Nereguli în cadrul Programului „Laptele şi cornul”

Livrări o dată pe lună şi spaţii frigorifice de depozitare insuficiente

În urma unor controale efectuate de inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor la nivelul grădiniţelor şi şcolilor din judeţul Bistriţa-Năsăud în care se desfăşoară Programul guvernamental „Cornul şi laptele", au fost constatate o serie de nereguli. De exemplu, la unele unităţi şcolare, cum ar fi cele din Chiochiş şi Beclean, nu existau spaţii frigorifice pentru depozitarea produselor alimentare.

„Deocamdată directorii şcolilor respective au fost sancţionaţi doar cu avertismente verbale. Consilierii locale şi managerii unităţilor şcolare respective sunt rugaţi să facă toate demersurile necesare pentru procurarea de frigidere”, a precizat Lorica Şut, inspector şef adjunct OJPC B-N.

De asemenea, ca urmare a extinderii Programului „Cornul şi laptele" şi la clasele V-VIII capacitatea spaţiilor frigorifice este prea mică faţă de cantitatea şi volumul produselor lactate recepţionate, fapt semnalat de mai multe şcoli din judeţul nostru.

Pentru remedierea neregulilor constate, Lorica Şut, inspectorul şef adjunct al Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud a cerut sprijin inspectorului şcolar general Mihai Mureşan.

„Având în vedere sesizarea OJPC la adresa Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud privind lipsa frigiderelor din unele unităţi de învăţământ, pentru depozitarea produselor din programul <>, rugăm directorii acestor unităţi să ia toate măsurile pentru intrarea urgentă în normalitate. De asemenea, să aibă în vedere că spaţiile de depozitare a produselor să fie corespunzătoare ca mărime şi să îndeplinească condiţiile de igienă în vigoare. Neîndeplinirea acestor masuri va atrage după sine sancţionarea directorilor de către OJPC, conform prevederilor legale”, declară Mihai Mureşan pe site-ul ISJ B-N.

.

Uniunea Europeană are patentul invenţiei „cornuleţ cu lapte“

„Cornul si laptele“ nu s-a născut în România. În Uniunea Europeană se derulează de peste 30 de ani un proiect similar prin care este încurajat consumul de lapte în şcoli. Mai mult, la nivel comunitar s-a decis ca începând de luna viitoare să se distribuie gratuit produse lactate în unităţile de învăţământ gimnaziale. Până acum, în programul de distribuţie gratuită a laptelui erau incluse doar grădiniţele şi şcolile primare.

Faptul că suma alocată în UE este mult mai mică decât cea din ţara noastră poate fi explicat doar prin numărul redus de şcoli de stat existente în celelalte ţări europene. În România, educaţia susţinută de stat înglobează cam 95% învăţământul primar şi gimnazial. Astfel de proiecte se derulează doar în astfel de unităţi de învăţământ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5