Direcţia Judeţeană de Pază se desfiinţează începând cu 1 aprilie

* Angajaţii „nu rămân pe drumuri”, ci la LDP Security SRL

Consiliul Judeţean a aprobat desfiinţarea Direcţiei Judeţene de Pază Bistriţa-Năsăud din subordinea administraţiei judeţene, instituţie care fusese instituită prin hotărâre a aceluiaşi for, în anul 2005. Bunurile aflate în patrimoniul Direcţiei Judeţene de Pază, după încetarea activităţii acesteia, se transmit pe bază de protocol de predare-primire către Consiliul Judeţean. Directorul Direcţiei, Ovidiu Florean, va lua măsurile necesare şi va îndeplini procedurile determinate de încetare a activităţii, inclusiv cele cu privire la încetarea activităţii angajaţilor.

În vara anului trecut, tot printr-o hotărâre de CJ, Direcţia de Pază a fost reorganizată într-un Serviciu de Pază a Obiectivelor de Interes Judeţean, în organigramă figurând 63 posturi. Totuşi, „luând în considerare numărul de obiective de interes judeţean existente în Bistriţa-Năsăud, necesităţile de pază a acestor obiective nu pot fi acoperite cu încadrarea în limita legală de posturi stabilită prin OUG 63/2010”, a motivat vicepreşedintele Alexandru Pugna iniţierea acestui proiect de hotărâre. Mai mult, prin raportul de audit intern, realizat în toamna anului trecut, s-au semnalat o serie de nereguli, „de la lipsa unei fundamentări detaliate a bugetului de venituri şi cheltuieli” la „organizarea necorespunzătoare a operaţiunilor de inventariere a patrimoniului”, „neconcordanţe între evidenţa contabilă şi evidenţa tehnico-operativă privind bunurile de natura obiectelor de inventar aflate asupra angajaţilor”, până la neîntocmirea programului anual de achiziţii publice sau deficienţe în întocmirea situaţiilor financiare.

Potrivit vicepreşedintelui CJ, Alexandru Pugna, angajaţii Direcţiei Judeţene de Pază vor fi preluaţi de firmele de profil care îşi vor adjudeca serviciile la obiectivele de interes judeţean, asta pentru că personalul are deja experienţă. „Nu vor rămâne pe drumuri, cu siguranţă aceste persoane vor fi angajate la firmele de profil”, dă asigurări vicepreşedintele Pugna.

În ceea ce priveşte paza obiectivelor – şi ne referim la sediile CJ, Bibliotecii Judeţene, Complexului Muzeal, Centrului Judeţean pentru Cultură, DGASPC, Spitalului Judeţean, centrelor şcolare pentru educaţie incluzivă din Bistriţa, Beclean şi de la Lacrima etc. – acest serviciu va fi externalizat, urmând a se promova proceduri de achiziţii publice conform prevederilor legale.

***
"Exista o singură variantă, ori ca această Direcţie de Pază să fie reorganizată în baza OUG 63/2010, ori să foe externelizat serviciul. (...) Tot timpul s-a luat în calcul situaţia socială a oamenilor de la Direcţia de Pază, de la cei 63 (n.n. - care puteau rămâne în baza legii) până la peste 140 (n.n. - câţi sunt angajaţi, de fapt). În un urma unor discuţii purtate cu beneficiarii acestor servicii, de exemplu, cu cea mai importantă companie din oraş - Leoni - întrebându-i ce vor să facă în contuniare, ei se declarau foarte mulţumiţi de serviciile prestate, de oamenii care lucrează acolo din partea Direcţiei Judeţene de Pază.
Ei m-au rugat în mod direct să încercăm să găsim o soluţie ca să se poată păstra această relaţie contractuală. Varianta cu instituţia publică nu mai exista, pentru că nu puteam presta servicii decât pentru instituţii publice din subordinea şi coordonarea Consiliului Judeţean.
Atunci am luat decizia de a înfiinţa, cu acţionar unic SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA, o societate cu răspundere limitată, LDP Security srl, care să se autorizeze şi să poată presta astfel de servicii, să preia partea de contracte care erau cu terţi, cu agenţi economici. (...)
În urma unei analize mai profunde, executivul vine cu propunerea de a desfiinţa Direcţia Judeţeană de Pază, cu precizarea că personalul şi contractele, în integralitatea lor, vor fi trecute la LDP Security", a explicat, în plenul şedinţei extraordinare, preşedintele Emil Radu Moldovan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5