Expoziţie retrospectivă Ion Nechifor Someşan la Muzeul Grăniceresc Năsăudean

Marţi, 9 decembrie 2014, începând cu ora 13, a avut loc la Muzeul Grăniceresc Năsăudean vernisajul unei valoroase expoziţii retrospective, de pictură şi sculptură, având ca autor pe Ion Nechifor Someşan (1923-2006), fost director al Muzeului Grăniceresc Năsăudean între anii 1950-1960, iar ulterior muzeograf la Muzeul Banatului şi profesor la Universitatea din Timişoara, unde a predat cursul de Istoria artei.
Astfel, sunt oferite spre vizionare un număr de 28 de picturi şi 23 sculpturi în lemn, realizate în diferite perioade din viaţa artistului. Aproape în totalitate lucrările se află astăzi în proprietatea lui Ioan Pop din Năsăud, un apropiat al lui Nechifor Someşan. Totodată, pe două panouri au fost expuse mai multe imagini foto cu momente din viaţa artistului. Un rol major în realizarea expoziţiei l-a avut Marius Nistor, de la muzeul din Năsăud, care cu multă îndemânare şi răbdare a restaurat operele de artă şi a contribuit la punerea lor în valoare, la această muncă aducându-şi aportul şi Ioan Radu Nistor, fostul director al instituţiei gazdă.
La deschiderea expoziţiei au fost prezenţi şi au luat cuvântul Dan Lucian Vaida, directorul Muzeului Grăniceresc Năsăudean, Alexandru Gavrilaş, managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Nicolae Găitan, viceprimarul oraşului Năsăud, profesorul Mircea Daroşi, Marius Nistor, Valer Petrehuş, Ioan Radu Nistor, Ioan Pop, Floarea Pleş, preşedinta Cercului Năsăud al Astrei, Lucreţia Mititean etc.
La întâlnirea de la Năsăud au mai fost prezentate publicului o serie de obiecte de patrimoniu donate Muzeului Grăniceresc de către d-na Virginia Brănescu, cunoscută scriitoare şi pictoriţă din Bistriţa. Este vorba de un set de unelte folosite la confecţionarea vechilor piepteni din os, o meserie în prezent dispărută. Lucrurile, încadrate în secţia de etnografie, au aparţinut lui Ioan Frişan (1890-1973), tatăl donatoarei, originar din Beclean şi stabilit ulterior în Bistriţa, unde a învăţat meseria amintită de la meşterii saşi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5