Episcopul Benedict Bistriţeanul, într-un colţ de Rai, la Iliuța Bozghii, la hramul Bisericii păstorită de părintele Petru Săsărman-Dobrea

Darius Echim / Mitropolia Clujului

În a treia zi de Rusalii, marți, 22 iunie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Iliuța Bozghii, comuna Tiha Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud. La intrarea în sat, conform tradiției, ierarhul a fost întâmpinat cu o caleașcă și de călăreți îmbrăcați în costume tradiționale.
Cu prilejul hramului, la altarul de vară din proximitatea bisericii, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în frunte cu protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican.
La slujbă au participat oficialități locale, județene și centrale, președintele Consiliului Județean Bistrița- Năsăud, Emil Radu Moldovan, deputatul Bogdan Ivan, primarul gazdă Vasile Şut, din Tiha Bârgăului, primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crișan, primarul comunei Josenii Bârgăului, Nicolae Vrâncean, precum și a numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură.
„Dumnezeu vine odată cu pacea. În cele mai grele momente, când bat vânturi puternice, El este acolo, pregătind vântul cel suav al Duhului Sfânt, care să coboare peste întreaga creație și să ne schimbe viața în bine”, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La chinonic, interpretul de muzică populară Alexandru Pugna, manager al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, a interpretat mai multe pricesne.
Pentru implicarea activă în viața și activitățile Bisericii, în semn de apreciere și recunoștință, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a oferit domnului Augustin Cioanca Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar credincioșilor Lenuț Hăngănuț, Ioan Forfotă și Liviuț Tomoroga le-a acordat diplome de aleasă cinstire.

Scurt istoric
Biserica din lemn, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, din localitatea Iliuța Bozghii, este filie a Parohiei Ciosa, fiind păstorită de preotul Petru Săsărman-Dobrea, alături de preoteasa Augusta.
Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în data de 25 octombrie 2005. Biserica a fost sfințită la data de 10 august 2008, de Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5