De la 1 septembrie, chiriile pentru locuinţele ANL vor fi modificate!

Cuantumul chiriei pentru locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, aflate în administrarea Consiliului local al municipiului Bistriţa, va fi modificat începând cu data de 1 septembrie 2017. Proiectul de hotărâre va intra în dezbaterea Consiliului Local, în şedinţa ordinară de joi.

În municipiul Bistriţa, au fost construite un număr de 773 locuinţe prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, din care un număr de 115 locuinţe au fost vândute în favoarea  titularilor contractelor de închiriere, iar în administrarea Consiliului Local au rămas un număr de 658 locuinţe situate în 19 blocuri. Prin Hotărârea Guvernului nr.304/05.05.2017 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 962/2001, s-a modificat modul de calcul al chiriei lunare pentru aceste locuinţe, fiind prevăzut faptul că, în calitate de administrator, consiliile locale vor stabili anual cuantumul chiriei. La calculul chiriei s-a tinut cont atât de datele cu privire la elementele de identificare ale fiecărei locuinţe în parte, amplasament, cât şi de veniturile medii pe membru de familie.  Cuantumul chiriei variază de la 0 lei, în condiţii speciale, până la maximum 304 lei, pentru un apartament cu două camere.

         Proiectul prevede că acest cantum al chiriei va putea fi modificat cu aprobarea Primarului municipiului Bistriţa, în cazul modificării salariului brut/membru de familie. Pentru titularii contractelor de închiriere care împlinesc vârsta de 35 de ani, chiria se recalculează şi se actualizează în conformitate cu H.G.R. nr.962/2001, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale Legii nr.152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Cuantumul chiriilor se actualizează anual cu rata inflaţiei, în termen de 30 de zile de la data publicării ratei inflaţiei comunicate de către Institutul Naţional de Statistică pentru anul anterior şi în baza coeficientului de venit, dacă este cazul.

Pentru actualizarea anuală a cuantumului chiriei, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, titularii contractelor de închiriere au obligaţia să transmită Direcţiei Patrimoniu, documente din care să rezulte venitul brut pe membru de familie a titularului contractului de închiriere, realizat în ultimele 12 luni, în caz contrar se va aplica coeficientul maxim, respectiv 1,00.

La data prelungirii contractelor de închiriere, titularul contractului de închiriere, soţul/soţia acestuia şi/sau alte persoane aflate în întreţinerea acestuia au obligaţia să facă dovada că nu au dobândit o locuinţă proprietate şi/sau cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unităţii-administrativ-teritoriale sau a unităţii în care îşi desfăşoară activitatea, în oraşul Bistriţa sau în localităţile componente: Viişoara, Unirea, Sărata, Slătiniţa, Ghinda, Sigmir, dacă acestea nu depăşesc suprafaţa utilă de 37 mp, suprafaţă utilă minimală/persoană, prevăzută de Legea nr.114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În situaţia în care această condiţie nu este îndeplinită, contractul de închiriere nu se mai prelungeşte şi se vor întreprinde demersurile legale pentru evacuarea din locuinţe. La data prelungirii contractelor de închiriere, debitele aferente contractelor trebuie să fie achitate la zi. În situaţia în care această condiţie nu este îndeplinită, contractul de închiriere nu se mai prelungeşte şi se vor întreprinde demersurile legale pentru evacuarea din locuinţe.

Comentarii

29/08/17 11:29
Carcotas

Pai modificatile domnilor, ca dupa ce le dati locuintze "gratis"... le mai luati si o chirie de rahat ... Nu stiu cum se face ca tzara asta, are o politica de tot rahatul vizavi de cei care NU contribuie la fiscalitate, la somaj, la sanatate si la asistentza sociala , ori contributia lor este de tot RAHAT-ul si tot aia beneficiaza cel mai tare, de
1/. Locuinte prin ANL-uri ... "moca"... ;
2/. Bilete de tratamente si odihna prin Casele de pensii la pret "moca " ( de 50% din cat au pe cuponul de pensie... ) fara ca aceste gratuitati sa fie proportionale cu pensia pe care o are si indirect, cu contributia acestuia la fondurile sociale... De exemplu, recent o vecina din categoria "astora" cu pensie de 5oo lei, pe 250 de lei a plecat la tratament si odihna cu un bilet de 18 zile... restul banilor fiind suportati din banii statului, adica ai nostri publici si cati din astia beneficiaza astfel ?
3/. Tot felul de banii "moca" de somaj, asistenta sociala... desi n-au muncit niciodata nu pentru ca n-ar fi avut unde... ;
4/. Tot felul de "indemanareli" ... la reabilitarea blocurilor de locuintze, pe banii publici...
si cate altele ... si din care rezulta ca STATUL ROMAN STIMULEAZA PUTUROSENIA SI NEMUNCA ...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5