Deputatul Cristina Iurişniţi îi cere ministrului Deneş să nu aprobe defrişările de la Certej, pentru exploatarea auriferă

Deputatul Cristina Iurişniţi a formulat o interpelare adresatăministrului Apelor și Pădurilor,  Ioan Deneş, pe tema situației defrișărilor de la Certej în contextul lucrărilor executate de Deva Gold, solicitând efectuarea unor controale din partea autorităților centrale de specialitate din subordinea ministerului pentru a se asigura respectarea legislației din domeniu, pentru a clarifica situația juridică a fondului forestier Certej și pentru a sancționa orice eventuală faptă îndreptată împotriva conservării și protejării zonei respective. 

„Compania Deva Gold continuă demersurile necesare demarării lucrărilor de exploatare auriferă din Certej. În acest context, compania minieră dorește să defrișeze 56 de hectare de pădure cu scopul de a iniția procedurile de extracție auriferă pe bază de cianuri.  În calitate de Ministru al Apelor și Pădurilor, este de datoria dumneavoastră să protejați pădurea de foioase de la Certej, asigurând astfel conservarea faunei și a florei a zonei Certej, arie protejată ce aparține rețelei ecologice a Siturilor Natura 2000 – Munții Metaliferi.

Mai mult decât atât, este nevoie din partea autorităților centrale de specialitate de o clarificare a situației juridice complicate a pădurii de la Certej în legătură cu exercițiul dreptului de proprietate de către stat, prin Romsilva, și comuna Certeju de Sus, precum și referitor la contractul de concesiune dintre comuna Certeju de Sus și Deva Gold”, a precizat parlamentarul USR BN.

         Deputatul Iurişniţi a amintit de protestele cetățenilor români începute încă din 2013 cu privire la blocarea exploatărilor aurifere pe baza cianurilor, precum și importanța conservărilor ariilor forestiere protejate, cerând ca Ministerul Apelor și Pădurilor să-şi exprime viziunea faţă de exploatările de la Certej. Mai mult, demnitarul i-a solicitat ministrului Deneş să nu aprobe emiterea niciunei Hotărâri de Guvern care ar permite demararea defrișărilor.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5