Din nou despre "Instalarea tinerilor fermieri"

- Cererile se primesc până în data de 27 martie 2009 -

Domnule director Liviu Rapan, care sunt ultimele informatii referitoare la Masura 112 Instalarea tinerilor fermieri?

Pentru toti cei interesati in accesarea acestei masuri va putem informa ca a fost deja publicat pe site-ul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit www.apdrp.ro anuntul primei sesiuni de cereri de proiecte afferent acestei masuri. Solicitantii vor putea depune Cereri de finantare la oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Bistrita Nasaud pana in data de 27.martie.2009, zilnic, in intervalul orar 9 – 14.

Care sunt categoriile de beneficiari eligibili ai masurii 112 Instalarea tinerilor fermieri?

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Masura 112 sunt fermierii în vîrsta de pâna la 40 de ani (neîmpliniti la data depunerii Cererii de finantare), persoane fizice sau juridice care practica în principal activitati agricole si a caror exploatatie agricola:

- are o dimensiune economica cuprinsa între 6 si 40 UDE;

- este situata pe teritoriul tarii;

- este înregistrata în Registrul fermelor/Registrul agricol.

Categoriile de beneficiari eligibili care primesc sprijin nerambursabil prin aceasta masura, sunt:

- Persoana fizica

- Persoana fizica înregistrata si autorizata în conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008:

• individual si independent, ca persoane fizice autorizate;

• ca întreprizatori titulari ai unei întreprinderi individuale;

• ca membri ai unei întreprinderi familiale.

- Societate cu raspundere limitata – SRL, înfiintata în baza Legii 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Instalarea tinerilor fermieri reprezinta activitatea de înfiintare si/sau preluare prin transfer de proprietate si/sau arenda/concesionare a unei exploatatii agricole între 6-40 UDE, pentru prima data în calitate de conducator (sef) de exploatatie.

Solicitantul trebuie sa depuna Cererea de Finantare pentru solicitarea sprijinului de instalare in maxim 12 luni de la data infiintarii si/sau preluarii prin transfer de proprietate si/sau arenda/concesionare a exploatatiei.

Care sunt conditiile minime de acordare a sprijinului financiar nerambursabil in cadrul acestei masuri?

Pentru a putea primi sprijin în cadrul Masurii 112, solicitantul sprijinului trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:

- Sa se instaleze pentru prima data în exploatatia agricola ca si conducator (sef) al acesteia;

- Detine sau se angajeaza sa dobândeasca competente si calificari profesionale în raport cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare.

- Prezinta un Plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul exploatatiei agricole;

- Este membru al unei familii de fermier si a lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru în cadrul fermei (nu neaparat în ferma familiei) cel putin 12 luni înaintea instalarii sale pe cont propriu;

- Sa se angajeze sa urmeze, în primii trei ani de la primirea sprijinului, cursuri de formare profesionala prin Masura 111 „Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte” în cel putin unul din domeniile: managementul exploatatiei agricole, contabilitatea fermei, protectia mediului, agricultura ecologica etc.

Planul de afaceri trebuie să includă detalii privind investiţiile care se realizează demonstrând că cel puţin 30% din sprijinul acordat va fi investit pentru realizarea conformităţii cu standardele comunitare, modernizarea şi dezvoltarea exploataţiei.

Care este valoarea acestui sprijin?

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 10.000 Euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea minima de 6 UDE, iar peste aceasta dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creste cu 2.000 Euro/1UDE, dar nu va putea depasi 25.000 Euro / exploatatie.

Sprijinul de instalare va fi acordat în doua transe de plata:

- Prima transa se va acorda la data aprobarii de catre APDRP a solicitarii pentru acordarea sprijinului si este de 60% din valoarea sprijinului pentru instalare;

- A doua transa, de 40% din valoarea sprijinului pentru instalare se va acorda la îndeplinirea actiunilor prevazute în Planul de afaceri, obligatoriu conformitatea cu standardele comunitare. Verificarea conditiilor pentru acordarea celei de a doua transe nu va depasi 36 luni de la data aprobarii de catre APDRP a deciziei pentru acordarea sprijinului.

Pentru alte informatii legate de aceasta masura sau de alte masuri finantate prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, cei interesati ne pot contacta la sediul OJPDRP Bistrita Nasaud, str.M.Eminescu, nr.3, tel.0263-213380, e-mail: [email protected].

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5