Episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, prezent la o altfel de evocare a lui Iuliu Hossu
Recent, preasfințitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a participat la un rar eveniment la Bistriţa, fiind primit cu emoţie la biserica ,,Buna-Vestire” (strada Gării) de către protopopul Ioan Vasile Frişan, însoţit de preoți greco-catolici și credincioși din municipiu.
Așa cum arătat în cuvântul rostit în fața credincioșilor, episcopul de Cluj-Gherla a ţinut să fie în mijlocul comunității greco-catolice bistrițene pentru lansarea volumului ,,Rămâi cu noi, Doamne”, dedicat cardinalului Iuliu Hossu, originar din Milaş şi beatificat în cadrul vizitei pe care a făcut-o în acest an în România Papa Francisc. Preasfinția Sa Florentin a avut cuvinte de laudă pentru grupul de voluntari ai bisericii ,,Buna-Vestire” care au realizat volumul amintit, culegând informaţii de la credincioșii care l-au cunoscut pe cardinalul Hossu, în urmă cu decenii şi au putut să depună mărturie vie despre activitatea lui. Cartea ,,Rămâi cu noi, Doamne”, apărută în bune condiţii grafice, aparţine istoriei orale şi beneficiază de o prefaţă a episcopului Florentin, de asemenea, de un cuvânt înainte semnat de scriitoarea Ana Blandiana, așa cum se cunoaşte, atât de devotată pentru păstrarea memoriei luptătorilor anticomuniști din România.
În cadrul evenimentului s-a făcut o prezentare amplă a modului cum a fost nemijlocit realizată cartea şi s-a dat prilej colaboratorilor de a repeta mărturiile lor în fața credincioșilor, de a transmite modul cum l-au reținut în memorie pe episcopul Hossu, aflat în deplasările sale din eparhie, înainte de interzicerea Bisericii Greco-catolice de statul comunist, instaurat de sovietici. Au fost expuse fotografii, obiecte personale și de cult, cărţi etc. care a aparținut episcopului Hossu, întregind astfel, amintirea remarcabilei personalități a episcopului ridicat de Vatican la rangul de cardinal ,,in pectore” pe vremea comuniştilor..
După expunerea volumului, a urmat o agapă fraternă, termenul fratern fiind drag şi folosit în epoca de înaltul prelat. Credincioșii bistrițeni au putut să guste ceaiul şi prăjiturile preferate ale lui Iuliu Hossu, să vadă florile şi aranjamentele florale agreate de ierarh, să audă istorioare, pilde pe care le spunea la întâlnirile cu credincioşii, să cunoască și alte aspecte ale atmosferei în comunitate, în prezența episcopului comemorat astfel. Sensul acestor întâlniri era fraternitatea ca exercițiu spiritual înalt, exprimat simplu, la nivelul credincioșilor, care se puteau împărtăși din profunzimea meditație episcopului, din trăirile sale spirituale, dăruite cu generozitate părintească de slujitor enoriașilor săi.
Credincioșii au avut rara posibilitate de a simții prezența lui Iuliu Hossu într-o atmosfera vie, proprie întâlnirilor pe care le avea cu credincioșii la vremea când păstorea eparhia, să simtă un Iuliu Hossu viu.
S-a spus că episcopul Hossu nu a scris suficient, însă de teologia sa ținea modul viu de a transmite învățătura credincioșilor.
Evenimentul a fost realizat cu o pregnantă participare a unor credincioși ortodocși, romano-catolici şi protestanți, fapt evidențiat de grupul de voluntari și apreciat corespunzător; spiritul ecumenic care a coagulat comunitatea voluntarilor, se crede că, este spiritul exprimat de papa Francisc în epocala sa vizită în România. Un spirit al păcii, al iubirii fraterne între credincioși de orice confesiune.
Evocarea a continuat cu proiectarea unui film despre martirii greco-catolici care au fost beatificaţi cu prilejul vizitei papale în România.
De remarcat prezența numeroasă a credincioșilor de toate vârstele și atmosfera fraterna între participanții la eveniment, precum şi dorinţa voluntarilor de a rămâne anonimi.
Citiţi şi:
- Moaştele Fericitului cardinal Iuliu Hossu vor fi aduse în Parohia „Buna Vestire” Bistriţa. PS Crihălmeanu va oficia Sfânta Liturghie
- Întru cinstirea memoriei Cardinalului Iuliu Hossu
- În prezența PS Florentin Crihălmeanu, sfințirea locului noii biserici greco-catolice din Șieu-Odorhei
- Pelerinajul tradiţional greco-catolic la Nicula
- Ispitirile Cardinalului
Adaugă comentariu nou