DUMITRU STANILOAE LA 105 ANI DE LA NAŞTERE
La 16 noiembrie anul acesta s-au implinit 105 ani de la nasterea celui mai stralucit teolog pe care l-a avut Biserica Ortodoxa Romana, acad. Preot prof. Dr. Dumitru Staniloae, mare personalitate a culturii romanesti.
Dumitru Staniloae s-a nascut in 1903 la Vladeni, judetul Brasov. In 1922 incepe cursurile Facultatii de Teologie din Cernauti, pleaca insa dupa un an si se inscrie la Facultatea de Litere din Universitatea Bucuresti, dupa care se reantoarce la studiul teologiei finalizand studiile in 1927, an in care primeste o bursa la Atena. Aici studiaza profund, iar in anul 1928 isi sustine, stralucit, teza de doctorat in teologie cu tema « Viata si opera patriarhului Dositei al Ierusalimului si legaturile lui cu Tarile Romane ». Intre anii 1928-1930 efectueaza stagii de cercetare la Munchen, Berlin, Paris, Belgrad si Constantinopol. In 1930 se casatoreste cu Maria Mihu, iar in anul urmator i se nasc doi copii gemeni, un baiat, care moare dupa cateva luni si o fata care moare in 1945. In 1932 este hirotonisit preot, iar in anul urmator se naste fiica sa Lidia. In 1935 este numit profesor titular definitiv, post pe care il suplinea ca profesor inca de la varsta de 26 de ani. Intre 1934-1945 este director al ziarului « Telegraful roman ». Intre 1936-1946 este rector al Academiei Teologice din Sibiu. In 1946, la presiunea lui Petru Groza, i se cere sa renunte la rectorat, iar in anul urmator, este transferat la Bucuresti, unde va ocupa catedra de mistica.
Din 1949 catedra se desfiinteaza si ramane ca profesor de dogmatica pentru doctoranzi. In septembrie 1958 este arestat si condamnat la cinci ani de inchisoare pe care ii ispaseste la Aiud si Jilava. Este eliberat in ianuarie 1963. Ocupa un post modest in administratia Arhiepiscopiei Bucurestilor pana in 1965 cand isi reia postul de profesor predand cursuri pentru doctoranzi, iar in 1973 se pensioneaza, ramanand in continuare conducator de doctoranzi. Dupa 1968 este invitat pentru conferinte la Freiburg, Heidelberg, Koln, Tubingen, Bonn, Paris, Berna, Strasbourg, Geneva, Belgrad, Atena, Tesalonic, Ierusalim, Bossey, Oxford, New York, Boston, Detroit, Chicago, Washington si altele.I se confera titlu de doctor honoris causa de catre Facultatea de Teologie din Tesalonic, in 1976, Institul Teologic Saint Serge din Paris, in 1981, Facultatea de Teologie din Belgrad, in 1982, Facultatea de Teologie din Atena, in 1991, Universitatea din Bucuresti, in 1992. I se acorda la Londra distinctia onorifica “Crucea Sf. Augustin din Canterbury,” in 1981 si premiul “Dr. Kiril Lukas” al Facultatii de Teologie din Tubingen”, in 1982. In 1990 devine membru corespondent, iar din 1992 membru titular al Academiei Romane.
Luni 4 octombrie 1993, in jurul orei 23,Dumitru Staniloae trece la cele vesnice.
Are o opera impresionanta, din care amintim doar cateva titluri. Viata si activitatea patriarhului Dositei al Ierusalimului si legaturile lui cu Tarile Romane, Viata si invatatura Sfantului Grigorie Palama, Ortodoxie si romanism, Iisus Hristos sau restaurarea omului, Uniatismul in Transilvania, incercare de dezmembrare a poporului roman, Teologia dogmatica ortodoxa, 3 volume, Spiritualitatea ortodoxa, Trairea lui Dumnezeu in ortodoxie, Sfanta Treime sau la inceput a fost iubirea.
Cand spunem parintele Staniloae spunem comuniunea iubirii, pentru ca el a stiut sa primeasca mana intinsa de Hristos. Parintele Staniloae vede bucuria ca pe una din caracteristicele specifice ale traditiei ortodoxe. Dumnezeu sa-l odihneasca in gradina Sa.
Citiţi şi:
- 6 săptămâni de la trecerea lui Miron Duca la cele veşnice
- Mari teologi români ai secolului XX
- PS Benedict şi lect. univ. dr. Adrian Sîrbu vin la prima ediţie a Taberei de muzică bisericească bizantină:,,Strana străbună"
- Comemorarea părintelui Dumitru Stăniloae – o valoare universală de spiritualitate
- Liga Europa- Componenţa celor 12 grupe
Adaugă comentariu nou