De Centenar, cea mai mare paradă militară din istoria Bistriţei. Peste 750 de militari au defilat în faţa miilor de bistriţeni

Foto: Institutia Prefectului BN

De Centenar, Bistriţa a avut cea mai mare paradă militară din istoria burgului. Prin faţa bistriţenilor au defilat peste 750 de militari, personal civil şi voluntari, alături de aproximativ 60 de mijloace tehnice specifice, din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ”General GRIGORE BĂLAN”, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “Gelu Voievod”, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bistriţa”, Penitenciarului Bistriţa, Direcţiei Judeţene de Informaţii, Serviciului de Protecţie Civilă şi Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul primăriei municipiului Bistriţa, Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Poliţiei Locale a municipiului Bistriţa, Organizaţiei Crucea Roşie Română – filiala Bistriţa-Năsăud şi Cercetaşii Bistriţeni

Publicul a asistat, în premieră, la defilarea unor categorii de tehnică militară recent intrate în dotare, ca rezultat al alocării a 2 % din PIB pentru bugetul apărării. Este vorba despre Rachetele Antitanc Dirijate cu rază lungă SPIKE-LR, avioane de cercetare fără pilot, UAV RAVEN şi instalaţii de observare şi conducere a focului de tip ARGUS. În următorii ani, pe măsură ce vor fi livrate, bistriţenii vor putea admira transportoarele blindate de trupe, de ultima generaţie, PIRANHA 5, care astăzi au fost prezente doar la parada de la Bucureşti.

Defilarea a fost  condusă de către locţiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată, colonel doctor Ioan-Marian CRISTUREAN, care a  participat la mai multe misiuni şi exerciţii interne şi internaţionale, dintre care cea mai importantă s-a dovedit a fi participarea la misiunea din anul 2010, în teatrul de operaţii din AFGANISTAN, în calitate de comandant al Batalionului 811 Infanterie „Dragonii Transilvani”.

Pentru  modul de îndeplinire a misiunii, Drapelul de Luptă al batalionului a fost decorat de Preşedintele României cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, de război.

 

***

Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” a preluat tradiţiile militare ale Regimentelor  81 Infanterie „Dej” şi 223 Mecanizat „Bobîlna” şi va sărbători 100 de ani de la înfiinţare pe 6 februarie 2019. De la început, brigada s-a impus ca o mare unitate de elită a Forţelor Terestre Române, fiind prima mare unitate care a atins exigenţele de interoperabilitate cerute de accederea în structurile militare ale Alianţei Nord-Atlantice. Militarii brigăzii au luat parte la toate misiunile din teatrele de operaţii în care Armata României a participat după anul 1989: Angola, Albania, Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan.

Ca o recunoaştere a meritelor militarilor brigăzii, Drapelul de luptă a fost decorat cu:

 • Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, cu Însemn de Război;
 • Emblema de  Onoare a  Armatei Romaniei
 • Emblema de Onoare a Statului Major General,
 • Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre.

 

Iată personalul care a defilat!

Primul detaşament a reprezentat comandamentul  Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN”, comandat de locotenent colonel Silviu BORŞA.

Detaşamentul reprezentând subunităţile de brigadă, comandat de căpitan Dumitru SIMIONCA.

          Detaşamentul reprezentând Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu GOLESCU”, comandat de sublocotenent Alexandru BOT.

Batalionul 811 Infanterie „DEJ”, comandat de locotenent Iulia OLTEAN.

Batalionul 812 Infanterie „BISTRIŢA” şi este comandat de locotenent Alin COSTEA.

Batalionul 814 Tancuri „MIHAI VODĂ”, comandat de sublocotenent Adrian POPP.

Batalionul 817 Artilerie „PETRU  RAREŞ”, comandat de locotenent Claudiu SAVA.

Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „POTAISSA”, comandat de maior Adrian SABO.

Ultimul detaşament din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată care a prezentat  onorul reprezintă Batalionul 405 Sprijin Logistic „NĂSĂUD” şi este comandat de maior Ovidiu NEAGU.

De asemenea, au defilat:

Efective de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean  Bistriţa-Năsăud, comandate de şeful Serviciului de Ordine Publică, comisar şef Paul IACOBESCU.

Efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Gelu Voievod” Bistriţa-Năsăud, comandate de adjunctul inspectorului şef, colonel Cornel MOLDOVAN. Primul pluton este constituit din efective aparţinând Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil Bistriţa, detaşament care asigură ordinea şi siguranţa publică la manifestările cu public numeros şi, totodată, execută misiuni de intervenţie anititeroristă şi acţiuni speciale.

În fruntea celui de-al doilea pluton se află comandantul Detaşamentului 2 Jandarmi Pază şi Protecţie Instituţională, Lt. Paul MUREŞAN. Subunitatea asigură, în condiţiile legii, paza şi protecţia obiectivelor, bunurilor şi valorilor de importanţă deosebită. Al treilea pluton este constituit din efective aparţinând Posturilor de Jandarmi Montan Piatra-Fântânele şi Rodna. Efectivele acestor posturi sunt specializate în menţinerea ordinii publice în staţiuni montane, pe trasee turistice, căutarea şi descoperirea persoanelor aflate în dificultate, acordarea primului ajutor medical şi transportarea acestora la cea mai apropiată unitate medicală de primire a urgenţelor. În încheiere, au prezentat onorul câinii de serviciu ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud, dresaţi pentru misiuni de patrulare-intervenţie şi căutare-salvare, în mediul natural.

         Detaşamentul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „BISTRIŢA” al judeţului Bistriţa-Năsăud, comandat de Şeful Centrului Operaţional, locotenent colonel Florin RĂCILĂ.

         Detaşamentul Penitenciarului Bistriţa, comandat de şeful serviciului siguranţa deţinerii, inspector de penitenciare Alin BERCEAN.

Detaşamentul Serviciului de Protecţie Civilă şi Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei municipiului Bistriţa, condus de şeful serviciului, domnul Irinel RAD.  

         Detaşamentul de voluntari al organizaţiei Crucea Roşie Română – filiala Bistriţa-Năsăud, condus de coordonatorul judeţean de voluntari, domnul Alin CIUBÂNCAN.

                  Ultimul detaşament care  a defilat  cu ocazia Zilei Naţionale a României a fost reprezentat de CERCETAŞII BISTRIŢENI.

 

DEFILAREA TEHNICII - principalele categorii de tehnică de luptă şi echipamente din înzestrarea brigăzii şi a celorlalte instituţii ale Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, din municipiul Bistriţa. Comandantul detaşamentului  a fost maiorul Ioan Sorin SEMENIUC.

 •  Prima maşină de luptă care a deschis defilarea este transportorul amfibiu blindat B-33 ZIMBRU dotat cu SISTEMUL ANTITANC PORTATIV – SPIKE, recent intrat in dotarea batalioanelor de infanterie şi artilerie.
 •    Transportorul amfibiu blindat B-33 ZIMBRU reprezintă principala platformă de luptă din înzestrarea batalioanelor de infanterie ale brigăzii.
 • Pe următoarele 3 transportoare amfibii blindate a fost montat sistemul MINI UAS RAVEN, avion de cercetare fără pilot, utilizat pentru sprijinul cu informaţii, pentru planificarea, coordonarea şi ducerea  operaţiilor.
 • Pe următoarele 3 transportoare amfibii blindate se află montat Completul ARGUS FO 1, de aparatură de ochire şi vedere pe timp de noapte, pe bază de radiaţii termice.       
 •  Transportorul amfibiu blindat de cercetare
 •  Transportorul amfibiu blindat de cercetare de geniu
 • Transportorul amfibiu blindat de cercetare chimică, bacteriologică, radioactivă şi nucleară

 

Tehnica din înzestrarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud:

 • Autospecialele pentru munca de circulaţie, din dotarea poliţiei rutiere, pe autovehicul special Volkswagen POLO, prevăzute cu aparatură etilotest DRAGER şi sisteme de comunicaţii speciale.
 • Autospeciala de intervenţie MERCEDES VITO, folosită de forţele de poliţie din cadrul serviciului pentru acţiuni speciale
 • Autospeciala de transport DACIA LOGAN, destinată transportului de persoane private de libertate din dotarea Centrului de reţinere şi arestare preventivă, prevăzută cu sisteme de protecţie şi comunicaţii speciale.
 • Autospeciala de patrulare pentru ordine publică DACIA LOGAN, folosită de structurile de ordine şi siguranţă publică pentru patrularea în mediul urban şi intervenţia la evenimente, prevăzută cu sisteme de comunicaţii speciale.
 •  

         Tehnica din înzestrarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „GELU VOIEVOD”, Bistriţa-Năsăud:

        Autospecialele de intervenţie rapidă Ford Tranzit Custom, destinate efectivelor din structurile mobile, care asigură o intervenţie rapidă şi eficientă a efectivelor de jandarmi.

 • Autospecialele Dacia Duster şi Dacia Logan, inscripţionate „Jandarmeria”
 •  Mijloacele auto de deplasare în meniul montan, ATV-uri, folosite de structurile montane din Rodna şi Piatra Fântânele.
 •  

Tehnica din înzestrarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „BISTRIŢA” al judeţului Bistriţa-Năsăud

 • Autospeciala de stins incendii cu apă şi spumă – AT 9000
 • Autospeciala de salvare şi intervenţie la înălţime
 • Autospeciala de descarcerare grea şi post medical
 • Ambulanţa de Terapie Intensivă mobilă, tip C 1
 • Autospeciala de primă intervenţie şi comandă şi vehicul utilitar de teren amfibiu ARGO
 • Autospeciala cu echipament specific pentru transport scafandri la intervenţie cu barca
 • Autospeciala de transport şi container multi-risc
 • Autospeciala de transport şi container suport logistic al intervenţiei tip IV – iluminat
 • Autocamion de intervenţie 4 x 4 cu motopompă de mare capacitate

Tehnica din înzestrarea Penitenciarului Bistriţa

Tehnica din înzestrarea Serviciului Român de Informaţii Bistriţa-Năsăud - Autospeciala de intervenţie pirotehnică aparţinând Brigăzii Antiteroriste, autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului şi qutospeciala aparţinând Poştei Speciale, unitate specializată prin care Serviciul Român de Informaţii îşi îndeplineşte rolul de autoritate naţională în colectarea, transportul, distribuirea şi protecţia corespondenţei clasificate şi a celei oficiale neclasificate pe teritoriul României.

Tehnica din înzestrarea Serviciului de Protecţie Civilă şi Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei municipiului Bistriţa

Tehnica din dotarea Serviciului de Ambulanţă Judeţean BN, a Crucii Roşii şi a Poliţiei Locale

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5