Suplimentul "Răsunetul Cultural", realizat de Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi USR Cluj

Editorial de Menuţ Maximinian: Literatura, dincolo de pandemie

Anul 2020 s-a dovedit a fi unul atipic, din orice unghi am privi. Dacă în ianuarie agenda culturală propunea evenimente răsunătoare pentru literatură, la nivel naţional şi internaţional, gândindu-ne că virusul nu va avea puterea să treacă peste mări şi ţări din China, punând stăpânire peste lume, acum, când facem bilanţul situaţia stă un pic diferit. În acest context, activitatea editorială a prins proporţii de nebănuit în mediul virtual, librăriile online înlocuindu-le pe cele clasice, lansările de carte fiind pe aplicaţii digitale.
Se ştie că scriitorul este solitar şi poate că lunile de izolare i-au priit pentru conceperea unor noi proiecte, având în plus un personaj inedit – coronavirus (CoVid – 19) – ce s-a aflat pe buzele tuturor locuitorilor acestei planete, de la mic la mare. E adevărat că în cele mai sumbre vremuri s-au născut capodopere ale literaturii. Şi acum piaţa a explodat cu fel şi fel de cărţi legate de acest subiect al CoVid-ului, de la romane la jurnale şi poezie, dar şi volume de specialitate care propuneau reţete „magice” pentru vindecarea de CoVid. E clar, până la vaccin, care nici acesta nu este încă 100% sigur, nu am avut nimic sigur.
Anul acesta a fost unul fără târguri de carte în care scriitorii să-şi prezinte opera, fără lansări tradiţionale, însă unul în care, oricât de conservatori am fi fost în privinţa internetului, a trebuit să ne împrietenim cu acesta pentru a ajunge la cititori. Nu doar scriitorii care au preferat, până în acest moment, metoda „clasică” a scrierii operei pe foaie şi a întâlnirilor cu cititorii faţă-n faţă au trebuit să se adapteze vremurilor, ci şi dascălii aflaţi în pragul pensiei, care dintr-o dată s-au trezit fără elevi în clasă, cu o nouă metodă de predare a cursurilor prin platforme online. Nu este acelaşi lucru să fii în comuniune cu elevii sau cu cititorii, să-i priveşti ochi în ochi sau să priveşti un ecran rece, dincolo de care nu ştii câtă informaţie este asimilată.
Este paradoxal să constaţi că a fost anul în care, pe de o parte, cultura a fost „Cenuşăreasa” căreia i s-a luat totul, bugetele acesteia având serios de suferit. Instituţiile culturale puteau să se gândească că anul acesta, dacă nu avem evenimente culturale mari cu publicul, poate fi un an al cărţii, banii alocându-se spre tipărirea unor volume importante pentru fiecare judeţ în parte. Scriitorii aşteaptă de mult timp la poarta instituţiilor pentru tipărirea unor cărţi de istorie, sociologie, etnologie şi literatură.
Cu atât mai mult, se demonstrează că în aceste vremuri avem nevoie de cultură, pentru că este singura în care ne putem găsi refugiul dincolo de ştirile ce ne invadează cu acest personaj CoVid-19, musafirul care a venit nepoftit în viaţa noastră şi nu mai vrea să plece. S-a constatat că, în perioada de izolare, s-a citit mult mai mult, platformele online de carte având comenzi duble sau chiar triple faţă de alţi ani.
Proiectul realizat de Cenaclul UBB merită menţionat „Cenaclul UBB în carantină”, ale cărui scopuri au fost îndemnul la scris și stimularea lecturii. Proze scurte, poezii sau eseuri inspirate de experiența carantinei și distanțării sociale cauzată de COVID-19 vor fi publicate într-o antologie. În mediul online, pe reţelele de socializare, Editura Neuma şi revista cu acelaşi nume, ne-au vorbit despre „Puterea secretă a cărţilor”, în fiecare săptămână un scriitor citindu-ne din creaţia lui.
Şi Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România a gândit proiecte în acest sens. Amintesc aici „Istoriile literaturii române”, antologie alcătuită de Irina Petraș, care a suplinit cea de-a șaptea ediție a Festivalului Național de Literatură, FestLit Cluj 2020, ce avea programată această temă, suspendat anul acesta, însă comunicările criticilor și istoricilor literari au fost cuprinse în volum. Apoi ne-am reîntoars în copilărie prin antologia gândită de Irina Petraş „Cartea cuvintelor - madlenă”, ambele cărţi apărute la Editura Şcoala Ardeleană. Să nu uităm de „Vitrina cu cărți noi 2020”, în care membrii Filialei clujene „au umplut anul golaș cu multe cărți bune”, după cum spune preşedinta USR Cluj. Într-un album pdf sunt copertele cărţilor colegilor noştri. Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud a iniţiat proiectul „Spiritul locului”. În existenţa fiecăruia dintre noi există locuri speciale, cu rezonanţă aparte în subteranele fiinţei, dar care determină uneori vibraţii profunde, atitudini spontane, reverii, nostalgii... Povestea care ţine de un anumit spirit al locurilor ce ne marchează viaţa, conştient sau din umbră, ar putea să prindă viaţă în antologia pe care ne propunem să o realizăm.
Sărbătorile au fost şi ele altfel, de la comuniunea de altădată, în care cu toţii ne bucuram de venirea Luminii de Sfintele Paşti în viaţa noastră, la privirea spre cer şi a descoperirii celei mai mari minuni a lumii acasă, fiecare în familia lui. Se apropie sărbătoarea Crăciunului, românii, de sute de ani, vestind la fereastra gazdei Naşterea micului Prunc Iisus. Anul acesta vom colinda cu toţii simbolic, colinda având voie să răsune doar în casele noastre. Sperăm să nu ajungem vremurile în care viaţa noastră să fie doar una în mediul virtual pentru că, atunci când cărările dintre oameni vor dispărea, nu mai avem nicio şansă în această lume.
Vă dorim, sănătate, pentru că am constat cu toţii că este mai importantă decât toate, iar 2021 să ne aducă veşti bune, să redevenim ceea ce am fost altădată şi mai mult decât atât. Moşul să vă aducă inspiraţie, iar anul viitor să fie unul rodnic în cărţi valoroase.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5