Europarlamentarul Daniel Buda susţine etichetarea obligatorie a originii produselor lactate

Europarlamentarul liberal Daniel Buda a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispune, având ca temă etichetarea obligatorie a originii produselor lactate. Potrivit acestuia, în prezent, etichetele produselor informează consumatorul doar asupra producătorului, nu și asupra țării de proveniență a laptelui.

„Potrivit unei statistici publicate de Consiliul Concurenței, doar 63% din laptele de consum din supermarketuri și hipermarketuri este românesc, 36% fiind importat din țările UE, iar 1% provine din statele extra comunitare. Cu toate acestea, dacă se citește pe eticheta ambalajului sau a cutiilor de lapte „fabricat în România”, nu înseamnă că acesta provine de la vacile din România, ci doar că a fost ambalat în țara noastră”, precizează europarlamentarul PNL.

Acesta precizează că populația este indusă în eroare prin utilizarea denumirii de lapte de vacă sau lapte autentic, deoarece nu este acel aliment care este obținut direct de la vacile de lapte.

„În majoritatea cazurilor, acel aşa-zis "lapte proaspăt pentru consum" este un amestec de lapte praf, cu apă, a cărui valoare nutrițională este foarte scăzută. Potrivit datelor publicate de Eurostat, doar 22% din laptele produs de fermierii români ajunge să fie procesat în fabricile locale, media europeană fiind de peste 90%”, motivează acest demers Daniel Buda.

Prin întrebarea formulată, eurodeputatul a solicitat Comisiei să  comunice instrumentele pe care le are la îndemână în vederea etichetării obligatorie a originii produselor, dar fără a impune sarcini suplimentare asupra industriei și a autorităților.

Comentarii

09/05/16 09:58
Cititor

Prin lege, ar trebui ca marfurile romanesti, sa fie vandute exclusiv in raioane si pe rafturi separate de cele aduse din import, ptr ca amestecate, produc confuzie . Notiunea de "romanesc " sa fie total romanesc ( adica 100% exclusiv ) si nu doar proportional . Cine doreste n-are decat sa cumpere ce vrea, dar produsele sa fie puse SEPARAT UNELE DE ALTELE si pentru a promova marfurile romanesti , celor straine sa li se puna preturi cel putin cu 5 % mai mari . Sa dam de lucru romanilor si nu strainilor .

10/05/16 10:56
Cititor 2

Prin lege, ar trebui interzisa comercializarea produselor alimentare in care s-au introdus tot felul de aditivi si substante , inafara de cele vegetale, traditionale ( piper, sare, ori ierburi aromate... ) . Daca nu se vand, atunci sa nu se mai fabrice.
In ziua de astazi nici in produsele taranesti nu mai poti avea incredere, ca pe fondul necunoasterii, taranii stropesc legumele si zarzavaturile cu tot felul de substante pesticide pe care nu le cunosc, in proportii periculoase ptr organismal uman, introduc in produsele din carne si lapte, tot felul de margarine, lapte praf... si prostii ca sa "sporeasca" produsul, sa-l faca "frumos si aratos "... si-l doare fix in "patina " pe "contzaran" daca cineva crapa ori se imbolnaveste sau ba, ca ptr el isi fabrica produse in mod corect si fara aceste prostii periculoase. Culmea este ca nimeni nu-i verifica ... nimeni nu le controleaza calitatea si compozitia produselor vandute in piatza.
Am intrebat intr-o zi pe mai multe "babe" din piata agroalimentara din Decebal de ce branzeturile si carnatzii ( si alte produse din carne ) pe care le vand in piata au un gust ciudat si mi-au raspuns ca " lasa domnule draga ca doara orasanii nu se pricep si de flamanzi ce-s... manca si asa "... si ca pentru consumul lor propriu nu pun astfel de "ingrediente" si adausuri .
Este foarte clar, ca pana ce nu sunt prinsi si facuti public de toata ca.ca... , condamnati si bagati ani grei in temnitza... vom manca in continuare tot felul de produse care efectiv ne "omoara" ...
( Sau... poate ca asta-i scopul ?! )

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5