Europarlamentarul Daniel Buda: Nu putem accepta ca noi, cei din estul Europei, să fim asimilaţi ca o groapă de gunoi pentru produsele care nu au trecere în Germania

Europarlamentarul Daniel Buda solicită autorităţilor din România cu competenţe în domeniul siguranţei alimentare să informeze consumatorii cu pivire la calitatea produselor alimentare, asta în contextul în care oficiali din Ungaria, Slovacia sau Cehia au reclamat faptul că sunt standarde duble la calitatea produselor din supermarketuri, cele pentru vestici şi cele pentru estici.

         „Solicit public autorităţilor din România să facă toate demersurile necesare astfel încât să informeze opinia publică cu privire la calitatea produselor alimentare care sunt comercializate în supermarketurile din România. Asistăm astăzi la informaţii din ţări cum sunt Ungaria, Slovacia, Cehia şi nu numai, care vin şi ne-au spus că s-au făcut evaluări pe produsele alimentare care sunt valorificate în supermarketurile de acolo şi că există diferenţe majore în ceea ce înseamnă calitatea produselor vândute în statele din estul Europei comparativ cu produsele vândute în alte state, respectiv Austria sau Germania. Eu ca şi cetăţean, de această dată, am nevoie de răspunsul autorităţilor din România să facă aceste evaluări şi să le prezinte public de îndată, astfel încât consumatorul să ştie ce consumă”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa.

         Eurodeputatul liberal a precizat că a depus deja o întrebare către Comisia Europeană pentru a identifica mecanismele prin care să fie obligaţi procesatorii, cei care produc aceste alimente, să aplice standarde de calitate similare pentru toate produsele vândute, fie în Germania, fie în România sau în orice alt stat din UE.

         „Nu putem accepta ca noi, cei din estul Europei şi mai ales românii să fim catalogaţi şi asimilaţi ca fiind o groapă de gunoi pentru produsele care nu au trecere în Germania sau Austria, sau în Spania şi ca ele să fie vândute în România, chiar dacă sunt la preţuri mai mici. Aceste produse, pe termen lung, pot să afecteze sănătatea oamenilor, astăzi singur că nu te îmbolnăveşti, dar poate în câţiva ani de zile produsul pe care tu-l consumi şi-l crezi foarte hrănitor poate să-ţi creeze probleme majore de sănătate. De aceea, autorităţile din România au obligaţia în faţa acestei avalanşe de infromaţii apărute în spaţiul public să facă lumină şi să vină cu un raport clar în faţa opiniei publice legat de calitatea acestor produse”, a explicat Daniel Buda.

         Europarlamentarul PNL a menţionat că în Parlamentul European au fost discuţii pe această temă, fiind dat exemplu inclusiv autoturismele care se vând în spaţiul estic, de diferite mărci, de o altă calitate faţă de cele care se vând în spaţiul vestic al Europei. „De aceea am cerut Comisiei Europei să verifice acele mecanisme clare pentru a obliga toţi producătorii de produse, fie alimentare, fie nealimentare, să aibă acelaşi standarde de calitate, pentru că este, până la urmăm o formă de respect pentru noi ca aparţinători ai spaţiului Uniunii Europene”, a concluzionat europarlamentarul Buda.

Comentarii

23/02/17 15:16
sabadus simona

Gunoiul Europei suntem si la propriu sî la figurat.Ma mir ca nu vin toti europenii la noi,ca e TARA LUI PAPURA VODA!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5