Bistriţa, la întâlnirea etnologilor din România
Cea de-a XVI-a ediție a Conferinței Anuale a Asociației de Științe Etnologice din România (ASER) s-a desfăşurat online, cu tema „Etnologia română și provocările prezentului”. Organizaţia profesionistă a etnologilor de tip Uniunea Scriitorilor din România, condusă de prof. univ. dr. Otilia Hedeşan, a debutat cu o Sesiune plenară, moderată de conf. dr. Mircea Păduraru (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), în care au opinat conf. dr. Adrian Stoicescu (Universitatea din București), dr. Ligia Fulga (Muzeul de Etnografie Brașov), dr. Mirela Crețu
(Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu), prof. Dr. Otilia Hedeșan (Universitatea de Vest din Timișoara), prof. Dr. Ion H. Ciubotaru, acad. Sabina Ispas, prof. dr. Ion Cuceu, cercet. pr. dr. II Cosmina Timoce Mocanu. Tot acum a avut loc lansarea volumului Ioana Repciuc și Adina Hulubaș, Arhiva de Folclor a Moldovei și Bucovinei: 50 de ani de la înființare, In honorem Prof. Univ. Dr. ION H.CIUBOTARU – 80, Întemeietorul Arhivei, Iași, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” 2020. Dintre lansări amintim: Ligia Bârgu-Georgescu, Semnul, în basmul fantastic, „Vatra”, nr. tematic Etnologia română astăzi, „Studii și Comunicări de Etnologie”, Caietele ASER, nr.XVI, Varia, Publicaţie a Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România, Bucureşti, Editura Etnologică.
Dintre conferinţe remarcăm şi cea a drd. Smaranda Mureșan, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Portul popular din Șieuț – marcă a identității locale.
În cadrul panelului „Provocări ale prezentului. Abordări etnologice” colegul nostru Menuț Maximinian, membru ASER, a prezentat tema „Sărbătoarea, o provocare în vreme de pandemie. De la bucuria întâlnirii cu întreaga comunitate, la distanţarea „socială””. „Anul 2020 a fost unul aparte, din orice unghi am privi. Dacă în ianuarie agenda noastră propunea planuri răsunătoare, gândindu-ne că virusul nu va avea puterea să treacă peste mări şi ţări din China, punând stăpânire peste lume, acum, când facem bilanţul situaţia stă un pic diferit. Este paradoxal să constaţi că a fost anul în care, pe de o parte, biserica a fost „Cenuşăreasa” căreia i s-a luat aproape tot, însă uşile ferecate nu au putut pune lăcata şi pe suflete, pe legătura care s-a dovedit a fi şi mai puternică între creştini, preoţi şi sfinţii din calendar. Cu atât mai mult, se demonstrează că în aceste vremuri avem nevoie de biserică, pentru că este singura în care ne putem găsi refugiul, rugându-ne şi având speranţa că personajul CoVid-19, musafirul care a venit nepoftit în viaţa noastră şi nu mai vrea să plece, va trimis în pustie de Dumnezeu cel Preamărit. S-a constatat că, în perioada de izolare, creştinii au prins dor de biserică şi şi-au făcut un loc al lor de rugăciune, unde s-au rugat mai mult ca altă dată, iar platformele online de transmitere a slujbelor au avut audienţe mai mari faţă de alţi ani. E adevărat, sărbătorile sunt altfel, de la comuniunea de altădată, în care cu toţii ne bucuram de venirea Luminii de Sfintele Paşti în viaţa noastră, la privirea spre cer şi a descoperirii celei mai mari minuni a lumii acasă, fiecare în familia lui. Se apropie sărbătoarea Crăciunului, românii, de sute de ani, vestind la fereastra gazdei Naşterea micului Prunc Iisus. Anul acesta vom colinda cu toţii simbolic, colinda având voie să răsune doar în casele noastre. Sperăm să nu ajungem vremurile în care viaţa noastră să fie doar una în mediul virtual pentru că, atunci când cărările dintre oameni vor dispărea, nu mai avem nicio şansă în această lume” a declarat Menuț Maximinian. Tot acum Menuț Maximinian (membru al Uniunii Scriitorilor din România) a semnalat apariţia volumului "ÎN IȚARI ȘI FĂRĂ MASCĂ. Interviuri licantropice", Editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști. Fotografii de Alexandru Uiuiu, prefaţă - criticul Andrei Moldovan- preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, cuvânt înainte - Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. A fost o întâlnire a specialiştilor în tradiţii în care vocea judeţului nostru s-a făcut auzită aşa cum se cuvine. Este un lucru onorant pentru noi ca în forumul etnologilor să fie bistriţeni care să promoveze împreună cu specialiştii din ţară frumuseţea culturii tradiţionale.
Citiţi şi:
- Menuţ Maximinian, la întâlnirea etnologilor din România
- Menuţ Maximinian, la întâlnirea etnologilor profesionişti, la Alba Iulia şi Blaj. Film documentar despre jocul năsăudean, în Italia
- Menuţ Maximinian, moderatorul panelului de film, la întâlnirea specialiştilor etnologi
- Menuţ Maximinian, conferinţă despre George Coşbuc la Universitatea din Craiova
- Sărbătorile din Bistriţa-Năsăud, prezentate la Universitatea de Vest din Timișoara
Adaugă comentariu nou