Deputatul Iurişniţi propune contracte de muncă part-time pentru elevii din învăţământul dual

Deputatul Cristina Iurişniţi va depune luni o iniţiativă legislativă de modificare a  Legii educaţiei naţionale care vizează învăţământul profesional dual.

         „Avem nevoie de forţă de muncă care să fie intteresată să rămână în ţară şi în cadrul învăţământului profesional dual voi anunţa nişte modificări prin care tinerii care sunt în cadrul parteneriatului şcoală – agent economic să poată să aibă acces la un contract part-time, cu un impozit pe muncă zero, iar după ce termină şcoala profesională, după cei trei ani, cu un impozit de 5% faţă de cei 10% cât sunt acum. Este un impuls pentru tinerii pe care ni-i dorim în meserii şi pe care nu-i avem, să rămână în România să lucreze în cadrul firmelor care încheie un parteneriat cu şcoala”, a explicat deputatul Cristina Iurişniţi.

         Aceste contracte part-time ar urma să fie opţionale, normal, după împlinirea vârstei de 16 ani, de obicei în ultimul an de învăţământ dual. „În primul ani, ai 20% practică, după aceea urci la 50% şi în anul trei ajungi la 75% practică şi atunci e foarte bine venită această schimbare de paradigmă care face tranziţia spre piaţa muncii şi-i ajută pe tineri să se încadreze mult mai uşor mai departe”, a completat deputatul Iurişniţi.

         La nivel judeţului Bistriţa-Năsăud, din păcate, nu există nicio clasă de învăţământ dual. „Să sperăm că odată cu acest cadru legislativ, care este de puţin timp promulgat de Administraţia Prezidenţială, vom dezvolta acest tip de învăţământ profesional care a fost pus la colţ, a fost Cenuşăreasa învăţământului”, a adăugat prof. Iurişniţi.

         Parlamentarul bistriţean a menţionat că a avut o discuţie inclusiv cu ministrul Educaţiei, Valentin Popa , pe care l-a caracterizat drept „un dialog al surzilor”, asta pentru că în timp ce deputatul promova interesele învăţământului profesional, ministrul susţinea cauza liceelor teoretice. Cristina Iurişniţi a menţionat că învăţământul profesional trebuie promovat la nivel naţional, că nu este suficientă doar o „Săptămână a meseriilor”. În plus, parlamentarul a subliniat rolul consilierilor şcolari care i-ar putea orienta pe elevi spre învăţământul profesional şi cel dual, din clasele gimnaziale.

         Iniţiativa legislativă este susţinută şi de parlamentari de la alte partide, de la PNL, dar şi din actul guvernamental, şi se bucură de sprijinul Institutului pentru Învăţământ Profesional şi Tehnic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5