Daniel Buda: România trebuie să ţină cu dinţii de Legea 51% produse româneşti

Europarlamentarul Daniel Buda crede că România trebuie să nu renunţe la Legea „51% produse româneşti”, asta pentru că legislaţie similară există în aproape statele UE, asta chiar dacă, recent, Comisia Europeană a lansat oficial o procedură infringement. În opinia sa, o astfel d elege vine nu doar în sprijinul fermierilor ci şi a consumatorilor.

         „România trebuie să ţină cu dinţii de Legea 51, care reglementează vânzarea produselor alimentare din lanţul scurt de aprovizionare în supermarketuri. Este important ca şi fermierii din România să aibă parte de acelaşi tratament ca şi fermierii din celelalte state ale Uniunii Europene. Legislaţie similară există în aproape toate statele UE. Eu nu spun că această lege nu este perfectibilă şi susceptibilă de a i se aduce clarificări, dar principiul de bază – şi anume acela ca supermarketul să vândă din lanţul scurt de aprovizionare – trebuie să rămână”, a explicat europarlamentarul Daniel Buda.

         Eurodeputatul Buda a menţionat că el însuşi s-a confruntat cu acest principiu la Bruxelles, când a vrut să-şi cumpere produse româneşti, iar comercianţii au precizat că nu au produse din alte state, pentru că vând doar produsele lor autohtone.

         „Eu nu pot să înţeleg cum de o legislaţie sau o lege poate să fie foarte bine aplicată la Bruxelles, dar când vrem s-o implementăm în România, iată că nu se poate. Nu! Eu cred că trebuie să ţinem de această lege cu orice preţ, nu trebuie să ne sperie această procedură de infringement, pentru că România are o grămadă de proceduri de infringement, şi nu numai România. Facem corespondenţa care se impune, dar aici trebuie să fim fermi pe poziţie, pentru că până la urmă trebuie să salvăm sectorul agricol din România. Eu nu vreau ca în 10 ani de zile copilul meu să mănânce produse care îi vor fi servite de alţi fermieri din altă parte a UE. (...) Dacă astăzi fermierul din România nu are unde să-şi vândă produsele, pentru că piaţa este invadată de produse de proastă calitate din alte state, el va dispărea, pentru că nu poate să reziste”, a motivat Daniel Buda, adăugând că „România trebuie să fie a românilor, nu a străinilor”.

         Eurodeputatul a mai spus că România are nevoie de un tratament egal şi de o atitudine demnă şi fermă cu partenerii europeni, pentru că numai aşa poate ajunge o voce respectată la Bruxelles.

         În context, Daniel Buda a făcut referire şi la necesitatea asocierii producătorilor, care să fie capabile să furnizeze produsele către supermarketuri „într-o oarecare fluenţă şi cadenţă”. „Guvernul Grindeanu este obligat să se preocupe  de crearea cadrului juridic necesar tuturor administraţiilor publice locale, consilii judeţene, să se creeeze astfel de capacităţi de depozitare împreună cu asociaţiile de producători”, a spus europarlamentarul PNL, dând exemplul proiectului implementat la Cluj.

 

Comentarii

24/02/17 09:36
Cititor

Bine-nteles ca "multinationalele" urla, plang, zbiara... dau in balbaiala la aceasta masura, ca nu le convine ca noi sa mancam sanatos si sa le "taiem din macaroana "... !
Ar trebui "Marketurile" ... sa-si imparta magazinele in doua. Pe o usa sa intre lumea la niste standuri expres amenajate cu produse ( total ) romanesti si pe cealalta usa, cu prosude aduse din import si cine doreste produse romanesti ( indiferent cat ar costa ) va intra si va cumpara de acolo si cine nu, va intra si va cumpara de la "straini" ... pline de tot felul de "pudarele" si E-uri... sau conservanti... Cine vrea sa "crape"... n-are decat...
Impotriva la o astfel de masura, nu au ce comenta, ca nu ne pot interzice sa facem comert concurentional cu produsele noastre in raport cu ale lor , piatza fiind libera .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5