Drumul Gării din Beclean. Cinci milioane de euro pentru trei variante de ocolire a centrului oraşului, autobuze electrice, piste de biciclete! Nicolae Moldovan: Vom mai depune un proiect similar, tot din fonduri europene

          Proiectul „Drumul Gării – Îmbunătăţirea mobilităţii urbane a oraşului Beclean” avansează cu paşi repezi. Până la finele lunii august se va finaliza proiectul tehnic, iar ulterior vor putea începe lucrările propriu-zise, precizează primarul Nicolae Moldovan.

         „Pentru că legislaţia permite, noi am licitat contractul pentru elaborarea documentaţiei tehnice prin metoda clauzei suspensive. Am început procedura de achiziţie publică în luna ianuarie, am desemnat câltigătorul. După ce am semnat contractul de finanţare cu ADR Nord-Vest, a doua zi am putut parafa şi contractul pentru proiectul tehnic, care are o durată de 2 luni. Între timp, avem licitaţia pentru execuţia lucrărilor. În această toamnă începe şi achiziţia pentru cele cinci autobuze electrice”, ne-a declarat edilul Nicolae Moldovan.

De altfel, acesta a prezentat, pe o reţea de socializare, o parte din traseul gândit pentru proiectul în valoare de aproape 5 milioane de euro finanțat cu fonduri europene.

„Toate aleile și străzile din imagini, care au fost filmate săptămânile trecute cu ajutorul unei camere video montată pe un autoturism, vor fi complet transformate: de la turnarea asfaltului la montarea de lampadare stradale cu leduri și nenumărate alte îmbunătățiri specifice unui oraș modern.

La finalul lucrărilor vom filma din nou același traseu complet și vom prezenta totul în oglindă: "cum a fost atunci și cum este acum", pentru a vedea împreună toate diferențele după implementarea proiectului”, a menţionat primarul Moldovan.

 ***

Cu o valoare totală de 4,9 milioane de euro,  accesate prin Programul Operaţional Regional 2017/3/3.2/1/7 REGIUNI și POR/2017/3/3.2/1/BI, Axa prioritară 3 –„Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiții 4e – „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare”, Obiectivul specific 3.2 „Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă”, proiectul ce va fi implementat la Beclean va reprezenta o etapă semnificativă în decongestionarea şi fluidizarea traficului rutier  prin localitate. 

Proiectul care va fi derulat la Beclean va aduce soluțiile atât de aşteptate de către comunitatea locală în ceea ce priveşte dezvoltarea transportului public, semaforizarea unor trasee rutiere ce traversează oraşul, crearea unor variante ocolitoare pentru fluidizarea traficului din oraş, pentru modernizarea şi extinderea  infrastructurii pentru pietoni și a infrastructurii pentru biciclete, a formelor de transport ecologic, a transportului cu autovehiculul propriu, având în vedere o creștere a siguranței traficului și o mai bună mobilitate a beclenarilor, care să aibă la dispoziție mai multe modalități de transport.

Administraţia locală beclenară va realiza prin proiectul ,,Drumul Gării din Beclean. Îmbunătăţirea mobilităţii urbane a oraşului Beclean” câteva elemente esenţiale pentru fluidizarea traficului rutier şi pietonal.

Astfel, la intrarea în oraş dinspre Bistriţa se va amenaja o zonă semaforizată  şi va fi un traseu de ocolire al centrului oraşului, peste calea ferată spre Figa pe străzile Horea – Codrului – Gheorghe Doja şi se intră în DN17 la intersecţia cu Rusu de Jos.

O a doua variantă de ocolire porneşte tot din zona semaforizată la intrarea în Beclean dinspre Bistriţa, urmând străzile Crişan (pe lângă calea ferată) - Gară – Autogară, iar intrarea pe DN17 se va face pe strada Liviu Rebreanu sau prin construirea unui pod peste Meleş şi apoi pe Gheorghe Doja şi se intră în DN17 la intersecţia cu Rusu de Jos.

A treia variantă rutieră ocolitoare porneşte din aceeaşi zonă semaforizată, pe străzile Ion Pop Reteganul, pe lângă Dig, pe strada Petru Maior, cu posibilitatea ieşirii în DN17 pe strada Parcului şi strada Someşului.

***

         Un alt proiect, tot de 5 milioane euro, va fi depus până în octombrie

         Primarul Nicolae Moldovan ne-a precizat că specialiştii lucrează deja pentru pregătirea unui proiect similar. „Avem deja în lucru un proiect care vine în continuare, etapa a doua. Vor fi cuprinse alte străzi, vom achiziţiona alte 5 autobuze electrice. Ne propunem să facem piste de bicilete inclusiv pe faleza Someşului, pe dig. Pe această măsăură mai sunt bani, va fi un proiect tot de 5 m,ilioane de euro”, a explicat primarul Becleanului.

 

 

Comentarii

20/07/18 10:54
comentator

Atata " se invart " ... si se " ocolesc " astia din Beclean, cu tot felul de propuneri si variante , pana pierd fondurile UE precum s-a intamplat si cu " centura Sud " din Bistrita , pentru care " Gica Contra " de dreapta efectiv face "spume la gura " de parca au baut detergent !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5