Luna Pădurii

Direcţia Silvică sponsorizează cu puieţi proprietarii implicaţi în împăduriri

Regia Naţională a Pădurilor prin Direcţia Silvică Bistriţa este dispusă să sponsorizeze cu puieţi proprietarii de păduri, persoane fizice şi juridice (şcol, paroh etc. ), care doresc să-şi împădurească suprafeţele de teren. Anunţul a fost făcut de directorul Direcţiei Silvice Bistriţa, ing. Gheorghe Ivan, în cadrul prezentării programului de acţiuni din cadrul “Lunii Pădurii”. Potrivit acestuia, Direcţia Silvică Bistriţa ar putea dona 50-60.000 de puieţi, persoanele interesate urmând să se adreseze instituţiei. “Am şi primit o solicitare de la Parohia Gledin, pe care o vom onora, sigur există un parcurs de aprobare, dar lucrurile se rezolvă”, a precizat Gheorghe Ivan.
Altfel, în acesta an, Luna Pădurii sau luna sădirii arborilor. A debitat, pentru Direcţia Silvică Bistriţa, prin acţiuni cu caracter educativ şi asta din cauza condiţiilor meteo, care nu au permis lucrările în teren.
“Noi suntem pregătiţi, şi cred că în câteva zile vom putea demara efectiv aceste acţiuni. Direcţia Silvică Bistriţa şi-a propus şi în acest an câteva acţiuni mobilizatoare, dar nu avem un program foarte mare să zicem că e de speriat, pentru că vorbim numai de pădurile administrate de Direcţia Silvică Bistriţa, ceea ce reprezintă 17% din suprafaţa judeţului. În acest an, avem programate împăduriri în păduri de stat pe 6,6 hectare, este o suprafaţă relativ mică. Avem de împădurit pădurile cu contract de administrare, 12,4 hectare la Rodna şi Parva. În programul nostru mai figurează întreţinerea culturilor din afara fondului forestier. Anul trecut, printr-un program al Regiei Naţionale a Pădurilor, fiecare ocol silvic din ţară a trebuit să identifice şi să împădurească un hectar de teren cu forţe proprii sau prin muncă voluntară. Un hectar a fost realizat la Bretea, un hectar la Breaza şi unul la Rodna. În acesta an, figurează în program şi întreţinerea celor trei hectare de plantaţii făcute în afara fondului forestier”, a menţionat directorul DS Bistriţa.
Silvicultorii bistriţeni vor monitoriza şi situaţia de pe cele 4,8 hectare de la perimetrul Tonciu şi 4,6 hectare la Parva, suprafeţe afectate de incendiile de anul trecut. “Sigur că noi avem propuse regenerări naturale în acest an, pe 39,4 hectare, în pădurile cu contracte de administrare, şi 35,7 hectare în pădurile de stat, dar acolo sigur, intervenţia noastră este în procent mai mic, pentru că lăsăm natura să lucreze şi noi supraveghem dacă această regenerare naturală se face în proporţia dorită şi în compoziţia dorită”, a adăugat Gheorghe Ivan.
În ceea ce priveşte volunatiatul, DS Bistriţa a demarat un proiect în care parteneri sunt Instituţia Prefectului şi instituţiile deconcentrate, În data de 5 aprilie, la pepiniera de la Sărata, angajaţii mai multor instituţii publice vor participa la o acţiuni de plantare de puieţi, locaţia fiind aleasă pentru că “şi Bistriţa are nevoie de oxigen”.
În cadrul “Lunii Pădurii” sunt cuprinse şi alte acţiuni, proiecte educative cu elevii de la diverse şcoli. “Aş remarca faptul că Grupul Şcolar Silvic vom planta 200 de puieţi de tuia şi 200 de tei pe raza oraşului Năsăud, pe care i-au produs în pepiniera şolii”, a concluzionat Ghoerghe Ivan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5