Dr. Viviana Țurcan, un medic psihiatru într-o echipă de consilieri locali pentru un Năsăud mai sănătos!

Într-un colț liniștit al unui cabinet de psihoterapie din Bruxelles am intalnit-o pe dr. Viviana Țurcan, o respectată psihiatră din județul nostru, care și-a deschis sufletul într-un interviu exclusiv. Cu o voce calmă și o prezență impunătoare, ea discută despre decizia sa surprinzătoare de a fi acceptat propunerea sa candidezez pentru un post de consilier local în orașul ei de suflet, Năsăud.

RASUNETUL: Dr Viviana Turcan, sunteți o psihiatră de succes. Ce v-a determinat să faceți acest pas către politică?

Dr VIVIANA ȚURCAN: Am simțit întotdeauna că rolul meu de medic psihiatru este de a ajuta oamenii să ducă vieți mai bune. De-a lungul anilor, am observat cum multe dintre problemele pacienților mei își au rădăcinile în contextul social și economic. De exemplu, lipsa accesului la servicii medicale, sărăcia, stresul legat de locurile de muncă precare - toate acestea contribuie la sănătatea mentală a oamenilor. Am ajuns la concluzia că pot avea un impact mai mare asupra sănătății publice prin implicarea directă in consilierea locala in Nasaud și crearea de strategii si solutii care să abordeze aceste probleme la rădăcină.

RASUNETUL : Ce anume doriți să schimbați prin activitatea dumneavoastră in calitate de consilier?

Dr VIVIANA ȚURCAN : Principalul meu obiectiv este să îmbunătățesc accesul la servicii de sănătate mentală și să promovez prevenția în acest domeniu. Vreau să creez o viziune de sanatate locala mai echitabila și mai accesibila pentru toți cetățenii, indiferent de statutul lor socio-economic. De asemenea, vreau să mă asigur că există solutii solide de sprijin pentru familiile cu venituri mici și pentru cei care se confruntă cu stres cronic din cauza condițiilor de muncă precare.

RASUNETUL: Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ați identificat în sistemul existent actual?

Dr VIVIANA ȚURCAN : Una dintre cele mai mari provocări este subfinanțarea cronică a serviciilor de sănătate mentală. Adesea, aceste servicii sunt primele tăiate atunci când bugetele sunt restrânse. În plus, există o stigmatizare larg răspândită a bolilor mentale, care împiedică multe persoane să caute ajutor. Sistemul nostru educațional nu pune suficient accent pe importanța sănătății mentale, iar asta trebuie schimbat. Sunt idealista, dar poate sa fie un construct de gandire din care sa se inspire si altii din jurul meu. In cele din urma schimbarile se realizeaza in echipa si nu de una singura.

RASUNETUL: Cum intenționați să abordați aceste provocări?

Dr VIVIANA ȚURCAN : Propun o serie de măsuri concrete viitorului primar si colaboratorilor mei. În primul rând, vreau să insist la mărirea finanțarii pentru serviciile de sănătate mentală, asigurându-mă că acestea sunt disponibile la nivel de Nasaud, inclusiv în zonele rurale. În al doilea rând, vreau să lansez campanii locale de educare pentru a reduce stigma asociată cu bolile mentale. În al treilea rând, propun integrarea serviciilor de sănătate mentală în cadrul sistemului de îngrijire primară, astfel încât pacienții să poată accesa aceste servicii fără bariere suplimentare.

RASUNETUL: Cum v-a influențat experiența personală în calitate de psihiatru decizia de a intra în politică?

Dr VIVIANA ȚURCAN: De-a lungul carierei mele, am văzut nenumărate cazuri de suferință care ar fi putut fi prevenite sau ameliorate cu ajutorul unor politici mai bune. Am văzut familii distruse de lipsa de sprijin și pacienți care nu și-au putut permite tratamentele de care aveau nevoie. Aceste experiențe m-au determinat să cred cu tărie că trebuie să lupt pentru o schimbare reală. Știu ce înseamnă suferința și vreau să folosesc această cunoaștere pentru a crea un sistem care să funcționeze pentru toți.

RASUNETUL: Ce mesaj aveți pentru cetățenii care sunt sceptici cu privire la implicarea unui medic psihiatru în politică?

Dr VIVIANA ȚURCAN: Înțeleg scepticismul, dar cred că experiența mea ca medic psihiatru îmi oferă o perspectivă unică asupra problemelor societății noastre. Nu vin cu promisiuni deșarte, ci cu un angajament ferm de a lucra pentru binele comun. Le cer oamenilor să aibă încredere că pot aduce schimbări pozitive și să mă sprijine în această misiune. Misiunea de a consilia trebuie să fie una de a servi oamenilor, iar eu sunt aici pentru a face exact asta. Împreună, putem construim un Nasaud mai sănătos la figurat și mai echitabil la propriu.

RASUNETUL: Vă mulțumesc, Dr Viviana Turcan, pentru acest interviu inspirat și pentru dedicarea dumneavoastră față de binele public.

Dr VIVIANA ȚURCAN: Mulțumesc și eu. Sper că alaturi de echipa in care am intentionat sa ma implic vom putea realiza schimbările de care avem nevoie.

 

Din Bruxelles pentru Rasunetul DANIEL CĂTINEAN

PNL . Codul mandatar: CMF 21240015

 

 

Comentarii

19/05/24 21:59
Maria Ileni

Succes dna dr!

20/05/24 10:19
Valentyn Lentsa

Dna doctor sa ajungeti pe culmile cele mai inalte. Un interviu minunat pentru ziarul Rasunetul si un exemplu pentru alte ziare. Avem nevoie de oameni cu pregatire superioara care stiu sa se exprime! Succes de la o fosta profesoara de la Teaca care i-a predatat mamei tale.

20/05/24 19:44
Țurcan Constantin

Mult succes în noua misiune, sa o faci cu tot atâta pasiune și devotament, ca și pe cea de medic!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5