Daniel Buda: Subvenţiile vor creşte din 2021. Persoanele peste 40 de ani vor putea începe afaceri în agricultură cu fonduri europene
Europarlamentarul Danile Buda (PNL) a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că într-o bună parte a activităţii din Parlamentul European a avut în vedere realităţile din judeţul Bistriţa-Năsăud. Potrivit acestuia, în urma problemelor semnalate la întâlnirile cu fermierii bistriţeni, a depus amendamente pentru viioarea Politică Agricolă Comună.
“Ştim că peste 40% din bugetul Uniunii Europene este alocat sectorului agricol şi de aceea au fost discuţii serioase şi, până la urmă, au rezultat lucruri foarte bune pentru fermierii din România. Pentru fermierii din România, subvenţiile care revin ca urmare a plăţilor directe în agricultură vor creşte din 2021 încolo, chiar dacă avem de-a face cu o reducere bugetară ca urmare a retragerii Marii Birtanii din Uniunea Europeană, Brexit-ului. În alte state membre ale Uniunii Europene, subvenţiile scad, tocmai urmare a acestei chestiuni, dar am reuşit, împreună cu colegii mei, ceilalţi europarlamentari de la Partidul Naţional Liberal, să ne batem în Parlament, astfel încât aceste subvenţii vor creşte undeva la 220 euro/hectar de la 195. Media la nivelul Uniunii Europene este undeva la 260 euro, noi mai avem 40 de euro până la această medie”, a declarat Daniel Buda.
Eurodeputatul a menţionat că în Comisia de Agricultură a PE au lipsit două voturi pentru a putea obţine egalizarea plăţii subvenţiilor între statele membre. “De asemenea, foarte important este faptul că în noua Politică Agricolă Comună avem prevederi cu privire la tinerii fermieri. Ştiţi foarte bine că discutăm de depopularea spaţiului rural destul de serioasă, astfel încât prin noua politică agricolă comună am crescut alocările financiare de la 70.000 la 100.000 euro pentru tinerii fermieri şi am extins perioada de implementare de la 5 ani la 7 ani.
Ceea ce este cu adevărat important pentru noi, ca ţară, care avem o bună parte a populaţiei, din păcate, în afara României, în Diaspora, peste 4,5 milioane de cetăţeni, este faptul că am reuşit, şi a fost amendamentul meu, m-am bătut cu celelalte state, pentru că nu au fost de acord într-o primă fază, persoanele care au peste 40 de ani să aibă posibilitatea să îşi dezvolte sau să îşi înceapă o afacere în agricultură, cu sprijinul fondurilor europene, până la 100.000 euro. (…)”, a explicat liderul PNL Cluj. Potrivit acestuia, celelalte state membre n-au fost de acord cu propunerea, simţind probabil că le vor pleca muncitorii din zonele lor.
Tot în viitoarea alocare pentru agricultură, a fost prinsă obligativitatea statului membrude a folosi banii din resursele europene pentru dezvoltarea serviciilor de consultanţă pentru fermieri. “Este extrem de important ca fermierii să aibă acces la servicii de consultanţă de calitate, astfel încât ei să ştie care sunt tendinţele pe piaţă, care sunt soiurile de plante, rasele de animale care se pretează cel mai bine şi care sunt pieţele de desfacere, astfel încât să poată să-şi organizeze activitatea cât se poate de bine”, a explicat Buda.
Pentru zona de munte, potrivit europarlamentarului liberal, “statul membru are posibilitatea să aloce până la 450 euro/hectar pentru a suplini dificultăţi în ceea ce înseamnă desfăşurarea unei activităţi agricole”. Bani mai mulţi vor veni şi pentru agricultura ecologică. “Aşa cum plăteşti kilogramul de carne pe care tu îl cumperi de la magazin, produs de fermier, la fel trebuie să-l plăteşti pe fermier pentru oxigenul pe care el îl generează în atmosferă în urma practicării agriculturii ecologice. (…) Pot să spun că se pot aloca până la 600 de euro/ hectare pentru culturile agricole care sunt în zona ecologică, iar cu culturile perene se poate merge chiar până la 900 de euro”, a adăugat Daniel Buda.
Tot pentru zona de munte ar urma să fie încurajată agricultura extensivă, adică cei care vor ţine animalele în câmp, nu în spaţii supraaglomerate, vor avea posibilitatea să obţină până la 500 de euro pe animal, pentru asigurarea bunăstării animalelor.
Bani mai mulţi pentru încurajarea formelor associative, simplificarea procedurilor de absorbţie a fondurilor europene, acordarea unor compensaţii pentru fiecare zi de întârziere a plăţii subvenţiilor, dacă este din cauza neîndeplinirii unor condiţii tehnice sau a incapacităţii administrative a APIA sunt alte prevederi din viitoarea PAC.
Citiţi şi:
- Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş: Comasarea terenurilor şi vârsta sub 40 de ani a fermierului pot creşte subvenţia cu 70 euro/hectar!
- Fermierii plătiţi în avans
- 81 euro/hectare – în cadrul SAPS
- Fermierii vor primi în octombrie avansuri de 79 de euro pe hectar
- Daniel Buda: Nu poți să faci o agricultură performantă fără să te asociezi şi să creezi capacități de producție
Adaugă comentariu nou