Deputatul Iurişniţi va propune modificări legislative pentru examenul de rezidenţiat şi pentru susţinerea învăţământului dual

Deputatul Cristina Iurişniţi a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că va avea două propuneri de modificări legislative pentru modificarea Legii Educației pentru a facilita organizarea rezidențiatului medicilor în absența unui ministru, dar şi pentru instituirea de facilități fiscale pentru agenții economici care organizează învățământ profesional dual.

          „În această sesiune parlamentară îmi propun să aduc în atenţia publicului o modificare absolut necesară pentru rezidenţi. Este absolut inadmisibil ca absolvenţii noştri de medicină să nu poată să-şi ducă la bun sfârşit întreaga lor pregătire medicală, pe care vor s-o pună în slujba cetăţenilor, să nu poată să susţină examenul de rezidenţiat din lipsa unui ministru al Educaţiei, din lipsa unei responsabilităţi a fostului Guvern, dar şi a noilor guvernanţi, pentru că avem un guvern interimar. Deja trebuie să avem nişte soluţii, care putea fi luate la nivelul ministerului. Se pare că, efectiv, este o lipsă de interes şi de responsabilitate. Să nu mai vorbim de declaraţiile domnului premier desemnat, că putem renunţa la acest rezidneţiat, că nu este atât de important. Este inadmisibil să ai astfel de declaraţii. E ca şi cum am spune, aţi terminat studiile, nu mai avem nevoie de niciun fel de filtru, puteţi intra fie în sistemul medical, fie în cel de învăţământ. Nu este posibil aşa ceva. Scădem tot mai mult nivelul specialiştilor din ambele sisteme, or, acestea  sunt cele mai vulnerabile şi cel mai puţin în atenţia guvernanţilor. Să nu mai vorbim de sistemul de învăţământ care este subfinanţat cronic.

          Voi lucra la schimbarea metodologiei, voi avea o iniţiativă legislativă şi voi lua legătura cu cei din minister pentru a rezolva cumva aceste probleme. Nu putem ajunge până în decembrie cu un rezidenţiat care trebuia să aibă loc în noiembrie. Nu se poate ca studenţii să spună că vor examen, iar premierul desemnat să apună că nu mai este nevoie să organizăm examen, nu este atât de important”, a declarat deputatul Cristina Iurişniţi.

          De asemenea, parlamentarul bistriţean are în vizor o serie de propuneri de modificare a Codului Fiscal, pentru a încuraja agenţii economici să investească în educaţie, în ceea ce înseamnă învăţământul profesional şi tehnic – învăţământul dual - acest parteneriat între şcoală şi agenţi economici, care se lasă mult aşteptat la nivelul întregii ţări. „Sunt doar câteva insule de normalitate. Etalonul acestui tip de învăţământ este la Braşov, prin şcoala Kronstadt. În Bistriţa avem doar 2-3 şcoli care au acest tip de învăţământ. Anul trecut am avut zero clase de învăţământ profesional dual. S-a mai făcut un mic pas înainte. Am luat legătura cu Camera de Comeţ şi intenţionăm ca, în perioada următoare, să organizăm o dezbatere la Bistriţa. Cu participarea mediului de afaceri şi, în acelaşi timp, această etapă să fie urmată cu o vizită la Braşov, la Şcoala Kronstadt”, a explicat deputatul Cristina Iurişniţi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5