Primarul Nicolae Moldovan: Azi este o zi istorică pentru orașul Beclean. Am semnat contractul de finanțare europeană de 5 milioane de euro

Primarul Nicolae Moldovan a semnat contractul de finanţare europeană pentru proiectul „Drumul Gării – Îmbunătăţirea mobilităţii urbane a oraşului Beclean". Evenimentul a avut loc la sediul Primăriei municipiului Turda, în prezenţa directorului general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest , Marcel Ioan Boloş, a unor primari din Regiunea de Dezvoltare de Nord – Vest, a reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

„Este un moment istoric pentru oraşul Beclean, care va implementa efectiv un astfel de proiect, care transformă din temelii infrastructura stradală şi rutieră a localităţii, cu modernizări semnificative ale arterelor de transport, semaforizare inteligentă în mai multe puncte de trafic aglomerate din oraş, crearea unor variante ocolitoare de trafic rutier prin oraş, achiziționarea de mijloace de transport în comun electrice, înfiinţarea unor stații moderne și crearea unor trasee pentru pistele de biciclete”, declară primarul Nicolae Moldovan.

Cu o valoare totală de 4,9 milioane de euro,  accesate prin Programul Operaţional Regional 2017/3/3.2/1/7 REGIUNI și POR/2017/3/3.2/1/BI, Axa prioritară 3 –„Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiții 4e – „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare”, Obiectivul specific 3.2 „Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă”, proiectul ce va fi implementat la Beclean va reprezenta o etapă semnificativă în decongestionarea şi fluidizarea traficului rutier  prin localitate. 

Este vorba  despre un proiect esenţial pentru decongestionarea şi fluidizarea traficului rutier din oraş, pentru dezvoltarea mobilității locuitorilor orașului și pentru funcționalitatea sistemului de transport local, indiferent de modalitatea de deplasare utilizată.  Acesta vizează o mai bună funcționalitate și crearea de legături mai eficiente și cu localitățile din zonă, în contextul în care Becleanul a devenit de câţiva ani o destinaţie turistică importantă din nordul Transilvaniei şi este o localitate în dezvoltare continuă, fiind în acelaşi timp şi centrul Grupului de Acţiune Locală ,,Ţinutul Haiducilor”.

Proiectul care va fi derulat la Beclean va aduce soluțiile atât de aşteptate de către comunitatea locală în ceea ce priveşte dezvoltarea transportului public, semaforizarea unor trasee rutiere ce traversează oraşul, crearea unor variante ocolitoare pentru fluidizarea traficului din oraş, pentru modernizarea şi extinderea  infrastructurii pentru pietoni și a infrastructurii pentru biciclete, a formelor de transport ecologic, a transportului cu autovehiculul propriu, având în vedere o creștere a siguranței traficului și o mai bună mobilitate a beclenarilor, care să aibă la dispoziție mai multe modalități de transport.

Proiectul ,,Drumul Gării din Beclean. Îmbunătăţirea mobilităţii urbane a oraşului Beclean” va materializa un set de obiective de investiţii şi măsuri tehnice cum ar fi crearea unor variante rutiere ocolitoare, semaforizare inteligentă a traficului rutier din oraş, îmbunătățirea rutelor de transport public, extinderea rețelelor pentru bicicliști, implementarea unor trasee de transport ecologic, trasee de transport turistic, reorganizarea și crearea de noi locuri de parcare, amenajări pentru siguranța pietonilor sau noi reglementări rutiere.

Administraţia locală beclenară va realiza prin proiectul ,,Drumul Gării din Beclean. Îmbunătăţirea mobilităţii urbane a oraşului Beclean” câteva elemente esenţiale pentru fluidizarea traficului rutier şi pietonal.

Astfel, la intrarea în oraş dinspre Bistriţa se va amenaja o zonă semaforizată  şi va fi un traseu de ocolire al centrului oraşului, peste calea ferată spre Figa pe străzile Horea – Codrului – Gheorghe Doja şi se intră în DN17 la intersecţia cu Rusu de Jos.

O a doua variantă de ocolire porneşte tot din zona semaforizată la intrarea în Beclean dinspre Bistriţa, urmând străzile Crişan (pe lângă calea ferată) - Gară – Autogară, iar intrarea pe DN17 se va face pe strada Liviu Rebreanu sau prin construirea unui pod peste Meleş şi apoi pe Gheorghe Doja şi se intră în DN17 la intersecţia cu Rusu de Jos.

A treia variantă rutieră ocolitoare porneşte din aceeaşi zonă semaforizată, pe străzile Ion Pop Reteganul, pe lângă Dig, pe strada Petru Maior, cu posibilitatea ieşirii în DN17 pe strada Parcului şi strada Someşului.

***

Proiectul al cărui contract de finanţare a fost semnat este primul din seria de zece proiecte cu finanţare europeană, în valoare toatală de circa 30 de milioane de euro, depuse la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest de către Primăria oraşului Beclean şi care urmează să se materializeze în perioada 2018 – 2020, printre care se numără reabilitarea termică a blocurilor, iluminatul public stradal cu leduri, Casa de Cultură "Liviu Rebreanu", Centrul recreativ "Legacy", sau Centrul de Zi pentru vârstnici.

„Vă anunț că săptămâna viitoare în ședința de Consiliu Local vom solicita aprobarea pentru proiectul de modernizare al Grădiniței Albă ca Zăpada și pentru cel al construcției unui bloc social în oraș. Toate aceste planuri ale administrației publice locale din Beclean ajută la modernizarea completă a orașului în folosul cetățenilor și sper din suflet să reușim să aducem un confort în plus tuturor beclenarilor”, menţionează primarul Nicolae Moldovan. 

Comentarii

15/06/18 20:07
Gogu

Vrea sa spuna ca e o zi istorica in privinta spagilor care se vor incasa de la ``marii afaceristi```care urmeaza sa-si imparta ciolanul, pardon , la licitatiile trucate pentru lucrari. Probabil ca vom vedea aceleasi nume de super constructori de frunte... si de casa... ai administratiei locale si judetene...

17/06/18 09:31
cititor

Urgentati domnule primar , ca traficul local prin Beclean este catastrofal !

19/06/18 11:37
observator

... si vorba "oltenilor " ( pe vremea " mitraliatului " ... ) " si de facem cincinalul in 10-15 ani... tot il facem" ... ! ( sic...sic... )

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5