Episcopul-vicar Benedict Bistriţeanul, la hramul bisericii de lemn „Pogorârea Sfântului Duh” din Iliuța Bozghii

În a treia zi de Rusalii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Iliuța Bozghii, comuna Tiha Bârgăului.

Cu prilejul hramului, la altarul de vară din proximitatea bisericii de lemn, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, duhovnicul Mănăstirii Piatra Fântânele – protos. Gavriil Horț, duhovnicul Mănăstirii Cormaia, protos. Nicodim Sîngeorzan, preotul paroh Petru Săsărman și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură. În cadrul Liturghiei, ierarhul a citit rugăciuni pentru mediul înconjurător şi pentru roadele pământului.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La chinonic, interpreta de muzică populară Maria Vrăşmaș a interpretat mai multe pricesne.

La slujbă au participat secretarul de stat Minica Săsărman, primarul Vasile Şut de la Tiha Bârgăului, primarul Nicolae Vrâncean de la Josenii Bârgăului, precum și numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare.

La Mănăstirea Piatra Fântânele, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a participat la spectacolul „Viața ca un fluture”, fiind susținut, în premieră, de copiii aflați în grija așezământului monahal. Spectacolul a fost pregătit de maicile de la mănăstire, la inițiativa maicii starețe, stravrofora Pamfilia Solcan. Duminică, 11 iunie, de la ora 16:00, copiii vor susține acest spectacol pe scena Căminului cultural din Tiha Bârgăului.

Scurt istoric

Biserica din lemn, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, din localitatea Iliuța Bozghii, este filie a Parohiei Ciosa. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în data de 25 octombrie 2005, iar după trei ani, la data de 10 august 2008, biserica a fost sfințită de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul).

În prezent, la Iliuța Bozghii, prin grija parohului Petru Săsărman, se construiește o casă parohială, clădire care va găzdui și un centru de tineret.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5