Expoziţie de fotografie şi lansare de carte, la Rodna
Vineri, 31 august 2018, sub egida Complexului Muzeal Bistriţa -Năsăud, la Muzeul Etnografic şi al Mineritului Rodna, va avea loc expoziţia de fotografie „Istoria Mineritului la Rodna” şi o prezentare de carte „Istoria Rodnei în date” a scriitorului Cornel Filip Domide.
Expoziţia îşi propune să aducă în atenţia publicului vizitator aspecte ale practicării mineritului în Munţii Rodnei ,şi totodată vrem să aducem un omagiu tuturor celor care au lucrat în minele din Rodna de-a lungul secolelor. Timpul - de când îşi are Rodna începutul - e necunoscut. Este însă constatat că pe timpul domnirii Dacilor, probabil şi a Agatarsilor, la Rodna se lucra la mine. Nenumărate urme de vechi lucrări miniere, mormane de zgură, ruine de ziduri şi galerii subterane sunt dovezi că Rodna a fost în vechime un oraş metalurgic bogat unde se făceau lucrări miniere în mare extensiune. Exploatările miniere au avut o influenţă deosebită atât asupra dezvoltării urbane a localităţii, cât şi a întregului bazin superior a Someşului Mare.
În 1224, Rodna devine district condus de comite regal, păstrând titlul „de Rodna”, cu administraţie proprie, juraţi, notari cu târg, monedă şi emblemă proprie. Dreptul de a avea monedă proprie a fost acordat de Andrei al II-lea în 1227, când a acordat privilegii orăşeneşti centrelor miniere. Localitatea este atestată documentar în anul 1235 în cronicile ruseşti. Din însemnări reiese că la Rodna era mină, atelier de prelucrare a metalelor şi topitorii. Metalele şi bijuteriile făcute aici erau apreciate la curtea regelui Ungariei, Bela al IV-lea. Istoria lor prezintă particularităţi care le deosebesc de alte exploatări miniere şi are o contigentă stânsă cu variate probleme tehnice, economice, etimologice, sociale – constiituind un subiect din cele mai interesante de studiat.
Secolul XX a reprezentat o perioadă de maximă exploatare a minereurilor complexe prin mecanizarea procesului tehnologic, prin deschiderea, pe lângă vechea mină de la Valea Vinului, a minei de la Valea Blaznei (1973), a minei Făget – Valea Mare (1981), a Uzinei de Preparare a Minereurilor Complexe din Rodna – Flotaţia (1973), a unui iaz de decantare la Anieş şi a Uzinei de Preparare a Minereurilor Complexe din Făget (1981). La minele rodnene s-a născut, în premieră pe ţară, metoda de extracţie cu front lung pe înclinare, susţinut de stâlpi hidraulici şi pilieri naturali.
Deşi închise, minele din Munţii Rodnei ascund încă cantităţi impresionante de minereuri complexe (plumb, zinc, aur, argint şi cupru) care ar putea fi exploatate încă zeci de ani, conform unor studii geologice.
Cornel Filip Domide, scriitor miner, s-a născut la Rodna, în anul 1953, este pasionat de istorie, în special de istoria localităţii natale Rodna , dar este şi un iubitor de natură şi de frumos, de accea caută să scoată la iveală urmele trecutului şi, în acelaşi timp, pune în valoare şi pe cele ale prezentului.
Scriitorul Cornel Filip Domide face parte din Uniunea Scriitorilor Cluj- Filiala Năsăud , este membru fondator al Asociaţiei ASTRA Năsăud şi, recent, a fost primit în Liga Scriitorilor Români.
Dintre publicaţiile autorului amintim: carte de poezii – La Izvorul Someşului anul 2006, Rodna Tradiţii şi Obiceiuri, Date Străbune din Ţara Năsăudului.
Cornel Filip Domide, în cartea pe care o prezintă, „Istoria Rodnei în Date”, a cercetat şi a reuşit să culeagă date importante, pe care le-a ordonat cronologic, despre istoria localităţii.
Expoziţia este deschisă în perioada31 august – 22 septembrie 2018, la Muzeul Etnografic şi al Mineritului Rodna.
Citiţi şi:
- Dublu eveniment la Rodna. Istoria Mineritului, în expoziţie şi prezentare de carte!
- Din istoria Mineritului Rodnean și Misterele geologice din regiunea Rodna
- Muzeul Etnografic şi al Mineritului Rodna: Vineri, vernisajul expoziţiei Mineritul în Evul Mediu la Rodna
- Mineritul în Munţii Rodnei, expoziţie la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
- Dublu eveniment la Rodna. Vernisajul expoziţiei „100 de icoane – 100 de ani” şi lansare de carte
Adaugă comentariu nou