De la Colegiul Tehnic „Grigore Moisil”, direct în piaţa muncii

Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” îşi doreşte să devină, până în 2020, principala pepinieră pentru universităţile tehnice şi să asigure forţă de muncă calificată, în conformitate cu standardele europene, pentru agenţii economici din zonă. Doar în anul 2013, 25 elevi au intrat la Universitatea Tehnică din Cluj.
Conform Ordinului ministrului Educaţiei nr. 5454/2013, începând cu anul şcolar 2014-2015, absolvenţii clasei a VIII-a vor fi cuprinşi direct în învăţământul liceal, dar şi profesional, cu durata de trei ani. Astfel, după cum ne informează director Anuţa Popşor, s-au propus trei clase noi la Profesional: mecanic auto, lăcătuş şi sudor, fiind profilele pentru care se optează. La nivel de liceu vor fi cinci clase pentru învăţământul teoretic, optându-se pentru ştiinţele naturii; iar la învăţământul tehnologic o clasă de economic, două clase de mecanic (tehnician prelucrări pe maşini cu comandă numerică şi tehnician proiectant CAD) şi o clasă de protecţia mediului.
Şcoala beneficiază de parteneriate cu Comelf, RAAL, Metal Fortex SRL Şieu ş.a. De exemplu, Comelf a cerut explicit o clasă cu profil tehnician în prelucrări pe maşini cu comandă numerică, pentru autorizarea căreia, la ARACIP, a contribuit financiar societatea. În urma absolvirii şcolii, elevii de la „Grigore Moisil” vor fi direct integraţi în piaţa muncii de către societăţile care au cerut anumite profile, instituţii la care îşi desfăşoară şi practica în timpul şcolii.
De asemenea, trebuie amintit faptul că elevii de la Profesională beneficiază de bursă profesională în valoare de 200 lei pe lună, singura condiţie fiind prezenţa la şcoală şi interesul manifestat pentru cursuri. Unul dintre exemplele demne de amintit este cel al elevului Dănuţ Pop care, în timpul şcolii, fiind la Profesională – sudori – a obţinut locul I, cu titlul de sudorul anului, la nivel de ţară şi locul V pe naţiuni la Concursul european de sudură a tineretului, derulat la Essen, în Germania.
În urma finalizării cursurilor a fost angajat pe piaţa muncii, pe surse aflând că primeşte aproximativ 3.000 lei. Exemplele în acest caz pot continua şi cu alţi elevi care au demonstrat că sunt pricepuţi în domeniul pe care-l urmează.
Într-o societate în care foarte mulţi tineri se îndreaptă spre profile cu care nu au niciun viitor, iată că, Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” vine cu soluţii imediate, de a avea un serviciu imediat după absolvirea cursurilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5