contului, monitorizarea consumului, vizualizarea rapoartelor detaliate și verificarea statusului plăților, posibilitatea de a modifica servicile și alte operațiuni prin contul de client. Clientul poate contribui la producția de energie verde. Această companie investește în dezvoltarea parcurilor fotovoltaice proprii fapt ce crește anual capacitatea de producție și ponderea de energie din surse regenerabile, din totalul energiei furnizate clienților.
Citiţi şi:
- Unde și cum plătim facturile de consum cu cardul de energie emis de Guvernul României
- USR BN: Românii plătesc cei mai mulți bani din Europa pe facturile la energie, după bulgari, raportat la bugetul total al familiei!
- NOU IN JUDET: SERVICIU CE ASIGURA RECUPERARI DE CREANTE
- Două firme din judeţ au depus la AJOFM cereri de plată a creanţelor salariale pentru 513 angajaţi
- PNL: Declaraţiile lui Băsescu privind neplata arieratelor din Sănătate sunt iresponsabile
Adaugă comentariu nou