Dublu eveniment la Rodna. Istoria Mineritului, în expoziţie şi prezentare de carte!

        Vineri, 31 august 2018, sub egida Complexului Muzeal Bistrița - Năsăud,  la Muzeul Etnografic  și al Mineritului Rodna va avea loc  expoziția de fotografie    "Istoria Mineritului la Rodna"  și prezentare  de carte "Istoria Rodnei în date" a scriitorului Cornel Filip Domide.

        Expoziţia îşi propune să aducă în atenţia publicului vizitator aspecte ale practicării mineritului în Munţii Rodnei, și totodată vrem să aducem un omagiu tuturor celor care au lucrat în minele din Rodna de-a lungul secolelor. Timpul, de când își are Rodna începutul, e necunoscut. Este însă constatat că pe timpul domnirii Dacilor, probabil și a Agatarșilor la Rodna se lucra la mine. Nenumărate urme de vechi lucrări miniere, mormane de zgură, ruine de ziduri și galerii subterane sunt dovezi că Rodna a fost în vechime un oraș metalurgic bogat unde se făceau lucrări miniere în mare extensiune. Exploatările miniere au avut o influenţă deosebită atât asupra dezvoltării urbane a localităţii cât şi a întregului bazin superior a Someşului Mare.

         În 1224, Rodna devine district condus de comite regal, păstrând titlul "de Rodna", cu administraţie proprie, juraţi, notari cu târg, monedă şi emblemă proprie. Dreptul de a avea monedă proprie a fost acordat de Andrei al II-lea în 1227, când a acordat privilegii orăşeneşti centrelor miniere. Localitatea este atestată documentar în anul 1235 în cronicile ruseşti. Din însemnări reiese  că la Rodna era mină, atelier de prelucrare a metalelor şi topitorii. Metalele şi bijuteriile făcute aici erau apreciate la curtea regelui Ungariei, Bela al IV-lea. Istoria lor prezintă particularități care le deosebesc de alte exploatări miniere și are o contigentă stânsă cu variate probleme tehnice, economice, etimologice, sociale – constiituind un subiect din cele mai interesante de studiat.

         Secolul XX a reprezentat o perioadă de maximă exploatare a minereurilor complexe prin mecanizarea procesului tehnologic, prin deschiderea, pe lângă vechea mină de la Valea Vinului, a minei de la Valea Blaznei (1973), a minei Făget – Valea Mare (1981), a Uzinei de Preparare a Minereurilor Complexe din Rodna – Flotaţia (1973), a unui iaz de decantare la Anieş şi a Uzinei de Preparare a Minereurilor Complexe din Făget (1981). La minele rodnene s-a născut, în premieră pe ţară, metoda de extracţie cu front lung pe înclinare, susţinut de stâlpi hidraulici şi pilieri naturali.

         Deşi închise, minele din Munţii Rodnei ascund încă cantităţi impresionante de minereuri complexe (plumb, zinc, aur, argint şi cupru) care ar putea fi exploatate încă zeci de ani, conform unor studii geologice.

         Cornel Filip Domide  scriitor miner, s-a  născut la Rodna în anul 1953 pasionat de istorie,  în special de istoria localității natale Rodna, dar este și un iubitor de natură și de frumos de aceea caută să scoată la iveală urmele trecutului și în același timp pune în valoare și pe  cele ale prezentului.

         Scriitorul Cornel Filip Domide, face parte din Uniunea Scriitorilor Cluj- Filiala Năsăud, este membru fondator al  Asociației ASTRA Năsăud și recent primit în Liga Scriitorilor Români.

         Dintre publicațiile autorului amintim: carte de poezii – La Izvorul Someșului, 2006, Rodna Tradiții și Obiceiuri, Date Străbune din Țara Năsăudului.

         Cornel Filip Domide în cartea pe care o prezintă "Istoria Rodnei în date" a cercetat și a reușit să culeagă date importante pe care le-a ordonat cronologic despre istoria localității.

         Expoziţia este deschisă în perioada 31 august  – 22 septembrie 2018, la Muzeul Etnografic și al Mineritului Rodna.

         Vă așteptăm cu drag!

 

         MANAGER,

    Alexandru Gavrilaș

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5