Doar Sala B de la Cinematograful Dacia rămâne în administrarea RADEF „Româniafilm”

Prin Ordonanţa de Urgenţă 47/2011, publicată zilele trecute în Monitorul Oficial, Guvernul a decis ca 34 de săli şi grădini de spectacol cinematografic, plus imobile administrative, să treacă din proprietatea privată a statului în proprietatea publică şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „Româniafilm” (RADEF). Pe lista sălilor care vor rămâne în administrarea instituţiei menţionate figurează şi Sala B a Cinematografului Dacia din municipiul Bistriţa.

Actul normativ prevede că, începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, nu mai pot fi încheiate protocoale între primarul unităţii administrativ-teritoriale beneficiare şi reprezentantul mandatat de către conducerea RADEF „Româniafilm”.

Ordonanţa a fost adoptată în regim de urgenţă, având în vedere faptul că „majoritatea autorităţilor administraţiei publice locale nu au întreprins măsurile legale şi procedurale pentru preluarea cinematografelor în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale”. Mai mult, nepreluarea acestor imobile face ca situaţia lor administrativă şi juridică incertă să producă prejudicii şi consecinţe negative imediate în ceea ce priveşte asigurarea integrităţii şi exploatării cinematografelor, în interes public, ducând în unele cazuri la imposibilitatea de accesare a unor fonduri europene, precum şi la cumularea de datorii către buget. În argumentarea actului normativ se arată că unele dintre imobile sunt într-o stare avansată de degradare sau chiar în pericol de prăbuşire. De asemenea, Guvernul invocă şi necesitatea revitalizării şi modernizării vieţii culturale, prin crearea unei reţele unitare de cinematografe, în vederea asigurării distribuirii filmului românesc, realizat cu sprijin financiar din fondul cinematografic, precum şpi a accesului cetăţenilor la vizionarea producţiei cinematografice autohtone şi internaţionale.

Ordonanţa de urgenţă este parafată de prim-ministrul Emil Boc şi contrasemnată de ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional - Kelemen Hunor, de ministrul Finanţelor Publice – Gheorghe Ialomiţeanu şi de secretarul de stat MEAI – Gheorghe Emacu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5