Ispitirile Cardinalului
Am participat la Centrul Cultural ,,Arta” din Dej, la vizionarea filmului ,,Cardinalul”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, film artistic dedicat personalității Episcopului Iuliu Hossu, primul Cardinal al românilor. Regizorul Nicolae Mărgineanu este fiul renumitului psiholog Nicolae Mărgineanu de la Cluj, înlăturat de la catedră de regimul comunis, arestat și închis șaisprezece ani și două luni. Despre ,,epurarea” lui din învățământul universitar relatează criticul literar Nicolae Balotă în volumul ,,abisul luminat” (Editura ,,Cartea Românească”, 2018).
Filmul a fost precedat de o scurtă rugăciune rostită de PS Dr. Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.
Eram emoționat, eram curios ce a selectat regizorul din ,,Memoriile ” Cardinalului, cum a reușit actorul Radu Botar să intre, cum se spune, în piele personajului, dacă filmul depășește statutul de documentar.
În film sunt selectate câteva monente din viața Vestirorului Unirii: 1 Decembrie 1918, anii petrecuți în închisoarea din Sighet, partea central a fimului, domiciliul obligatoriu de la Mănăstirea Căldărușani, vestea numirii lui în demnitatea de Cardinal de către Papa Paul al VI-lea, veste pe care i-a transmis-o Monseniorul Giuseppe Cheli. Apare în film și fotograful Unirii, Samoilă Mărza (1886-1967), în două momente: la Alba Iulia și în 1967, cînd foștii torționari de la Sighet, ajunși oameni ai regimului communist se interesează de Episcopul Iuliu Hossu, în vederea coptării lui pentru sărbătorirea semicentenarul Unirii din 1968.
Filmul a fost șocant. Multe personae din sală plângeau în tăcere. Audiența era uimită de durul tratament al episcopilor greco-catolici din penitenciarul din Sighet, unde Episcopul a petrecut cinci ani. Ceea ce a ieșit în evidență, a fost tăria de neînduplecat în credință a Episcopului, deși ,,ispitirile” au fost multiple, promisiunile pentru a renunța la ascultarea față de Sfântul Scaun, au fost foarte generoase, atât din partea conducerii politice a țării, de atunci, cât și din parte Bisericii Ortodoxe Române. Dacă eu aș fi fost regizorul acestui fim, l-aș fi numit ,,Ispitirile Cardinalului”. Episcopul a rezistat tuturor ispitirilor, a rămas în mijlocul credincioșilor săi, a românilor din Transilvania, în cele mai gele momente. Nu a plecat la Roma, nici atunci când i s-a conferit titlul de Cardinal, așa cum dorea regimul communist ceaușist. Și-a subsumat toată viața devizei, ,,Credința noastră este viața noastră”, a rămas în țara lui, Cardinal ,,în țundră de oaie”.
După terminarea rulării filmului o tăcere grea s-a așternut în sală, în inimile spectatorilor.
PS Florentin Crihălmeanu a prezentet apoi cele mai reprezentative și simbolice date din viața Cardinalului. Filmul este un ,,moment istoric”, a subliniat PS Florentin Crihălmeanu, el urmează un plan divin, vine la momentul potrivit, după deshumarea osemintelor Episcopului și după beatificarea lui de către Papa Francisc, pe Câmpia Libertății din Blaj, în data de 2 iunie 2019.
Regizorul Nicolae Mărgineanu și actorul Radu Botar din Satu Mare au purtat un dialog cu spectatorii, au răspuns la întrebările acestora.
Filmul, din cauze financiare, a fost realizat în douăzeci de zile. Probabil că el nu convine unora, a spus regizorul Nicolae Mărgineanu, dar el readuce în prim-planul istoriei ,,Un om a cărui conștiință nu a putut fi înfrîntă”, a adăugat regizorul.
Actorul Radu Botar mărturisea că s-a rugat, într-un moment când îi era dor de speranță, pentru a primi un rol prin care să-și spele păcatele trecute, prezente și viitoare. Actorul a fost profund marcat de rolul interpretat, dezvălui Radu Botar. El a reușit să ne transmit ,,o stare emoțională care vindecă, dă speranță că măine poate fi mai bine”, a concluzionat PS Florentin Crihălmeanu.
O scurtă rugăciune, rostită de PS Florentin Crihălmeanu, a încheiat această seară emoționantă.
Citiţi şi:
- Episcopul
- O trestie rugătoare
- (Video) Prima statuie a Cardinalului Iuliu Hossu din judeţ, inaugurată la Bistriţa. Înalte feţe bisericeşti şi oficialităţi, la eveniment. Sfinţirea Muzeului Cardinal Iuliu Hossu
- Statuia Cardinalului Iuliu HOSSU, inaugurată la Bistriţa. Vezi programul!
- PS Florentin Crihălmeanu, la Năsăud: Acest eveniment caritabil este şi un act ecumenic. Trăiască România Mare!
Adaugă comentariu nou