Dr. Muzsi Annabella (manager SAJ BN): Ne gândim la deschiderea unor centre în rural, pentru reducerea timpului de intervenţie
Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud a găzduit, astăzi, şedinţa lunară a Colegiului Prefectural, prilej de bilanţ al activităţii instituţiei pentru primul semestru al acestui an.
Dr. Muzsi Annabella, managerul SAJ BN, a punctat câteva dintre reperele activității Ambulanței, menționând că reducerea timpului de intervenție, în special în mediul rural, reprezintă o prioritate pentru viitor.
„La 30 iunie, aveam 153,5 posturi aprobate şi ocupate, din care 130 reprezentau personalul operativ – medici, asistenţi, ambulanţieri şi operatori aferenţi dispeceratului. În prezent avem 41 de ambulanţe operative, 3 tip C, ultima primită la finalul lunii iunie 2019, 24 ambulanţe de tip B1 şi B2, din care cinci au fost primite la finalul anului 2018, cea de tip C şi cele 5 tip B 1 B 2 sunt ambulanţe Renault Master, achiziţionate prin Programul Naţional POR. Avem 11 ambulanţe tip A1- A2, destinate transportului pacienţilor non-critici, transport neasistat, şi avem 3 tip ACD ambulanţă pentru consultaţii pacienţi la domiciliu. Personalul operativ este ajutat de 106 de voluntari care activează în cadrul aparatului de voluntari al Serviciului de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud”, a menţionat dr. Muzsi Annabella.
Potrivit acesteia, ca volum de activitate, Serviciul Judeţean de Ambulanţă a înregistrat o scădere. „Se poate observa că, datorită faptului că am renunţat la contractul transportului pacienţilor dializaţi, segmentul de transport asistat a scăzut. În ceea ce priveşte Urgenţa, sunt diferenţe nesemnificative, iar consultaţiile la domiciliu sunt cvasiegale, funcţionând un echipaj cu medic permanent, 24 ore din 24 pe întreg judeţul”, a precizat dr. Muzsi.
Managerul SAJ BN a adăugat că un indicator foarte important al activităţii îl reprezintă timpii de ajungere la caz, respectiv promptitudinea, atât în urban cât şi în rural. „În urban am înregistrat o promptitudine de 5 minute şi 30 de secunde în medie, în rural 17 minute 45 secunde în medie. Cifrele sunt satisfăcătoare. Avem probleme la încadrările legale, Legea 98 prevede că trebuie să ajungem la minimum 90% din cazuri sub 15 minute în urban. Acest indicator a fost realizat atât global, cât şi în subunităţile noastre, în schimb, în rural, ar trebui să ajungem sub 20 de minute la 75% din cazuri. Din cauza faptului că în judeţul Bistriţa-Năsăud distanţele dintre anumite zone rurale şi centrele de unde pleacă ambulanţele sunt destul de mari, nu am reuşit, din 2015 încoace, să realizăm acest indicator la nicio staţie sau substaţie de lucru. Pe viitor, trebuie să ne gândim la deschiderea unor centre în rural, dar aceste centre ţin, în primul rând, de resurse de personal. Am avea nevoie de un punct de lucru în Sânmihaiu de Câmpie, deoarece Teaca are timp de ajungere de 47%. La Maieru suntem în plin proces de suplimentare. La începutul lunii iulie am primit 4 posturi suplimentare, toate operative. Cel târziu în mijlocul lunii septembrie, noii veniţi se vor putea prezenta la locul de muncă”, a declarat dr. Muzsi Annabella.
Mare parte din misiuni, a adăugat managerul SAJ BN, sunt efectuate cu echipaje de tip B, cu asistent medical, ambulanţier şi voluntar, asta pentru că este un deficit de 20 de medici.
„Pentru a putea deservi prompt şi corespunzător populaţia, toate categoriile de personal operativ desfăşoară program suplimentar. În 2019 am ajuns să suplimentăm 23 de norme de bază/lună. Cu fiecare an personalul este mai obosit, ar fi mai eficient dacă măcar o parte va fi asigurat cu personal nou. În plan naţional, se demarează o procedură de suplimentare a personalui”, a declarat dr. Muzsi Annabella (manager SAJ BN).
Citiţi şi:
- Ambulanţa bistriţeană funcţionează la limită. Parc auto uzat şi acoperire de personal de doar 46%
- Ambulanţă: Volumul de activitate creşte alarmant, resursele rămân aceleaşi
- Peste 32.000 cazuri deservite de Ambulanţă. Circa un million şi jumătate de kilometri parcurşi
- Aproape 40.000 cazuri deservite de echipajele Ambulanţei bistriţene, în 2016. Parcul auto îmbătrâneşte, personalul este extenuat
- Peste 336.000 km parcurşi pentru sănătate
Adaugă comentariu nou