Drum bun spre stele maestre, Dumitru Fărcaş! Anul acesta, celebrul taragotist a fost decorat la Bistriţa ! Mesaje din partea artiştilor
Vedetă de necontestat a muzicii populare, Dumitru Fărcaş, cel care a semnat genericul emisiunii Tezaur Folcloric, a plecat spre stele la 80 de ani, întregind orchestra din care fac parte nume celebre ale cântecului nostru. Inima celebrului taragotist a încetat să bată într-un spital din Cluj, unde era internat în urma unui infarct.
În luna mai, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj, în sala ce-i poartă numele, Dumitru Fărcaş a fost aniversat la împlinirea a opt decenii de viaţă, ocazie cu care preşedintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios în Grad de Cavaler”.
Apropiat al judeţului nostru, Dumitru Fărcaş a fost prezent pe scena noastră de multe ori bucurând sufletele bistriţenilor. Una dintre cele mai reuşite ediţii ale sărbătorii ziarului „Răsunetul” i-a avut cap de afiş pe Dumitru Fărcaş şi Valeria Peter Predescu. La inaugurarea Palatului Culturii, Dumitru Fărcaş a cântat în faţa a mii de bistriţeni. A cântat, a recitat şi a emoţionat inimile şi sufletele acestora. „Prinţul taragotului, Dumitru Fărcaş, şi-a amintit cu plăcere că-l cunoştea pe primarul Ovidiu Teodor Creţu din vremea când acesta era student la Cluj, fiind, timp de cinci ani, dansator al Ansamblului folcloric studenţesc „Mărţişorul” de la Casa de Cultură a Studenţilor, condus de Dumitru Fărcaş”. Anul trecut, Dumitru Fărcaş a cântat la Târgul Mare al Bistriţei. Pentru tot ceea ce a făcut pentru cultura noastră, Primăria municipiului Bistriţa i-a acordat, în luna mai, la împlinirea a 80 de ani, „Insigna de aur”.
Directorul Palatului Culturii, Dorel Cosma, transmite un mesaj de condoleanţe familiei, spunând, în acelaşi timp că, Dumitru Fărcaş rămâne nemuritor prin tot ceea ce a făcut pentru folclorul românesc .
Cristian Pomohaci a realizat un album împreună cu celebrul taragotist Dumitru Fărcaş, anul trecut, pe care se află câteva dintre şlagărele acesteia.
“O dimineață extrem de tristă pentru neamul românesc. Dumitru Fărcaș ne-a părăsit... A plecat să cânte ca nimeni altcineva, cu taragotul său unic, în corul îngerilor... Cuvintele sunt de prisos. E greu acum să ne exprimăm starea sufletului, mai ales ca nu de mult a fost sărbătorit la cei 80 de ani împliniți, într-un concert unde a uimit pe toți. Mare pierdere, imensă, pentru sufletul neamului nostru... Drum bun spre stele Maestre... Bunul Dumnezeu sa te primească de-a dreapta Sa” transmite Alexandru Pugna, secretar de stat la Ministerul Culturii și Identității Naționale.
“Odihna vesnica, maestre Dumitru Farcas”-Lenuţa Purja.
“Am aflat acum, cu profund regret, cã România a mai pierdut un mare om, care a bucurat multe inimi. În toamna anului trecut am avut bucuria de a ne cãlca pragul casei, bucurându-i pe mãiereni cu un concert de înaltã ținutã. Dumitru Fãrcaș, Bunul Dumnezeu sã te ierte și sã te odihneascã”-preot Dan Cismaş.
Din Bucureşti, artista Măriuca Drăgan spune că Nichita Stănescu îl numea pe Dumitru Fărcaş „Împăratul Ardealului” şi sta la picioarele acestuia rugându-l să mai cânte din taragot. „Atâta timp cât vor fi români, Dumitru Fărcaş va rămâne în memoria acestei ţări şi nicio clipă cântecul lui nu va fi uitat”, declară Măriuca Drăgan, artista din Bistriţa a cărei fată a fost cununată de Dumitru Fărcaş.
Cleopatra Lorintiu: "S-a stins un mare artist care deja devenise un simbol pentru cultura română, pentru cântecul românesc și mai mult, pentru un fel de a exprima cu demnitate și suflet,cu har rar, cu pasiune și noblețe o chitesență de Transilvanie. Pornit din acel plai maramureșean mitic, Dumitru Fărcaș a cucerit sufletele românilor, cântând cu taragotul său vrăjit într-un fel inegalabil care îl plasează în unicitate.Acum mă gândesc că i-am spus prea puține de câte ori ne-am întâlnit, fiindcă totodeauna erau prea multe de spus și de ascultat,cu prietenii dragi și în locurile acelea ale trecutului înnobilat de muzică și poezie. Credeam că e nemuritor și de fapt chiar este".
Născut la 12 mai 1938, în Groșii Băii Mari, a făcut parte dintr-o familie cu tradiție muzicală; bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier. Dumitru se familiarizează cu instrumentul și se înscrie la liceul de muzică în 1956. Din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi.
Fărcaș i-a ascultat în înregistrări difuzate la radio pe taragotiștii Luță Ioviță, Ion Murgu Bănățeanu, Iosif Milu etc. După absolvirea academiei clujene, învață autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului. Şi-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale: 1962 – Premiul I și titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților, Helsinki, 1972 – Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris, 1991 – Laureat al Premiului Ethnos, 1999 – Laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival”, Washington, 1999 – Premiul I la Festivalul Internațional de la Bruxelles, 2000 – Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică și Dans „Cele cinci Lyre”, Budapesta. Dumitru Fărcaș a primit titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian (Coreea de Nord) și al orașelor Cluj-Napoca, București, Reșița și Baia Mare. Este președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor.
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Dumitru Fărcaș la 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. El i-a conferit la 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”. La 7 martie 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Alături de bistriţencele noastre Valeria Peter Predescu, Maria Butaciu, Maria Peter, de clujenii Ana Pop Corondan şi Dumitru Sopon, de marele doamne ale cântecului – Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ioana Radu şi de toate numele frumoase care acum se află în Grădina folclorului din ceruri, taragotul lui Dumitru Fărcaş va răsuna până la înviere.
Bunul Dumnezeu să-i aşeze sufletul în rândul drepţilor, pentru că a lăsat românilor o ladă de zestre ce nu va putea fi niciodată uitată.
În Anul Centenarului Marii Uniri, Dumitru Fărcaş a plecat să cânte românilor care acum 100 de ani luptau pentru întregirea neamului şi să le recite celebra lui poezie „Ţara mea şi mândra mea”. Drum bun spre stele, maestre Dumitru Fărcaş!
Citiţi şi:
- Dr. Dorel Cosma: O veste tristă s-a abătut azi peste ţară. Drum bun spre stele, maestre Dumitru Fărcaş!
- La Palatul Culturii, regal folcloric cu Dumitru Fărcaş, Sava Negrean Brudaşcu şi Cristian Pomohaci!
- Maestrul Dumitru Fărcaş cântă la Maieru pentru îngeraş nevinovat
- O AMINTIRE CU DUMITRU FĂRCAȘ
- Azi, Cristian Pomohaci, prima dată faţă în faţă cu Nicu Predescu. Piesa "Cânt la lume că mi-i dragă" a fost titlul spectacolului aniversar Valeria Peter Predescu la Sala Radio în 2007
Adaugă comentariu nou