În timp ce la Bistriţa era dat în judecată pentru plagiat, preotul şi cântãreţul Cristian Pomohaci a fost propus, în şedinţa de azi a CL Bârlad, pentru titlul de cetãţean de onoare al Bârladului!
În sedinta de astãzi a CLM Bârlad, pe ordinea de zi figureazã un proiect de hotãrâre prin care consilierii vor acorda titulul de „Cetãtean de Onoare al municipiului Bârlad” preotului Cristian Pomohaci.
Conform ziarului Vremea Nouă "acest titlu detinut de oameni de culturã renumiti si de bârlãdeni care au dus în lume faima orasului, a ajuns sã fie acordat unui preot, care este în conflict cu Biserica Ortodoxã Românã, el neavând alt merit decât acela cã a cântat „moca” pe la Festivalurile Verii sau Toamnei din Bârlad, în ultimele editii ale acestora. Cel putin asa ne-a precizat purtãtorul de cuvânt al Primãriei Bârlad, Constantin Nituc, care a spus si cã oamenii din Bârlad au solicitat (verbal, ce-i drept) ca acest preot cântãret sã primeascã titlul onorific, care-l face un fel de „fiu” al Bârladului".
"Este bine sã stie exact si bârlãdenii despre ce cetãtean de onoare vor avea în curând. Pãrintele Cristian Pomohaci are un profil aparte. Este separat de preoteasã, desi în mod normal legile Sfântului Sinod îl obligã sã fie cãsãtorit. De asemenea, pe lângã preotie, Cristian Pomohaci mai cântã si muzicã popularã. Are peste o mie de prieteni pe Facebook, 30 de ucenici ultra-dedicati în viata realã care locuiesc în clãdiri ridicate lângã bisericã, are patru copii înfiati cu vârste cuprinse între 13 si 26 de ani, conduce o gospodãrie impresionantã cu oi, vaci si porci în care lucreazã ucenicii sãi. Pãrintele Cristian Pomohaci s-a nãscut în 1969, în Rebrisoara, Bistrita Nãsãud, în tinutul lui Rebreanu si al lui Cosbuc. Cristian Pomohaci a urmat liceul „George Cosbuc” din Cluj, iar apoi a dat admiterea la Bucuresti si a intrat la Facultatea de Turism si Comert Exterior. A urmat si cursurile Conservatorului, sectia Bizantinologie.
În 1991, Cristian Pomohaci s-a prezentat la Festivalul de Muzicã Popularã „Maria Tãnase” din Craiova. În 1995 Cristian Pomohaci s-a înscris la Teologie, tot în Bucuresti. Desi erau opt candidati pe un loc, a intrat pe locul al 13-lea. Casetele de muzicã popularã ale lui Cristian Pomohaci se vând foarte bine, dar si CD-urile pãrintelui Pomohaci sunt cãutate. Preotul Cristian Pomohaci îsi desfãsoara activitatea în localitatea Mosuni, de lângã Târgu Mures" spune Vremea Nouă.
"Despre preotul Pomohaci cotidianul nostru v-a mai relatat când în aprilie anul trecut, a apãrut un articol prin care precizam cã un bârlãdean îsi bate fiicele la îndemnul acestuia. Fetitele au sunat la telefonul Protectiei Copilului si au ceut atunci ajutor. Fetitele, una de 13 ani si una de 7 ani, au ajuns atunci la CPRU-CANE Bârlad, dupã ce au apelat specialistii la Telefonul Copilului, acuzând cã tatãl lor le bate serios. Ancheta începutã de reprezentantii DGASPC Vaslui a scos la ivealã cã tatãl acestora, inspector la o bancã, le bãtea pe fetite, dupã ce a început sã frecventeze biserica din satul Mosuni, din judetul Mures, unde familia bârlãdeanului spune cã preotul Cristian Pomohaci îi învatã pe enoriasi cã “bãtaia e ruptã din rai”, iar acestia înteleg cã trebuie sã-si batã copiii ca sã îi educe! Bârlãdeanul nostru l-ar fi ascultat pe mentorul lui spiritual si astfel a ajuns aproape sã se despartã de sotie si sã-si maltrateze fetele. Atât cel implicat în acest incident cât si preotul Cristian Pomohaci au negat vehement cã lucrurile ar sta chiar asa, iar DGASPC Vaslui a precizat cã bârlãdeanul respectiv a fost consiliat de specialisti si s-a împãcat cu familia, reusind sã depãseascã momemntele dificile prin care a trecut atât el, cât si fetitele maltratate, în urma “blândelor” povete ale viitorului “cetãtean de onoare al Bârladului” completează sursa citată.
În timp ce pe masa consilierilor din Bârlad se află cererea de cetăţean de onoare, acasă, la Bistriţa, pe numele lui Cristian Pomohaci s-a depus o plângere la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, de către Nicu Predescu, fiul regretatei Valeria Peter Predescu, Fundaţia Valeria Peter Predescu fiind reprezentată la proces de avocatul Alin Moruţan.
În urmă cu ceva timp cotidianul Răsunetul scria că noua melodie a părintelui Cristian Pomohaci - De la Rebrișoara în jos-naşte controverse. Se pare că linia melodică seamănă cu cea de la cântecul "Cânt la lume că mi-i dragă" pe care regretata artistă a Năsăudului-Valeria Peter Predescu a pregătit-o în sudioul de înregistrări cu puţin timp înainte de a trece la cele veşnice. Instrumentiştii au înregistrat linia melodică pentru tot albumul, însă doamna cântecelor noastre nu a mai apucat să imprime decât două doine. Familia a hotărât ca întregul album să fie preluat şi continuat de Anuţa Motofelea. Care a imprimat şi această piesă care a dat apoi titlul albumului lansat de Anuţa şi în emisiunea "Tezaur Folcloric" în prezenţa părintelui Pomohaci.
O întreagă avalanşă de comentarii au apărut pe site-urile de socializare în legătură cu linia melodică, cu textul etc.
"STIMATI IUBITORI DE FOLCLOR,, VREAU SA FELICIT PE CRISTIAN POMOHACI PT ACEASTA FRUMOASA CANTARE,,,,, ar fi fost si mai frumos daca nu ar fi copiat negativul aproape in totalitate din melodia lu - ANUTA MOTOFELIA- CANT LA LUME CA MI-I DRAGA,,,, sincer nu stiu ce sa zic,,, TEXTUL MELODIEI ESTE UNUL EXTRAORDINAR DAR ATUNCI CAND INCEPE. STAU MULT SI MA INTREB,, OARE CINE CANTA??? ANUTA MOTOFELEA SAU CRISTIAN POMOHACI....... NU SUNT SIGUR NICI DE CANTAREA ANUTEI MOTOFELEA CA AR FI NEGATIVUL EI DAR CERT ESTE CA EA A CANTAT-O PRIMA DUPA STIINTA MEA SI VREAU SA O FELICIT PE ANUTA PT ACEA FRUMOASA CANTARE. CRISTIAN POMOHACI CANTA IN PROPORTIE DE 85 LA SUTA PE ACEL NEGATIV!!! nu atac pe nimeni ci este o parere personala la care va rog daca doriti sa va da-ti si dumneavoastra cu parerea" spune pe facebook FLORIN CILICA, cel care a descoperit primul presupusul plagiat. După ce ştirea a apărut în cotidianul nostru ea a fost preluată de televiziunile centrale, Pomohaci declarând zilele trecute că versurile au fost făcute de văru Săndel de la Etno Tv, iar acompaniamentul asigurat de taragotul maestrului Dumitru Fărcaş, piesa urmând să facă parte de pe noul album.
Nicu Predescu spune că nu a ajuns la un numitor comun cu Cristian Pomohaci, care nu şi-a cerut scuze pentru că a luat linia melodică înregistrată de cea cu care s-a aflat o viaţă pe aceeaşi scenă, Valeria Peter Predescu, la Organizaţia Română pentru Drepturile de Autor.
Fundaţia Valeria Peter Predescu cere 20.000 de lei daune materiale şi 10.000 de lei daune morale, să nu mai folosească linia melodică şi să-şi ceară scuze public. Familia a fost revoltată, conform lui Nicu Predescu, de afirmaţia că toate şlagărele Valeriei Peter Predescu nu valorează 5.000 de euro. Nicu Predescu a declarat pentru Răsunetul că nu se va opri până nu se va face dreptate, fiind un deschizător de drumuri în acest domeni al plagiatului, dorind să tragă un semnal de alarmă că nu e posibil să preiei munca unui mare interpret fără măcar a menţiona sursa, şi, mai mult, să schimbi versurile, dând o altă faţă melodiei. Primul termen, în proces, este 5 decembrie.
Cristian Pomohaci era aşteptat la Clubul Internaţional Transilvania sâmbătă, de la ora 19:00, la Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa, cu tema de dezbatere Creştinismul şi Folclorul, însă nu a mai ajuns, o nouă întâlnire cu publicul bistriţean fiind programată marţi, de la ora 18.00, pe scena Centrului Cultural Bistriţa în cadrul spectacolului “Dă Doamne la lume bine”, organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.
Pentru comparatie aici aveti cele doua melodii
respectiv
Citiţi şi:
- Anuţa Motofelea face pace cu părintele Pomohaci
- Azi, Cristian Pomohaci, prima dată faţă în faţă cu Nicu Predescu. Piesa "Cânt la lume că mi-i dragă" a fost titlul spectacolului aniversar Valeria Peter Predescu la Sala Radio în 2007
- Noul videoclip al lui Cristian Pomohaci naşte controverse. A cui e linia melodică, a lui Cristian Pomohaci, a Valeriei Peter Predescu sau a Anuţei Motofelea?
- Mărioara Murărescu l-a făcut pe Cristian Pomohaci să plângă, în direct, la Radio Someş
- Anuţa Motofelea poartă cu emoţie costumele doamnei cântecului năsăudean
Comentarii
Plagiatul e la moda. Plagiatul este un gen de impostura care se naste din dorinta de parvenire asociata cu lipsa de originalitate. Un exemplu deja arhicunoscut de plagiat grosolan este teza de doctorat a lui Ponta, despre care Andrei Plesu spunea ca este aproape un caz unic de furt intelectual: "E, aş spune, un caz de manual: calupuri ample de text (zeci şi zeci de pagini) sînt trecute de sub semnătura altuia sub semnătură proprie. Fără ghilimele, fără indicaţie de subsol, fără un minim efort de camuflaj abil. Inteligenţa dlui Ponta, plauzibilă pînă la un punct, l-a lăsat de izbelişte. Se putea fura mai subtil, mai ingenios, mai şmecher. Dl. Ponta şi-a spus, probabil, că nimeni n-o să stea, vreodată, să-i numere… paginile şi că, în definitiv, doctoratul e o formalitate, un fel de ornament care se agaţă, cochet, la butonieră, pentru impresie (şi ceva avantaje)". Cat despre plagiatul in muzica semnalat in cazul lui Cristian Pomohaci, acesta poate fi trecul la .... "si altele".
Eu ma intreb de ce nu-l ataca Anuta Motofelea ,pe Cristian Pomohaci ,sau poate ca si ea a facut plagiat.TOTI ARTISTII DE MUZICA POPULARA FAC PLAGIAT,SI NU NUMAI .Si asta fiindca nu exista legi care sa delimiteze aceste lucruri.Sa-l cante si Anuta si Pomohaci ,care e problema????Valeria va ramane in inimile noastre ca V.P.Predescu ,o mare cantareata si Doamna iar Pomohaci va ramane in inima noastra ca un mare OM si cantaret,nu modifica cu nimic intentiile lor ,poate nevinovate ,in iubirea noastra fata de ei.Fiul fostei Doamne V.P.Predescu unde era cand mama lui dirija cine v-a participa la emisiunile de la TVR1 ,,la izvor de cant si dor'' unde era o mafie de nedescris!!!???.Doamna aceia ,realizatoarea,ne obliga sa vedem si ascultam numai artistii care-i cantau in struna ,ca sa nu spun mai mult!!!!Poate ca odata cu aparitia acestor lucruri vor aparea si alte mazlapalacuri care s-au facut si se fac in judet unde vedem si noi cum se promoveaza tinerii interpreti ;care tine de nu stiu cine va participa la festivaluri ,concursuri e.t.c,iar care tine de altcineva ,care nu face parte din gasca va muri speranta.......cu melodia ,,pusca si cureaua lata'' cuplu Codorean + Ilea s-au imbogatit ...unde este respectul pentru creatorul acestei melodii care a batut si bate recorduri imense fata de ceea prezentata de voi.Cine este in judetul BN Mircea Simionca ....un nimeni considerat de cei care conduc cultura in acest judet....poi vedeti????????!!!!!!!!
D-nule Toader Grecu!, Nu toti artistii de muzica populara fac plagiat! se pare ca dvs. nu cunoastei diferenta de "Plagiat"! a unei melodii sau promovarea acesteia prin interpretare si necomercializare!
De asemenea se face o comparatie intre plagiat" Ponta" si plagiat Pomohaci! D-nul Ponta, daca a plagiat 15%, poate, nu cunoastem adevarul, aceasta invinuire a aparut odata cu referendumul si scandalul intre politicieni!, D-nul Ponta nu a comercializat lucrarea lui de Doctorat!, Pomohaci a comercializat asta, cel putin asta a fost intentia, odata trecuta melodia pe un album aduce venituri din vanzari!!!!
Un gest urat impotriva celei care l-a sprijinit, l-a ocrotit, l-a luat pe scena langa ea, l-a aparat.......
Anuta Motofelea nu a plagiat, acesta a dus mai departe dorinta raposatei Valeia Peter Predescu, acesta nici nu are curajul sa spuna prea multe, ai este frica de Pomohaci!!!!!!!
Ce minte au moldovenii de la Birlad ! Sa faci tu cetatean de onoare pe un circar si un mascarici care ii despartit de nevasta si deruteaza si amageste pe atitia amariti , bolnavi si necajiti care merg la Mosuni , plus ca le ia si banii .Iar la festivalurile care a participat la Birlad nu cred ca a fost pe gratis ,el stie sa ceara bani multi ca ii si plac ,pentru asta alearga prin toata tara pe la festivaluri dupa bani si asteapta si rasplata .
Dragi iubitori ai muzicii populare. „Scadalul” pornit de Dl. Nicu Predescu face cel mai mare rău posibil chiar regretatei doamnei Valeria Predescu. Nu avem nicio dovadă că Dna Valeria ar fi dorit ca toate melodiile domniei sale să fie interpretate doar de Anuța Motofelea. S-ar putea ca de acolo de Sus să fie foarte răsfățată că părintele Pomohaci a găsit o modalitate de redare care depășeste categoric din toate punctele de vedere interpretarea Anuței M. Din punct de vedere juridic, deznodământul procesului va fi categoric în favoarea lui Cristian Pomohaci. A se vedea hotărârea Curții de Apel Cluj în cazul procesului Simionca - Ilea/Codorean și recomandarea Academiei Române. Scopul și menirea oricărui artist de muzică populară este acea de a ridica cât mai mult valorile populare cu care vine în contact. O melodie lansată de un artist popular după ce a dat-o publicului și devine „melodie populară” nu îi mai aparține; nu mai este el „proprietarul”. Proprietarul devine marele public iubitor de folclor. Vă aduc aminte cuvintele Mariei Tănase referitor la „Dragi mi-i-s cântecele mele” la care într-un comentariu neegalabila artistă spune referitor la cântecele sale: „de la lume le iau și tot la lume le dau” Cred că Dna Valeria, care așa cum am cunoscut-o personal, nu cred că ar fii de acord cu acțiunea fiului său. Noi, iubitorii folclorului năsăudean, ar trebui să facem tot ce e posibil ca acest conflict să înceteze pentru respectarea și prețuirea memoriei marei cântărețe cât și pentru binele folclorului autohton.
Foarte bine ”punctat” Tmake !!!! Oricum, ma intreb ce masuri ar fi luat Dl. Nicu Predescu daca aceasta melodie ar fi fost cantata de altcineva decat parintele Pomohaci?
D-nei sau d-rei Florentina- derutare si amagire a amaratilor, bolnavilor si necajitilor este ceea ce intalnim zilnic in toata mass-media iar modul dumneavoastra de gandire si exprimare nu este altceva decat ”opera” acesteia. Cititi Biblia si cartile duhovnicesti scrise de marii nostri duhovnici si veti avea o alta viziune asupra tuturor lucrurilor. Pana atunci, evitati sa aduce invinuiri nefondate si sa folositi un astfel de limbaj atunci cand vorbiti despre slujitorii altarelor.
eu sincer m-am oprit din citit acest articol cand am ajuns la locul de nastere al preotului CRISTIAN POMOHACI:REBRISOARA.cica salut lui COSBUC si a lui REBREANU.Foarte tare.Si atunci fostul PRISLOP actula LIVIU REBREANU sau vechiul HORDOU,actual GEORGE COSBUC a cui sunt?aaaaa,a lui GELU SI MENUMORUT!!!!!!!!!
exista o valoare care noi bistriteni nu o apreciem aceea ca parintele cristian pomohaci este de al nostru dece aruncam cu noroi in el cand ar trebui sa ne mandrim ca suntem privilegiati de Dumnezeu ne poarta numele judetului in rugaciuni pe toate marile scene ale lui hai nu mai fiti rai ca nu merita nicu predescu vrea doar banii uita ca a fratele sau a fost judecat si era sa fie inchis pentru grupari mafioate in germania si furturi si alte lucruri este un las nicu predescu e un labil psihic nu stie sa aprecieze adevarata valoare esti un gunoi nicu predescu un muritor de foame iati mana de pe parintele nostru cristian pomohaci suntem bistriteni ne mandrim cu el gunoiule tu ai realizat ceva?nu nimik decat ca te mandreti cu munca mamei tale jigodie ordinara ce esti
gunoiule iati mana de pe artistul nostru cristian pomohaci e a l nostru e bistritean ne mandrim cu el jos nicu predescu un sarlatan un muritor de foame un parvenit care cauta doar banii itete la fratele tau ca a fost cercetat ptr jafuri in germania mai gunoiule
Adaugă comentariu nou