Via din Lechinţa prinde rădăcini

Jurnalul de Lechinţa

Şedinţa Consiliului Local

În această săptămână a avut loc şedinţa extraordinară a Consiliului Local Lechinţa, având următoarea ordine de zi: Proiect de hotărâre privind alegerea preşedintelui de şedinţă pentru lunile iunie – august 2015; Proiect de hotărâre privind modificarea hotărârii nr. 36/30.04.2015, hotărâre pentru aprobarea taxelor pentru eliberarea atestatului de producător agricol şi a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol percepute în anul 2015; Proiect de hotărâre privind însuşirea documentaţiei şi înscrierea în CF în domeniul privat al comunei Lechinţa a imobilului teren în suprafaţă de 1222 mp şi a construcţiei aferente situate în localitatea Sângeorzu Nou, intravilan, comuna Lechinţa, judeţul Bistriţa-Năsăud; Proiect de hotărâre privind modificarea hotărârii nr. 18/10.02.1015, „Hotărâre privind însuşirea Raportului de evaluare, aprobarea preţului de pornire la licitaţie şi a Caietului de sarcini privind vânzarea la licitaţie publică deschisă, cu strigare, a imobilului teren în suprafaţă de 1222 mp, situat în Sângeorzu Nou, proprietate privată a comunei Lechinţa, înscris în CF 27351 nr. cadastral 27351, prin diminuarea suprafeţei de la 700 mp la 504 mp”; Proiect de hotărâre privind aprobarea D.A.L.I. la obiectivul „Reabilitare, modernizare şi dotare aşezământ cultural sat Lechinţa”, comuna Lechinţa, jud. Bistriţa-Năsăud, precum şi a altor măsuri necesare implementării acestuia; Proiect de hotărâre privind predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii CNI SA a amplasamentului loc. Lechinţa, com. Lechinţa şi asigurarea condiţiilor în vederea executării obiectivului investiţii „Reabilitare, modernizare şi dotare aşezământ cultural din satul Lechinţa”, comuna Lechinţa, judeţul Bistriţa-Năsăud; Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii comunei Lechinţa cu comuna Galaţii Bistriţei în vederea constituirii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Valea Dipşei; Proiect de hotărâre privind înscrierea provizorie în Cartea Funciară a drumurilor de interes local situate în extravilanul satelor componente ale comunei Lechinţa, judeţul Bistriţa-Năsăud; discutarea cererilor; diverse.
Consilierii au aprobat, după discuţii, proiectele de hotărâre care au fost în prealabil avizate de comsiile de specialitate. Pentru următoarea perioadă, preşedinte de şedinţă a fost ales consilierul Cosmin Wechter.

A.D.I. Valea Dipşei

În şedinţa respectivă, consilierii au aprobat constituirea acestei asociaţii, scopul ei fiind următorul: îmbunătăţirea infrastructurii drumurilor interzonale şi zonale; îmbunătăţirea infrastructurii de mediu pentru igienizarea şi menţinerea curăţeniei cursurilor de apă, inclusiv a malurilor acestora pe de raza administrativ-teritorială a celor două comune; promovarea de proiecte pentru lucrări de protecţie şi consolidare a malurilor cursurilor de apă, pentru menţinerea în stare de funcţionare şi eficientizarea lucrărilor existente (indiguiri, podeţe, poduri, punţi etc.) şi, în final, prezervarea surselor de apă şi canalizarea localităţilor; dezvoltarea infrastructurii educaţionale (şcoli, grădiniţe), sportive şi de agrement (baze sportive, parcuri şi trasee turistice), social-culturale (cabinete medicale, spitale, cămine culturale, culte, muzee, punerea în valoare a patrimoniului cultural); dezvoltarea agro-turismului zonal (cabane turistice şi de vânătoare). Obiectivul asociaţiei este obţinerea de finanţări interne şi externe pentru realizarea scopului propus. De asemenea, în obiectivele asociaţiei intră şi acţiuni specifice pentru sensibilizarea, educarea şi formarea de structuri în vederea administrării mediului încojurător, utilizarea raţională a apei, formarea de agenţi de mediu, reinserţia socială prin activităţi colaterale a şomerilor şi a păturilor sociale defavorizate.
Comuna Lechinţa este reprezentată în Adunarea Generală a Asociaţiei de primarul Romeo Florian, viceprimarul Marcel Tătar şi de consilierul Iulius Măierean.

Consilierii noştri: Damian Fizeşan

Un gospodar se citeşte şi după cum arată gospodăria – casă, curte, grădină – în care trăieşte. Consilierul local Damian Fizeşan are cu ce se lăuda. Este un exemplu prin muncă şi seriozitate. Tocmai de aceea cetăţenii din Vermeş l-au ales să-i reprezinte în legislativul comunal. Şi o face cu pricepere, cu seriozitate şi cu responsabilitate. Are mereu intervenţii pertinente, la obiect, vine cu propuneri şi participă efectiv la implementarea hotărârilor luate. La Vermeş dă dovadă şi confirmă că este în fruntea comunităţii. Lucrează suprafeţe de teren, cultivă cereale, prăşitoare şi plante furajere. Deţine şi o mică fermă zootehnică, este morarul satului, se ocupă îndeaproape de treburile localităţii. În Vermeş sunt peste 200 gospodării. Un sat cu şcoală, biserică nouă ( şi o biserică veche de câteva secole), cămin cultural modern şi cu multe probleme. La rezolvarea cărora, Damian Fizeşan participă din plin. Consilierul Damian este un foarte bun exemplu de urmat.

Peşti în Valea Lechinţei

Canalizarea aduce peşti în Valea Lechinţei. Dacă în urmă cu ceva vreme pârâul – valea care traversează Lechinţa - emana un miros cam greu de suportat, acum, în centrul Lechinţei apa este, cel puţin acum, limpede, aidoma Ozanei povestitorului din Humuleşti. Malurile sunt curăţate în fiecare săptămână, ne spune viceprimarul Marcel Tătar, şi arată foarte bine. Să credem că trăitorii din Lechinţa nu o vor polua din nou, spre sănătatea apei şi a oamenilor.

Via din Lechinţa prinde rădăcini

Încet dar sigur, Lechinţa îşi recâştigă brandul de ţinut miraculos al vinului de calitate şi în cantităţi suficiente pentru îndestularea consumatorilor. Vrem nu vrem, mai facem comparaţii. În urmă cu vreo 30 de ani, podgoria Lechinţei se întindea pe vreo 700 hectare cu viţă de vie din soiuri nobile. După 1989, a început dezastrul acestei culturi dătătoare de viaţă lungă. Dar lechinţenii, cu rădăcini adânci în zonă, au trecut la revitalizarea şi repunerea în drepturi a viţei de vie. Astăzi, mai bine de 100 hectare sunt plantate cu vechile soiuri care au dus faima Lechinţei peste hotare. În Crama care mai există, „pivnicerul” Iosif Imbuzan, Pică, cum este cunoscut, ne arată premiile obţinute de-a lungul anilor. S-au găsit însă viticultori care au transformat terasele în adevărate bijuterii viticole. Ne gândim la domnul Bănică, care are la Vermeş o vie de toată frumuseţea, lucrată după cele mai moderne tehnologii, la domnul Veluţ Mureşan, care face nu numai pâine de calitate, dar şi vinuri aromate, sau la italianul de la Sâniacob.
Mai mulţi viticultori din zona şoselei către Matei se concurează în sens pozitiv pentru cea mai îngrijită şi productivă viţă de vie. Semn că gustul vinului musteşte încă. În centrul Lechinţei, în parcul recent modernizat, emblema zonei – strugurele nobil – stă mărturie că ne aflăm în Ţara Vinului.

Boantă

Vorbim, iată, la trecut despre Ioan Bontă. A plecat pe neaşteptate acolo unde toţi mergem. Ioan Boantă din Lechinţa a fost unul dintre acei oameni rari care n-a încetat niciodată să fie un suflet bun. Şi vesel, şi de omenie. Compania lui te binedispunea. Avea mereu vorbe de aur, îţi zâmbea şi îţi transmitea din inimă toată bunătatea de care doar unii sunt capabili s-o aibă. Şi Boantă avea multă bunătate.
Născut la Silivaşu de Câmpie, s-a stabilit de tânăr în Lechinţa, devenind de-a lungul anilor unul dintre cei mai respectaţi cetăţeni ai comunei. Toată viaţa, cu unele întreruperi, când a fost primar la Matei, şi-a dedicat-o Gostatului, agriculturii. La vegetală, la zootehnie şi-a pus amprenta de bun gospodar şi specialist. Retras într-o afacere de familie, magazinul din centrul Lechinţei, al lui Boantă, era un reper pentru lechinţeni. Aici se distribuia şi cotidianul „Răsunetul”, devenind un prieten al ziariştilor care-i treceau pragul. Va rămâne mereu în inimile celor care l-au cunoscut, iar chipul lui jovial va dăinui mereu, fiindcă zice o vorbă „Cei care rămân în inimile oamenilor sunt nemuritori”. În centrul Lechinţei, la Boantă, a rămas un gol, dar vocea lui pluteşte mereu în aer.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5