Daniel Buda: 43% dintre terenurile agricole vândute străinilor. Vom deveni sclavi, căpşunari la noi acasă!

Europarlamentarul Daniel Buda a atras un semnal de alarmă cu privire la situaţia terenurilor agricole vândute către companii străine, o chestiune de siguranţă naţională, pentru care România nu a găsit soluţii.

         „Noi am modificat legea, când era Daniel Constantin ministru al Agriculturii. România a fost dată ca exemplu în Parlamentul European, 43% dintre terenuri  se află în mâinile străinilor. Eu sunt proprietar pe acest teren, astăzi produc pe acel teren ce vreau, dacă vreau, de mâine nu mai produc absolut nimic în România şi mănânci numai de la mine din Germania sau Olanda. Acest teren va rămâne în nelucrare pe de o parte şi o să mâncăm numai de dincolo. Suntem duşi cu capul pentru că pentru aceste terenuri au murit oameni în războaie, pe la Mărăşeşti şi pe la Oituz şi noi îl dăm pentru o ciorbă la Paris. Vom deveni sclavi pe propriile noastre terenuri, o să devenim căpşunari la noi acasă”, a declarat Daniel Buda.

         Acesta a precizat că România ar putea importa modelul Franţei, unde pentru a cumpăra un teren agricol trebuie să stai 10 ani în acea zonă, să fii căsătorit cu un cetăţean francez şi să demonstrezi că eşti un fermier activ. „Nu trebuie să inventezi roata. Trebuie să iau un model care mi se pare mie cel mai eficient, restrictiv. Cine va putea să-mi reproşeze de ce am importat modelul francez care este în funcţiune? Practic, nu trebuie să facem nimic altceva decât să preluăm acele legislaţii care reglementează foarte strict vânzarea terenurilor”, a mai spus eurodeputatul Daniel Buda.

         Liberalul clujean a mai spus că primele zece firme care beneficiază de subvenţii nu sunt nici măcar din Uniunea Europeană, din Liban, China etc., practic aceste subvenţii sunt exportate. În context, Daniel Buda nu i-a iertat nici pe fostul ministru  Achim Irimescu şi pe premierul Dacian Cioloş care din motive „necunoscute” nu au reglementat această situaţie.

         Europarlamentarul liberal a mai spus că subvenţiile trebuie să meargă la cei care lucrează terenurile, să nu devină „ajutoare sociale mascate”. „Mă uit la cel care stă acasă în Cluj, la Bistriţa, în apartament, îşi ia subvenţia şi este la fel ca cel de o anumită etnie care merge la Primăria şi ia ajutor social. Eu vreau ca subvenţiile să ajungă la acele persoane care practică agricultură şi care îşi munceşte zilele şi anii în agricultură”, a mai spus Buda.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5