Azi, Cristian Pomohaci, prima dată faţă în faţă cu Nicu Predescu. Piesa "Cânt la lume că mi-i dragă" a fost titlul spectacolului aniversar Valeria Peter Predescu la Sala Radio în 2007
În dimineaţa aceasta artistul Cristian Pomohaci a avut prima întâlnire faţă în faţă cu Nicu Predescu, fiul Valeriei Peter Predescu.
Ieri, pe numele lui Cristian Pomohaci s-a depus o plângere la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Fundaţia Valeria Peter Predescu fiind reprezentată la proces de avocatul Alin Moruţan. Se pare că noua melodie a părintelui Cristian Pomohaci - De la Rebrișoara în jos are linia melodică de la cântecul "Cânt la lume că mi-i dragă" pe care regretata artistă a Năsăudului-Valeria Peter Predescu a pregătit-o în sudioul de înregistrări cu puţin timp înainte de a trece la cele veşnice. Instrumentiştii au înregistrat linia melodică pentru tot albumul, însă doamna cântecelor noastre nu a mai apucat să imprime decât două doine. Familia a hotărât ca întregul album să fie preluat şi continuat de Anuţa Motofelea. Care a imprimat şi această piesă care a dat apoi titlul albumului lansat de Anuţa şi în emisiunea "Tezaur Folcloric" în prezenţa părintelui Pomohaci. Mai mult piesa "Cânt la lume că mi-i dragă" a fost titlul spectacolului aniversar dedicat doamnei cântecului năsăudean la Sala Radio în 2007. Alexandru Pugna ne mărturiseşte că ajungând la Bucureşti, în momentul în care a văzut afişul, artista a declarat” Ttilul ăsta mi l-am dorit de mult la un spectacol. Asta am făcut o viaţă, am cântat de drag şi dor oamenilor”. La acel concert extraordinar a fost prezent şi Cristian Pomohaci. Artistul a declarat zilele trecute, în emisiunea de duminică de după-masa de la Etno Tv, că versurile au fost făcute de Văru Săndel, iar acompaniamentul asigurat de taragotul maestrului Dumitru Fărcaş, piesa urmând să facă parte de pe noul album. Dacă textele sunt făcute acum, acest lucru însemană că nu aparţin creaţiei populare, care are făuritori de versuri anonimi.
Nicu Predescu spune că nu a ajuns la un numitor comun cu Cristian Pomohaci, care nu şi-a cerut scuze pentru că a luat linia melodică înregistrată de cea cu care s-a aflat o viaţă pe aceeaşi scenă, Valeria Peter Predescu, la Organizaţia Română pentru Drepturile de Autor. Piesa a fost cântată de artistă cu mulţi ani în urmă la concursurile de gen, dorinţa ei fiind de a o aşeza, într-o bună zi, pe un album.
Fundaţia Valeria Peter Predescu cere 20.000 de lei daune materiale şi 10.000 de lei daune morale, să nu mai folosească linia melodică şi să-şi ceară scuze public. Familia a fost revoltată, conform lui Nicu Predescu, de afirmaţia că toate şlagărele Valeriei Peter Predescu nu valorează 5.000 de euro. Se pare că afirmaţia nu a mai fost susţinută azi de Pomohaci, care a dorit să ofere familiei cei 5.000 de euro doar pentru linia melodic în cauză. Nicu Predescu a declarat pentru Răsunetul că nu se va opri până nu se va face dreptate, fiind un deschizător de drumuri în acest domeni al plagiatului, dorind să tragă un semnal de alarmă că nu e posibil să preiei munca unui mare interpret fără măcar a menţiona sursa, şi, mai mult, să schimbi versurile, dând o altă faţă melodiei. Mai mult, i-a spus artistului în cauză că se va renunţa la proces doar în termenii stabiliţi de familie, să retragă de pe piaţă melodia, să-şi ceară scuze publicşi să depună în contul Fundaţiei suma cerută care va merge la tinerii care au nevoie de sprijin pe drumul adevărat al tradiţiilor. Pomohaci are termen de gândire până la proces, pe 5 decembrie.
Întrebat de repertoriul Valeriei Peter Predescu, un specialist în domeniu, prof. Nicolae Gălăţean spune că este unul dintre cele mai frumoase ale Transilvaniei, că artista a dat şlagăre cu o valoare de tezaur pentru ţară şi că nimeni nu poate nega acest lucru. “valeria a fost nu doar un interpret că şi un culegător deosebit, un emiţător al mesajului ţăranilor noştri, cu o dulceaţă în glas de neegaalt” conchide Gălăţean.
Pentru comparatie aici aveti cele doua melodii
respectiv
Citiţi şi:
- Anuţa Motofelea face pace cu părintele Pomohaci
- Noul videoclip al lui Cristian Pomohaci naşte controverse. A cui e linia melodică, a lui Cristian Pomohaci, a Valeriei Peter Predescu sau a Anuţei Motofelea?
- Mărioara Murărescu l-a făcut pe Cristian Pomohaci să plângă, în direct, la Radio Someş
- În timp ce la Bistriţa era dat în judecată pentru plagiat, preotul şi cântãreţul Cristian Pomohaci a fost propus, în şedinţa de azi a CL Bârlad, pentru titlul de cetãţean de onoare al Bârladului!
- Vezi ciufurile locuitorilor din judeţ, pe noul album al lui Cristian Pomohaci
Comentarii
Salutare!
Regret situatia in care s-a ajuns, dar in acelasi timp e necesar un astfel de exemplu pentru ca la nivel national, folclorul a ajuns ( din pacate) "ogorul nimanui". De multe ori am explicat, revoltat,ca in folclor nu functioneaza legea dreptului de autor, ca toti fura,insusindu-si piesele altor interpreti. E cazul ca si in acest gen muzical sa se faca putina lumina.
Apreciez foarte mult tot ce-a facut dna. Valeria Predescu pentru folclorul nostru, apreciez de asemenea talentul, timbrul vocal si originalitatea interpretativa a lui Cristi Pomohaci, dar in folclor , precum in alte genuri , trebuie sa existe macar legea bunului simt.
Exemplele sunt nenumarate pe plan national, dar cine sa le analizeze?
VA SALUT CU MULT DRAG! AVETI MARE DREPTATE DOMNULE VIOREL SIMIONCA, TREBUIE SA SE FACA DREPTATE DEOARECE IN ACEST FEL INTERPRETII DE MUZICA POPULARA O SA MUNCEASCA MAI MULT SI O SA-SI REALIZEZE PROPRIILE CRATII FOLCLORICE! NU ESTE CORECT SA PLAGIEZI SI SA-TI INSUSESTI TEXTE SAU LINII MELODICE PENTRU CA TOATE ACESTEA LA RANDUL LOR AU NECESITAT MULTA MUNCA SI PASIUNE! EU FLORIN CILICA IN MOMENTUL IN CARE AM SCRIS PENTRU PRIMA DATA ACEASTA SESIZARE DESPRE CELE DOUA CANTARI AM FOST PROFUND DEZAMAGIT DE ACEASTA SITUATIE FARA PRECEDENT DIN FOLCLORUL NASAUDEAN! nu vreau sa ma judece nimeni gresit, nu am nimik personal cu POMOHACI dar este strigator la cer cea ce el a putut sa faca!
- daca un singur cuvant este schimbat in text, daca melodicitatea este alta, atunci cu siguranta nu e problema
Adaugă comentariu nou