Daniel Buda: Nu poți să faci o agricultură performantă fără să te asociezi şi să creezi capacități de producție
Inginer zootehnist ca profesie de bază, euroliberalul Daniel Buda a vorbit la Bistriţa şi despre şansa pe care o au fermele mici şi mijlocii de-a se asocia în vederea practicării unei agriculturi performante. El a subliniat faptul că la nivel european, consumatorii își doresc tot mai mult produse proaspete, produse care să provină de la poarta fermei, din lanțul scurt de aprovizionare: „ Trebuie să existe posibilitatea ca fiecare consumator să cumpere produsul imediat ce el a fost obținut sau imediat ce a fost procesat minimal. De aceea, mai ales noi în România unde sectorul agricol este destul de fărâmițat, fermele mici și mijlocii, prin asociere, își pot crea propriile capacități de producere a brânzei, a preparatelor din carne, astfel încât ei să poată să vândă în imediata apropiere”, a spus Buda.
El a explicat într-o conferinţă de presă că tot mai mulți fermieri din UE s-au adaptat acestei tendințe, făcându-și loc în detrimentul fermelor mari, care însă nu vor dispărea.
„Sigur, în România, așa este, fermele mari câștigă mai mult. Dar prin asociere fermierii își pot crea capacități de producție mult mai mici, dar performante”, arată deputatul.
Prin asociere, fermierii pot dobândi acces la echipamente mai bune, la fonduri europene, pot investi în capacități de stocare sau de prelucrare. De aceea, susține Buda, este foarte important să treacă peste rezerve „pe care le avem, ca est-europeni”, și să găsească o formulă de asociere.
„Fermierii din România trebuie să înțeleagă un lucru foarte clar – chiar dacă noi venim cu o istorie în spate legată de ce am trăit sub comunism, în acele CAP-uri unde toată lumea era asociată și nu mergeau lucrurile foarte bine – nu poți să faci o agricultură foarte performantă fără să te asociezi, fără să creezi capacități, în primul rând, de producție, care să îți permită să obții un produs la un cost care să îți permită ulterior să îl vinzi pe piață la un preț care să îți permită să supraviețuiești”, a explicat euroliberalul.
Politica Agricolă Comună după 2020?
Aşa cum era de aşteptat, Daniel Buda a confirmat faptul că la Bruxelles există o serioasă preocupare care vizează politica agricolă comună după anul 2020, atunci când se încheie actualul exerciţiu bugetar şi Brexitul se va fi consumat.
„ Mesajul meu este unul foarte clar: plățile directe vor exista după 2020. Sigur că se pune în discuție unde se vor plafona aceste plăți directe – a fost o discuție la nivel de Comisie că se vor plafona la un nivel în jur de 60.000 de euro per fermă, dar este important să reținem că vor fi plăți directe”, susține eurodeputatul Daniel Buda.
Sugestia lui Daniel Buda pentru fermieri este ca aceştia să atragă cât mai multe fonduri europene din bugetul de până în 2020: „ Agricultorii trebuie „să acceseze fondurile europene, pe toate palierele posibile și imposibile pe care le au la dispoziție. Orice euro care este dus în România este un euro care contribuie la dezvoltarea sectorului agricol și îi ajută să fie competitivi pe o piață extrem de concurențială, așa cum este cea din Uniunea Europeană”, a conchis europarlamentarul.
Citiţi şi:
- Europarlamentarul PPE, Daniel Buda, cere Guvernului sprijin pentru fermele mici şi mijlocii
- Daniel Buda: România trebuie să ţină cu dinţii de Legea 51% produse româneşti
- Daniel Buda: Subvenţiile vor creşte din 2021. Persoanele peste 40 de ani vor putea începe afaceri în agricultură cu fonduri europene
- Europarlamentarul Daniel Buda susţine etichetarea obligatorie a originii produselor lactate
- Europarlamentarul PNL Daniel Buda: Avem o clasă politică, uşor anchilozată, demnă de a fi schimbată
Comentarii
Stimati "domni"... daca in Romania nu devine obligatoriu acest lucru si nu ia Statul Roman masuri severe de identificare si "confiscare " inapoi la stat , la toate terenurile abandonate si lasate in nelucrare, contzaranii nostri n-or sa se inghesuie prea tare si prea curand la " RE-COLECTIVIZARE " ... ca asta este la urma urmei...
Poate se va intampla acest lucru, colo... peste vre-o inca doua generatii, sau daca vin altii "peste noi " sa ne ocupe si sa ne faca "colonie " . ( sper sa nu fie lacustarii din Siria, Iran, Irak, Afganistan, sau Pakistan... Palestina ... etc. etc. ori alti asiatici de tip Islamic ) .
Adaugă comentariu nou