Menuţ Maximinian, moderatorul panelului de film, la întâlnirea specialiştilor etnologi
Cea de-a XIII-a ediție a Conferinței Anuale a Asociației de Științe Etnologice din România (ASER) a avut loc la Baia Mare, având ca temă “Patrimoniu cultural: abordări teoretice și praxiologice”. Evenimentul s-a derulat la Universitatea de Nord şi a avut invitaţi de marcă din lumea etnologiei de la cele mai importante universităţi, muzee, institute ale Academiei Române din România şi din străinătate. În Aula Centrului Universitar Nord, a avut loc deschiderea oficială a conferinței cu o sesiune plenară la care au participat prof. univ. dr. Otilia Hedeşan, prof. univ. dr. Ion Cuceu, Prof. Dr. Tatiana Potyng, Universitatea Academiei de Științe a Republicii Moldova, Ilie Moise (Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu), prefectul, preşedintele Consiliului Judeţean, etc.
Judeţul nostru a fost reprezentat de Menuţ Maximinian, membru ASER ( organizaţie profesionistă a etnologilor de tip Uniunea Scriitorilor fin România), care în cadrul sesiunii de comunicări a moderat panelul de film etnologic/ etnografie audiovizuală, având o experineţă de peste 10 ani în promovarea tradiţiilor la televiziune şi radio. De asemenea, în acest cadru a fost lansat volumul Poveşti româneşti din New York-Romanian stories in New York, Editura Nico, 2017.
“A fost o bucurie să fiu moderatorul panelului de film etnologic/ etnografie audiovizuală al Conferinţei Asociaţiei de Stiinte Etnologice din România. Mulţumesc colegilor ce au expus teme interesante: prof. univ. dr.Ion Cuceu, cercetător principal la Arhiva de Folclor a Academiei Române, despre imaginea memoriei marilor etnologi Ion Muşlea şi Ovidiu Bârlea, Ioan Florin Avram, Isabella Corina Cziszar (Centru Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș)- Film documentar etnografic: Farsang, Pamfil Bilțiu, Maria Bilțiu, Vrăjitoarea Nancsi și patrimoniul ei magic, Borco Ilin (Muzeul Satului Bănățean Timișoara) Un experiment de marketing cultural: albumul de antropologie vizuală. În faţa colegilor specialişti din întreaga ţară am lansat volumul Poveşti româneşti din New York-Romanian stories in New York, care surprinde tradiţiile purtate de români cu ei peste Ocean. Mulţumim pentru încă o ediţie reuşită prof. univ. dr. Otilia Hedeşan, preşedinte ASER” ne-a declarat Menuţ Maximinian.
Etnologii au avut vizită de documentare la Certeze și la Muzeul Țării Oașului, Negrești-Oaș. Este un lucru onorant pentru noi ca în forumul etnologilor să fie şi un bistriţean care să promoveze împreună cu specialiştii din ţară frumuseţea culturii tradiţionale.
Evenimentul a fost organizat de Asociația de Științe Etnologice din România, Universitea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare (CUNBM), Consiliul Județean Maramureș, Asociația pentru Cultură, Comunicare și Dezvoltare Durabilă și Muzeul Țării Oașului, comitetul de organizare fiind constituit din: prof. dr. Otilia Hedeșa, președinte ASER, dr. Diana Mihuț, Universitatea de Vest din Timișoara, conf. dr. Delia Suiogan, prodecanul Facultății de Litere, CUNBM, dr. Natalia Lazar, Muzeul Țării Oașului, drd. Florin-Vasile Pop și drd. Noemi Chifor, CUNBM.
Citiţi şi:
- Menuţ Maximinian reprezintă judeţul la Adunarea etnologilor din România
- Etnologii, întâlnire la Alba Iulia. Proiect pentru Centenarul Marii Uniri. Vasile V. Filip şi Menuţ Maximinian, la Colocviile Naţionale de Etnografie şi Folclor
- Menuţ Maximinian, la întâlnirea etnologilor profesionişti, la Alba Iulia şi Blaj. Film documentar despre jocul năsăudean, în Italia
- Bistriţa, la întâlnirea etnologilor din România
- La Sibiu, Menuţ Maximinian a lansat cartea "Frontiere etnologice", a moderat panelul "Studii de caz" şi a susţinut o conferinţă despre satul bistriţean, la întâlnirea specialiştilor etnologi. Pe urmele Echipei Regale, la Șant, într-un nou proiect
Adaugă comentariu nou