Ei

Parcul tocmai modernizat va fi, în Beclean, cadrul spectaculos de desfăşurare a programului folcloric dedicat Zilei Internaţionale a femeii. Cu suite de jocuri de pe Someş, Câmpie şi Codru, “Flori pentru mama” este organizat începând cu ora 14.00 de Primărie şi Casa de Cultură “Radu Săplăcan”, cu participarea Ansamblului Folcloric “Someşul” şi a soliştilor vocali: Cristina Cozma, Iasmina Schipor, Ioana Mesaroş, Alexandru Pop, Ioana Chiş, Gabriel Fuieraş, Florina Pop, Marius Varga, Constantina Rus, Bogdan Sănmărghitean, Daniel Raţiu, Mariana Harosa Moldovan, Grigore Şteţco. Conducerea muzicală îi aparţine lui Kristof Rudolf, iar director artistic e Mariana Harosa Moldovan.

Retrospectivă
Astăzi, zi a celebrării feminităţii de pretutindeni, 8 Martie a reprezentat iniţial expresia afirmării unor unor drepturi sociale (condiţii de muncă mai bune) şi politice.
În SUA, opresiunea şi discriminarea au făcut ca femeile să devină tot mai implicate în campanii pentru a determina o schimbare. În 1908, 15.000 de femei au manifestat la New York cerând un program de muncă mai scurt, salarii mai bune şi drept de vot. Un an mai târziu, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America, prima Zi Naţională a femeii a fost sărbătorită în Statele Unite ale Americii pe 28 februarie.
În 19 martie 1911, a fost celebrată prima Zi Internaţională a femeii, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Peste un milion de oameni au participat atunci la manifestaţii cerând ca femeilor să li se acorde drepturi legate de muncă, dreptul la vot, educaţie şi de a deţine funcţii publice.
La începutul Primului Război Mondial, în timpul campaniilor pentru pace, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a femeii în ultima duminică din februarie 1913; în acelaşi an, evenimentul a fost mutat pe 8 martie, iar în 1914, femeile din întreaga Europă au manifestat împotriva războiului şi pentru solidaritate între femei.
În 1917, în ultima duminică a lunii februarie după calendarul iulian (8martie după calendarul greegorian, cel mai răspândit), femeile din Rusia au declanşat o grevă pentru "pâine şi pace", după ce peste două milioane de soldaţi ruşi îşi pierduseră viaţa în timpul războiului. Această grevă s-a dovedit a fi prima etapă a Revoluţiei bolşevice, iar patru zile mai târziu, ţarul a fost forţat să abdice. Guvernul provizoriu a acordat femeilor dreptul la vot.
De la apariţia ei în cadrul mişcării socialiste, Ziua Internaţională a femeii a căpătat tot mai multă recunoaştere de la an la an, ajungând să fie sărbătorită în ţări mai mult sau mai puţin dezvoltate.
Astfel, 1975 a fost declarat "Anul Internaţional al Femeii" de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Începând de atunci, Ziua Internaţională a femeilor a fost adoptată de multe dintre guvernele statelor care până atunci nici nu aflaseră de existenţa ei. Unul dintre lucrurile spectaculoase petrecute cu acest prilej a fost în Iran, în 1982, când femeile au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existenţei lor: şi-au dat la o parte, întreaga zi, vălul care le acoperea faţa.
În prezent, Ziua femeii este sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia. Pe de altă parte, este marcată, fără a fi o sărbătoare oficială, în Croaţia, Serbia, Bulgaria, România şi Letonia.

Ziua de 19 noiembrie, a bărbatului din România
În ideea eliminării discriminării pe criterii sexuale, a îmbunătăţirii relaţiilor dintre barbaţi şi femei, a evidenţierii rolurilor deţinute în comunitate, familie, căsătorie, societate şi a conştientizărilor privitoare la concilierea dintre viaţa privată şi cea profesională, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea pentru declararea zilei de 19 noiembrie ca zi a bărbatului. Proiectul de lege fusese respins de Senat, dar a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional în cazul acestui act normativ. La noi, mai sunt legiferate Ziua mamei (prima duminică din luna mai) şi Ziua tatălui (a doua duminică din luna mai).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5