Muzeul Etnografic şi al Mineritului Rodna: Vineri, vernisajul expoziţiei Mineritul în Evul Mediu la Rodna

Sub egida Complexului Muzeal Bistriţa - Năsăud, Muzeul Etnografic şi al Mineritului Rodna deschide vineri, 18 Iunie 2021, expoziţia temporară: Mineritul în Evul Mediu la Rodna Expoziţia îşi propune să aducă în atenţia publicului vizitator, aspecte ale practicării mineritului în Munţii Rodnei, în perioada Evului Mediu.
Exploatarea minieră intensivă din perioada medievală a favorizat dezvoltarea urbană a localităţii, precum și a întregului bazin superior al Someşului Mare. Atestarea Rodnei ca oraș minier încă din secolul al XIII-lea poate fi explicată și prin interesul uriaș stărnit de minele de aur şi argint de aici la curtea regilor arpadieni care își vor extinde, de timpuriu, stăpânirea asupra ţinutului (în 1308 minele de la Rodna au devenit proprieteate regală a regelui Carol Robert de Anjou).
Cea mai veche atestare documentară a minelor rodnene apare în cronicele ruseşti ce descriu drumul prinţului Daniel de Halici care, în 1235, în drum spre curtea regelui Ungariei, trece prin Baia Rodna. În acest context, documentele amintite descriu Rodna ca pe un centru minier de mare importanţă. Se pare că faima obiectele de argint făurite aici cu mare pricepere depășeau granițele teritoriului, fiind apreciate la curtea ducilor polono-ucrainiene şi la cea a regelui Ungariei. A contribuit la aceasta și faptul că pe aici trecea unul dintre cele mai frecventate drumuri ce lega ţinuturile de la est de Carpaţi de Transilvania.
La începutul veacului al XV-lea domnitorii moldoveni, Petru Rareş şi fiul lui Ilieş, vor exploata aici aurul şi argintul. Două sute de ani mai târziu, saşii bistriţeni vor investi în minele de la Rodna, pe care le vor exploata alături de administraţia maghiară.
Mineritul în Evul Mediu la Rodna prezintă, succinct, aspecte ale exploatării miniere, ilustrate prin intermediu uneltelor de lucru precum: opaiţe (ştearţuri), ciocane de minier, baroase, dălţi, burghie de perforat manual, sapă, carbitiere, picoane, troc pentru spălat minereul, lingou de fontă, zgură de minereu, saboţi de lemn, roata hont a unei roabe pentru transportat minereu, etc. Expoziţia este completată de fotografii de arhivă referitoare la ținutul rodnean.
Publicul este așteptat la Muzeul Etnografic şi al Mineritului Rodna pentru a vizita expoziția Mineritul în Evul Mediu la Rodna, în perioada 18 Iunie - 15 Iulie 2021, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10-18. Rugăm vizitatorii să respecte regulile impuse de contextul pandemic.
Vă asteptam cu drag!
Muzeograf: Floare Grapini

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5